, Poliklinika Adarta — OB | GYN | LAB » Anti stres proizvod
Novosti

Anti stres proizvod

Rhodiolin – najbolji svjetski adaptogen
Rhodiola rosea naraste 12-30 cm, sočnih je listova i žutih cvjetova, raširena na području arktičkog kruga, u visokim planinama od Skandinavije do Azije. Najčešće ju nalazimo na visoravnima s pjeskovitim tlom iznad 3000 metara. Podzemni dio biljke čini debela rizoma (podzemni dio stabljike) i 0,2 cm debele žile korijena.

Za dodatke prehrani, lijekove i kozmetiku uglavnom se koristi rizoma, no korijen biljke sadrži nekoliko tvari s korisnim djelovanjem. Naziva se još i zlatni korijen ili planinska ruža, jer kada se odrežu, rizoma i korijenje mirišu poput ruže.

Rhodiola se stoljećima koristi u popularnoj medicini. Prvi pisani podaci sežu u 77 god. pr. n.e. Grčki liječnik Dioscorides opisao ju je kao lijek. Stari Rimljani i Grci koristili su je protiv umora, Vikinzi za povećanje izdržljivosti i protiv mamurluka, dok su je Eskimi i Laponci žvakali nakon dugog lova, kako bi izdržali napore i dug povratak kući. Ipak, možemo reći da najveću tradiciju ima na dalekom istoku i u Sibiru. U tim je područjima korištena za poticanje izdržljivosti, dugovječnosti, za povećanje vitalnosti mladenaca te kao pomoć kod začeća zdravih potomaka, ali i kao lijek za različite probleme s probavnim sustavom, plućima i živcima.

Recept od njenih ekstrakata bio je strogo čuvana tajna kroz stoljeća i samo su odabrani bili upoznati s mjestom rasta ove biljke.
Profesor Krilov s Ruske akademije znanosti je 1961. g. proveo istraživanje u Altajskom gorju. Tamo je otkrio da je zlatni korijen, tajanstvena biljka čudesnih ljekovitih moći, upravo Rhodiola rosea. Nakon tog otkrića započela su temeljita proučavanja biljke
prihvaćenim znanstvenim metodama. Dokazano je da je ekstrakt biljke adaptogen te da mentalno i fizički jača tijelo. Ova su istraživanja iskorištena u sovjetskom programu istraživanja svemira ’60-tih godina, i Rhodiola je ubrzo postala jedan od univerzalnih lijekova za podizanje kondicije astronauta.

Rod Rhodiola obuhvaća više od 50 vrsta. Njene aktivne tvari mogu se podijeliti u 6 grupa: fenilpropanoidi, derivati feniletanola, flavonoidi, monoterpeni, triterpeni i fenolne kiseline. Fenilpropanoidi (rozin, rozavarin, rozarin) se mogu pronaći samo u Rhodiola vrstama, što je jedan od razloga njihovog biološkog značaja (1986, Kurkin i Dubichev). 1965. g. počeli su je primjenjivati za djelovanje na središnji živčani sustav, prvenstveno za povećanje mentalne snage, protiv stresa i kao psihostimulans za poticanje opće kondicije. Primijećeno je da stimulira područja koja utječu na učenje i pamćenje. S obzirom da je Rhodiola bogata fenolima, treba spomenuti i njenu ulogu antioksidansa, što joj omogućuje suzbijanje štetnog djelovanja slobodnih radikala. U nekoliko zemalja koristi se kao ljekovito sredstvo (npr. od 1969. g. u Rusiji, od 1985. g. u Švedskoj) te kao sastojak proizvoda s ljekovitim djelovanjem. Danas se širom svijeta provode brojna istraživanja s ciljem proširenja primjene ove biljke.

Čitaj još>

S velikom radošću Vas obavještavamo kako je u ponudi Poliklinike Adarta od sada i djelatnost pedijatrije, dermatologije, centra za ultrazvuk te dječje i adolescentne psihologije, sa svim testovima koje pokrivaju tu dob. Pod vodstvom vms. Petre Novak, uz dosadašnje djelatnike dr. Ivu Bilopavlovića (ginekologija), dr. Ivanu Risek (ginekologija), dr. Aleksandra Jukića (ginekologija) od sada preglede […]

Nove djelatnosti u Poliklinici Adarta

10.02.2019.

S velikom radošću Vas obavještavamo kako je u ponudi Poliklinike Adarta od sada i djelatnost pedijatrije, dermatologije, centra za ultrazvuk te dječje i adolescentne psihologije, sa svim testovima koje pokrivaju tu dob.
Pod vodstvom vms….

SHIATSU I BOL

1.09.2015.

 

Piše: Jelena Krajcer Shiatsu praktičarka Shiatsu škola Hrvatska

Milijuni ljudi se svakodnevno susreću s različitim vrstama tjelesne boli. Boli nas zub, glava, leđa, želudac i tako, čini…

Shiatsu tretman – iscjeljujući dodir

19.05.2015.

Piše: Jelena Krajcer

Shiatsu tretman traje oko sat vremena i uključuje uvodni razgovor, dijagnostiku, sam tretman i savjetovanje na kraju. Izvodi se na posebnoj strunjači na podu, a primatelj tretmana je obučen u udobnu pamučnu…