, Poliklinika Adarta — OB | GYN | LAB » Mini-simpozij: Magistralni pripravci – Pogled u budućnost
Adarta kroz medije

Mini-simpozij: Magistralni pripravci – Pogled u budućnost

U zagrebačkom hotelu Dubrovnik 20. prosinca 2013. godine je održan mini – simpozij: Magistralni pripravci – Pogled u budućnost u organizaciji tvrtke Kemig i partnerskih zdravstvenih ustanova: Ljekarne Bjelovar, ZU Farmacia, Ljekarne Salus i Ljekarne Švaljek.

Preko okupljenih 200 sudionika, liječnika i farmaceuta, s iznimnim je zanimanjem popratilo ovu tematiku, obzirom na sve inovatinvije magistralne recepture ali i intenzivne promjene u regulativi ljekarničke djelatnosti diljem EU zemalja u pogledu izrade magistralnih pripravaka.

Odlična predavanja održali su iskusni propisivači magistralnih pripravaka na području dermatovenerologije i ginekologije.

Prof.dr.sc. Andrija Stanimirović (dermatovenerolog)- Iskustvo u propisivanju magistralnih pripravaka u općoj dermatovenerologiji

Prof.dr.sc. Aleksandra Basta Juzbašić (dermatovenerologinja)- Magistralni pripravci u korektivnoj dermatologiji

Dr.med. Aleksandar Jukić (ginekolog)- Magistralni pripravci u ginekološkim indikacijama

Andrea Košćec, mag.pharm.- Inovativni pristup magistralnim pripravcima

Anita Galić, mag.pharm., univ.mag.- Trendovi i EU izazovi u izradi magistralnih pripravaka

 

Kroz dugu povijest su magistralni pripravci integralni dio ljekarništva i medicinsko-liječničke prakse. Zbog pojave inventivnih lijekova u ograničenim farmaceutskim oblicima, radi lijekova za vrlo rijetke bolesti, te uslijed potrebe za pedijatrijskim dozama lijekova ili jednostavno zbog boljih i novijih terapijskih opcija za pacijente, magistralni pripravci sve se više izrađuju koliko god se generaliziralo kako za njima više nema potrebe. Predavanja stručnih predavača su potvrdila kako prilike za razvoj ovog područja u hrvatskom magistralnom ljekarništvu itekako ima, samo je potrebno ulagati u razvoj novih primjenjivijih znanja i vještina, uz istovremenu stručnu prilagodbu regulativama, ali na način koji štiti ljekarnike.

Okrugli stol koji je održan nakon predavanja, okupio je brojne vodeće zdravstvene stručnjake koji su izmijenili svoje dojmove i iskustva o problematici i budućnosti “magistralaca” u Hrvatskoj:

Prof.dr.sc. Aleksandra Basta Juzbašić, dr.med., spec.derm.
Tihana Govorčinović, mag.pharm.
Aleksandar Jukić, dr.med., spec.gin.
Maja Ljubić Bernašek, mag.pharm., spec.
Mr.sc. Elizabeta Marok Grilec, mag.pharm., spec.
Mate Portolan, mag.pharm.
Dr.sc. Asja Smolčić Bubalo, mag.pharm., spec.
Prof.dr.sc. Andrija Stanimirović, dr.med. spec.derm.
Mr.sc. Verona Sučić, mag.pharm., spec.
Mr.sc. Ina Topić, mag.pharm.

Obzirom na sve veći broj evidence-based inovativnih magistralnih formulacija, koje proizlaze iz uspješne interdisciplinarne suradnje liječnika i ljekarnika, nameće se potreba za detaljnijim uređivanjem i očuvanjem znanja i tradicije magistralnih pripravaka i u hrvatskom ljekarništvu, na čemu će se u bližoj budućnosti intenzivno raditi.

 

S velikom radošću Vas obavještavamo kako je u ponudi Poliklinike Adarta od sada i djelatnost pedijatrije, dermatologije, centra za ultrazvuk te dječje i adolescentne psihologije, sa svim testovima koje pokrivaju tu dob. Pod vodstvom vms. Petre Novak, uz dosadašnje djelatnike dr. Ivu Bilopavlovića (ginekologija), dr. Ivanu Risek (ginekologija), dr. Aleksandra Jukića (ginekologija) od sada preglede […]

Nove djelatnosti u Poliklinici Adarta

10.02.2019.

S velikom radošću Vas obavještavamo kako je u ponudi Poliklinike Adarta od sada i djelatnost pedijatrije, dermatologije, centra za ultrazvuk te dječje i adolescentne psihologije, sa svim testovima koje pokrivaju tu dob.
Pod vodstvom vms….

SHIATSU I BOL

1.09.2015.

 

Piše: Jelena Krajcer Shiatsu praktičarka Shiatsu škola Hrvatska

Milijuni ljudi se svakodnevno susreću s različitim vrstama tjelesne boli. Boli nas zub, glava, leđa, želudac i tako, čini…

Shiatsu tretman – iscjeljujući dodir

19.05.2015.

Piše: Jelena Krajcer

Shiatsu tretman traje oko sat vremena i uključuje uvodni razgovor, dijagnostiku, sam tretman i savjetovanje na kraju. Izvodi se na posebnoj strunjači na podu, a primatelj tretmana je obučen u udobnu pamučnu…