, Poliklinika Adarta — OB | GYN | LAB » SHIATSU – Povratak ravnoteži
Novosti

SHIATSU – Povratak ravnoteži

Piše: Jelena Krajcer

Podrška zdravlju, vraćanje vitalnosti, svjesni dodir, pokret, pritisak (palcem, dlanom, laktom, koljenom,stopalom), jin – jang, tretiranje energetskih meridijana…samo su neki od pojmova kojima možemo opisati tehniku rada na tijelu poznatu kao – Shiatsu. Dok je u mnogim razvijenim zemljama svijeta shiatsu sastavni dio zdravstvenog sustava (i kao preventiva, i kao kurativa), kod nas je tek rijetkima poznat (u teorijskom i praktičnom smislu).

Shiatsu (japanski: shi-prst, atsu-pritisak) podrijetlo vuče iz tradicionalne kineske medicine, no razvija se u Japanu, odakle se tijekom 20. stoljeća širi na Zapad. Današnji shiatsu je spoj Istoka i Zapada, kombinacija holističkog pristupa čovjeku, rada na energetskom nivou, intuitivnog sa znanstvenošću zapadnjačkog principa (anatomija, fiziologija, psihologija).

U shiatsu tretmanu koristi se dodir, pritisak palcem/dlanom/laktom/ koljenom koji se aplicira na meridijane. Meridijani su energetski kanali u tijelu kojima prolazi vitalna enargija (ki, chi, prana…). Oni su povezani s organima i tjelesnim sustavima pa tako uz pomoć shiatsu tretmana djelujemo na cijelo tijelo kako na fizičkoj, tako i na emocionalnoj i mentalnoj razini. Cilj je aktivirati parasimpatikus, a on je dio autonomnog živčanog sustava zadužen za obnovu organizma i odmor, te vratiti tijelu slobodan pokret i dah. Shiatsu je alat koji pomaže organizmu, odnosno put k cjelovitom biću koje se, uz poticaj dobiven tretmanom može samo iscijeliti.

Definicija zdravlja Svjetske zdravstvene organizacije glasi: „Zdravlje je stanje potpunog fizičkog, psihičkog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsutnost bolesti“. I upravo to je cilj shiatsua – uravnotežiti čovjeka na svim razinama (fizičkoj, psihičkoj, duhovnoj, socijalnoj) tražeći uzrok određenog problema. Obično se uzrok bolova mora tražiti ispod površine, odnosno na dubljoj razini od one fizičke, u klijentovom svjetonazoru, naučenim obrascima ponašanja i djelovanja, u njegovim socijalnim odnosima… Shiatsu djeluje kao „čistač“ organizma od svakodnevnih nakupljenih informacija i stresa, te na taj način regenerira naš živčani sustav.

Cilj svakog shiatsu praktičara trebao bi biti podržati klijenta. To znači da pokuša istaknuti njegove „adute“, da na površinu ispliva potencijal tog pojedinca, te da se potrudi pomoći mu u onim aspektima gdje zapinje. Shiatsu njeguje cjelovit, holistički pristup jer jedino tako se mogu ostvariti trajni rezultati i potaknuti pozitivna promjena.

U idućem članku provest ću vas kroz shiatu tretman, tako da oni koji ga nisu isprobali znaju što mogu očekivati ukoliko odluče primiti tretman.

S velikom radošću Vas obavještavamo kako je u ponudi Poliklinike Adarta od sada i djelatnost pedijatrije, dermatologije, centra za ultrazvuk te dječje i adolescentne psihologije, sa svim testovima koje pokrivaju tu dob. Pod vodstvom vms. Petre Novak, uz dosadašnje djelatnike dr. Ivu Bilopavlovića (ginekologija), dr. Ivanu Risek (ginekologija), dr. Aleksandra Jukića (ginekologija) od sada preglede […]

Nove djelatnosti u Poliklinici Adarta

10.02.2019.

S velikom radošću Vas obavještavamo kako je u ponudi Poliklinike Adarta od sada i djelatnost pedijatrije, dermatologije, centra za ultrazvuk te dječje i adolescentne psihologije, sa svim testovima koje pokrivaju tu dob.
Pod vodstvom vms….

SHIATSU I BOL

1.09.2015.

 

Piše: Jelena Krajcer Shiatsu praktičarka Shiatsu škola Hrvatska

Milijuni ljudi se svakodnevno susreću s različitim vrstama tjelesne boli. Boli nas zub, glava, leđa, želudac i tako, čini…

Shiatsu tretman – iscjeljujući dodir

19.05.2015.

Piše: Jelena Krajcer

Shiatsu tretman traje oko sat vremena i uključuje uvodni razgovor, dijagnostiku, sam tretman i savjetovanje na kraju. Izvodi se na posebnoj strunjači na podu, a primatelj tretmana je obučen u udobnu pamučnu…