, Poliklinika Adarta — OB | GYN | LAB » Moguće posljedice majčine težine po dijete
Adarta kroz medije

Moguće posljedice majčine težine po dijete

U lipnju ove godine objavljena je studija koja koja navodi kako postoji veza između prekomjerne tjelesne težine trudnica i povećanog rizika za srčane bolesti njihove djece. Prof. dr. Lawior sa sveučilišta u Bristolu, Velika Britanija, navodi kako je i danas u mnogih trudnica prisutan stav da tijekom trudnoće treba jesti znantno više da bi se njihova djeca optimalno razvijala. Cilj studije je bio otkriti postoji li veza između tjelesne težine trudnice i majčine težine prije trudnoće s debljinom te rizicima za srčana bolesti u njihove djece. Istraživači su skupili podatke 5154 parova majki i djece. Za gornju vrijednost koja se smatra optimalnim povećanjem tjelesne težine u trudnice su uzeli 17kg, srednja je vrijednost bila 10kg.

Ovdje je bitno upoznati se s podacima iz 2009. izdatih od središnjeg Medicinskog instituta Sjedinjenih Država koji navodi kako djeca majki koje su dobile prekomjeran broj kilograma u trudnoći imaju značajno veću vjerojatnost u životu da će imati veći indeks tjelesne mase, opseg struka, veći udio masnog tkiva u sveukupnoj tjelesnoj težini, viši krvni tlak u životu kao i veću vjerojatnost za poremećaj razine kolesterola i masti u krvi.

Stupanj pretilosti (prekomjerne tjelesne težine) je niži u djece majki koje su dobile manje od prekoručenih kilograma u trudnoći ali ipak rizik od kardiovaskularnih bolesti (srčani infarkt, aterosklerotske naslage u krvnim žilama, moždani infarkt) nije viši nego u trudnica koje su bile unutar preporučenih vrijednosti dobijanja na težini u trudnoći. Majke koje su u prvom tromjesečju dobijale više od pola kilograma na tjedan će imati deblju djecu. U ostatku trudnoće, prekomjerno dobijanje na tjelesnoj težini majki je direktno povezano sa dječjom debljinom što upućuje na povećani rizik od bolesti srca i krvnih žila dalje u životu.

Kako podaci studije nisu vrlo jasni, znanstvenici konstariraju da još uvijek znanost ne zna koja je optimalna tjelesna težina majki tijekom trudnoće kako bi djeca imala što optimalniji “start” u daljnjem životu te su potrebna daljnja istraživanja na ovom polju.

S velikom radošću Vas obavještavamo kako je u ponudi Poliklinike Adarta od sada i djelatnost pedijatrije, dermatologije, centra za ultrazvuk te dječje i adolescentne psihologije, sa svim testovima koje pokrivaju tu dob. Pod vodstvom vms. Petre Novak, uz dosadašnje djelatnike dr. Ivu Bilopavlovića (ginekologija), dr. Ivanu Risek (ginekologija), dr. Aleksandra Jukića (ginekologija) od sada preglede […]

Nove djelatnosti u Poliklinici Adarta

10.02.2019.

S velikom radošću Vas obavještavamo kako je u ponudi Poliklinike Adarta od sada i djelatnost pedijatrije, dermatologije, centra za ultrazvuk te dječje i adolescentne psihologije, sa svim testovima koje pokrivaju tu dob.
Pod vodstvom vms….

SHIATSU I BOL

1.09.2015.

 

Piše: Jelena Krajcer Shiatsu praktičarka Shiatsu škola Hrvatska

Milijuni ljudi se svakodnevno susreću s različitim vrstama tjelesne boli. Boli nas zub, glava, leđa, želudac i tako, čini…

Shiatsu tretman – iscjeljujući dodir

19.05.2015.

Piše: Jelena Krajcer

Shiatsu tretman traje oko sat vremena i uključuje uvodni razgovor, dijagnostiku, sam tretman i savjetovanje na kraju. Izvodi se na posebnoj strunjači na podu, a primatelj tretmana je obučen u udobnu pamučnu…