, Poliklinika Adarta — OB | GYN | LAB » Želim dijete – Koje su važne pretrage prije trudnoće?
Adarta kroz medije

Želim dijete – Koje su važne pretrage prije trudnoće?

Kako su trudnice poglavito zdrava i mlada populacija rijetko se možemo susresti s preporukama što nam je najbolje činiti prije same trudnoće.

I uistinu, zdrava buduća majka, koja redovito ide na ginekološke preglede često se susretne s izjavom da je potpuno zdrava i može imati dijete.

No nije uvijek tako.

Prekoncepcijsko (prije koncepcije, začeća) savjetovanje je preporučljivo uvijek učiniti po mogućnosti nekoliko mjeseci prije odluke o trudnoći, kako bi se eventualne nepravilnosti rada pojedinih organskih sustava mogle otkriti. Razgovor o životnim navikama je također bitan i njihovom korekcijom ukoliko je potrebno se mogu izbjeći mnoge potencijalne komplikacije trudnoće. Dobra regulacija kroničnih bolesti bitno povećava vjerojatnost začeća i dobrog tijeka trudnoće.

Povišeni krvni tlak i šećerna bolest u trudnoći spadaju u najčešće poremećaje u trudnica koji se u velikoj većini slučajeva jako dobro tretiraju lijekovima i prehranom. Na uredne vrijednosti krvnog tlaka koji će se možda u trudnoći i povećati tijekom trudnoće možemo utjecati korekcijom životnih navika, dobrom edukacijom o prehrani i tjelesnom aktivnošću. Pojavnost šećerne bolesti u obitelji (posebno o inzulinu ovisnom dijabetesu) nam treba biti dovoljan razlog za provjeru vlastitih vrijednosti šećera u krvi (GUK – glukoza u krvi; ŠUK – šećer u krvi). Povišene vrijednosti šećera prije, tijekom začeća i u ranoj fazi razvoja ploda (organogeneze) može imati posljedični cijeli niz poremećaja razvoja djeteta: od spotanog pobačaja do nepravilnosti u razvoju srca ploda. Dijabetes u budućeg oca može imati za posljedicu poremećaj razvoja spolnih žlijezda kod muškog djeteta.

Bitno nam je znati imamo li u krvnom srodstvu osobe koje boluju od nasljednih bolesti te je o tome važno razgovarati sa svojim liječnikom.

Preporučljivo je učiniti laboratorijske pretrage: kompletnu krvnu sliku (KKS) te analizu urina. Osim otkrića anemije u prvoj pretrazi, moguće je otkriti i prikrivenu infekciju buduće majke, a pregledom urina se može otkriti poremećaj rada bubrega (najčešće pojavom proteina u mokraći) te prikrivena infekcija mokraćnog sustava koju je potrebno izliječiti.

Iako većina pretraga navodi kako je koncem prvog trimestra uputno učiniti cervikalne briseve radi otkrivanja mikoplazme/klamidije/ureaplazme, dio ginekloga smatra kako je bolje tu provjeru učiniti prije začeća, kako bi se potencijalna infekcija izliječila na vrijeme. Navedene bakterije mogu uzrokovati čitav niz problema, kako kod začeća tako i tijekom trudnoće. Dugotrajnija infekcija može izazvati vanmateričnu trudnoću, spontani pobačaj, prijevremeni porod te zastoj u rastu djeteta.

Uzimanjem 400mg folne kiseline dnevno barem 4 tjedna prije začeća izuzetno smanjujemo vjerojatnost poremećaja razvitka mozga, živčanog sustava te kralješničnog kanala kod djeteta. Ukoliko imamo rođeno dijete s tim poremećajem, doze od 5mg dnevno su preporučena terapija. Uzimanjem gotovih pripravaka vitamina, minerala i elemenata prilagođenih trudnicama možemo postići optimalni balans u našem tijelu preko neophodan optimalnom začeću i razvoju djeteta.

S velikom radošću Vas obavještavamo kako je u ponudi Poliklinike Adarta od sada i djelatnost pedijatrije, dermatologije, centra za ultrazvuk te dječje i adolescentne psihologije, sa svim testovima koje pokrivaju tu dob. Pod vodstvom vms. Petre Novak, uz dosadašnje djelatnike dr. Ivu Bilopavlovića (ginekologija), dr. Ivanu Risek (ginekologija), dr. Aleksandra Jukića (ginekologija) od sada preglede […]

Nove djelatnosti u Poliklinici Adarta

10.02.2019.

S velikom radošću Vas obavještavamo kako je u ponudi Poliklinike Adarta od sada i djelatnost pedijatrije, dermatologije, centra za ultrazvuk te dječje i adolescentne psihologije, sa svim testovima koje pokrivaju tu dob.
Pod vodstvom vms….

SHIATSU I BOL

1.09.2015.

 

Piše: Jelena Krajcer Shiatsu praktičarka Shiatsu škola Hrvatska

Milijuni ljudi se svakodnevno susreću s različitim vrstama tjelesne boli. Boli nas zub, glava, leđa, želudac i tako, čini…

Shiatsu tretman – iscjeljujući dodir

19.05.2015.

Piše: Jelena Krajcer

Shiatsu tretman traje oko sat vremena i uključuje uvodni razgovor, dijagnostiku, sam tretman i savjetovanje na kraju. Izvodi se na posebnoj strunjači na podu, a primatelj tretmana je obučen u udobnu pamučnu…