Adarta kroz medije

Želim dijete – Koje su važne pretrage prije trudnoće?

Kako su trudnice poglavito zdrava i mlada populacija rijetko se možemo susresti s preporukama što nam je najbolje činiti prije same trudnoće.

I uistinu, zdrava buduća majka, koja redovito ide na ginekološke preglede često se susretne s izjavom da je potpuno zdrava i može imati dijete.

No nije uvijek tako.

Prekoncepcijsko (prije koncepcije, začeća) savjetovanje je preporučljivo uvijek učiniti po mogućnosti nekoliko mjeseci prije odluke o trudnoći, kako bi se eventualne nepravilnosti rada pojedinih organskih sustava mogle otkriti. Razgovor o životnim navikama je također bitan i njihovom korekcijom ukoliko je potrebno se mogu izbjeći mnoge potencijalne komplikacije trudnoće. Dobra regulacija kroničnih bolesti bitno povećava vjerojatnost začeća i dobrog tijeka trudnoće.

Povišeni krvni tlak i šećerna bolest u trudnoći spadaju u najčešće poremećaje u trudnica koji se u velikoj većini slučajeva jako dobro tretiraju lijekovima i prehranom. Na uredne vrijednosti krvnog tlaka koji će se možda u trudnoći i povećati tijekom trudnoće možemo utjecati korekcijom životnih navika, dobrom edukacijom o prehrani i tjelesnom aktivnošću. Pojavnost šećerne bolesti u obitelji (posebno o inzulinu ovisnom dijabetesu) nam treba biti dovoljan razlog za provjeru vlastitih vrijednosti šećera u krvi (GUK – glukoza u krvi; ŠUK – šećer u krvi). Povišene vrijednosti šećera prije, tijekom začeća i u ranoj fazi razvoja ploda (organogeneze) može imati posljedični cijeli niz poremećaja razvoja djeteta: od spotanog pobačaja do nepravilnosti u razvoju srca ploda. Dijabetes u budućeg oca može imati za posljedicu poremećaj razvoja spolnih žlijezda kod muškog djeteta.

Bitno nam je znati imamo li u krvnom srodstvu osobe koje boluju od nasljednih bolesti te je o tome važno razgovarati sa svojim liječnikom.

Preporučljivo je učiniti laboratorijske pretrage: kompletnu krvnu sliku (KKS) te analizu urina. Osim otkrića anemije u prvoj pretrazi, moguće je otkriti i prikrivenu infekciju buduće majke, a pregledom urina se može otkriti poremećaj rada bubrega (najčešće pojavom proteina u mokraći) te prikrivena infekcija mokraćnog sustava koju je potrebno izliječiti.

Iako većina pretraga navodi kako je koncem prvog trimestra uputno učiniti cervikalne briseve radi otkrivanja mikoplazme/klamidije/ureaplazme, dio ginekloga smatra kako je bolje tu provjeru učiniti prije začeća, kako bi se potencijalna infekcija izliječila na vrijeme. Navedene bakterije mogu uzrokovati čitav niz problema, kako kod začeća tako i tijekom trudnoće. Dugotrajnija infekcija može izazvati vanmateričnu trudnoću, spontani pobačaj, prijevremeni porod te zastoj u rastu djeteta.

Uzimanjem 400mg folne kiseline dnevno barem 4 tjedna prije začeća izuzetno smanjujemo vjerojatnost poremećaja razvitka mozga, živčanog sustava te kralješničnog kanala kod djeteta. Ukoliko imamo rođeno dijete s tim poremećajem, doze od 5mg dnevno su preporučena terapija. Uzimanjem gotovih pripravaka vitamina, minerala i elemenata prilagođenih trudnicama možemo postići optimalni balans u našem tijelu preko neophodan optimalnom začeću i razvoju djeteta.

Tečaj za trudnice Poliklinika Adarta

20.03.2019.

Tečaj za trudnice “Priprema za prirodnu trudnoću, porod, dojenje i roditeljstvo”

 

 

Edukacija se temelji na dosadašnjim održanim radionicama za trudnice, te je proširen sadržajem za kojim se pokazao znatni interes. Htjeli smo napraviti…

Nove djelatnosti u Poliklinici Adarta

10.02.2019.

S velikom radošću Vas obavještavamo kako je u ponudi Poliklinike Adarta od sada i djelatnost pedijatrije, dermatologije, centra za ultrazvuk te dječje i adolescentne psihologije, sa svim testovima koje pokrivaju tu dob.

Pod vodstvom vms….

Shiatsu i bol

01.09.2015.

Milijuni ljudi se svakodnevno susreću s različitim vrstama tjelesne boli. Boli nas zub, glava, leđa, želudac i tako, čini se, u nedogled. Naučeni smo živjeti s boli, smatramo ju normalnim stanjem i sve se…

Shiatsu tretman – iscjeljujući dodir

19.05.2015.

Piše: Jelena Krajcer

Shiatsu tretman traje oko sat vremena i uključuje uvodni razgovor, dijagnostiku, sam tretman i savjetovanje na kraju. Izvodi se na posebnoj strunjači na podu, a primatelj tretmana je obučen u udobnu pamučnu…

SHIATSU – Povratak ravnoteži

31.03.2015.

Piše: Jelena Krajcer

Podrška zdravlju, vraćanje vitalnosti, svjesni dodir, pokret, pritisak (palcem, dlanom, laktom, koljenom,stopalom), jin – jang, tretiranje energetskih meridijana…samo su neki od pojmova kojima možemo opisati tehniku rada na tijelu poznatu kao –…