, Poliklinika Adarta — OB | GYN | LAB » Izdajanje i trudnoća

Izdajanje i trudnoća

Poštovani,

Nakon poroda sam dojila – točnije – izdajala se što i sada radim no mlijeko mi još jedva dolazi. Prvu menstruaciju sam dobila 4 mjeseca nakon poroda unatoč tome, a druga je uslijedila redovito, točno na dan. Međutim, izostaje mi sada treća – kasni 6 dana. Imala sam spolne odnose sa suprugom ali smo koristili kondom . Dali je normalno da sada kasni i trebam li se bojati? Hvala na odg.

Odgovor ginekologa:

Poštovana,
U žena koje doje ili imaju barem i malo zamjetnog mlijeka na bradavicama (a Vi još malo izdajate) prilično je nesigurno predviđati je li Vaš menstruacijski ciklus u vrijeme spolnog čina bio ovulacijski ili ne. Ovulcijski znači da u ženskom spolnom sustavu postoji jajna stanica spremna za oplodnju. U pravilu, tako mala količina mlijeka nema zaštitnu ulogu protiv ovulacije odnosno žena može ostati trudna.

Pošto Vam menzes kasni, Vaša briga je jasna no navodite kako ste koristili prezervativ. Naravno, pretpostavimo da ga je partner ispravno koristio, što bi značilo da je tijekom cijelog spolnog odnosa prezervativ bio čvrsto postavljen na spolovilu i da je prije skidanja bilo jasno da je sjeme bilo jasno vidljivo na vrhu prezervativa. Česta greška jest ponovni spolni čin bez prezervativa bez da je muškarac prethodno išao mokriti. Mokraćna cijev u muškom spolovilu i dalje sadrži sjeme koje se spolnim činom unese u rodnicu i povećava mogućnost za trudnoćom.

Što nam je za raditi? Probati osjetiti znakove trudnoće, kupiti test na trudnoću i učiniti ga i proanalizirati cijeli čin spolnog odnosa – razmotriti je li bilo mogućnosti koje sam gore opisao. Znakove trudnoće vjerujem da bi prepoznali obzirom da ste već bili trudni. Bitno je dobro slijediti upute priložene uz test. Nerijetko jednom pogledani negativni test nakon dodatnih 15-tak minuta stajanja postane sumnjiv na trudnoću ili pozitivan – što je lažan nalaz (mi kažemo lažno pozitivan).

Ukoliko je test negativan a vi sumnjate na znakove trudnoće, svakako bi trebalo ponoviti test, možda najbolje kroz 2 dana od prethodnog. Ukoliko i dalje ima dilema, preporučljivo je javiti se svom ginekologu.

Nadam se da sam Vam donekle pomogao u razrješenju dileme.

Ukoliko imate dodatnih pitanja – stojim Vam na raspolaganju.

Srdačan pozdrav!

S velikom radošću Vas obavještavamo kako je u ponudi Poliklinike Adarta od sada i djelatnost pedijatrije, dermatologije, centra za ultrazvuk te dječje i adolescentne psihologije, sa svim testovima koje pokrivaju tu dob. Pod vodstvom vms. Petre Novak, uz dosadašnje djelatnike dr. Ivu Bilopavlovića (ginekologija), dr. Ivanu Risek (ginekologija), dr. Aleksandra Jukića (ginekologija) od sada preglede […]

Nove djelatnosti u Poliklinici Adarta

10.02.2019.

S velikom radošću Vas obavještavamo kako je u ponudi Poliklinike Adarta od sada i djelatnost pedijatrije, dermatologije, centra za ultrazvuk te dječje i adolescentne psihologije, sa svim testovima koje pokrivaju tu dob.
Pod vodstvom vms….

SHIATSU I BOL

1.09.2015.

 

Piše: Jelena Krajcer Shiatsu praktičarka Shiatsu škola Hrvatska

Milijuni ljudi se svakodnevno susreću s različitim vrstama tjelesne boli. Boli nas zub, glava, leđa, želudac i tako, čini…

Shiatsu tretman – iscjeljujući dodir

19.05.2015.

Piše: Jelena Krajcer

Shiatsu tretman traje oko sat vremena i uključuje uvodni razgovor, dijagnostiku, sam tretman i savjetovanje na kraju. Izvodi se na posebnoj strunjači na podu, a primatelj tretmana je obučen u udobnu pamučnu…