LBC PAPA test, HPV DNA/RNA tipizacija i Imunocitokemijski markeri P16 i L1

Sumnjamo na infekciju rodnice i vrata maternice HPV virusom? Zabrinuti smo radi lošeg PAPA testa? Ginekolog Vam je rekao da imate HPV infekciju, da jačate imunitet a ne znate kada je infekcija nastala, je li aktivan virus, ako da – u kojoj mjeri ili se radi o staroj infekciji, mirnoj koja nije razlog za paniku?

HPV testiranje današnjim modernim tehnikama molekukarne dijagnostike, određivanjem DNA i/ili akrivne replikacijske RNA virusa u stanicama, te određivanjem aktivnosti virusa imunocitokeomijskim markerima s velikom sigurnošću možemo vladati infekcijom HPV-a te poduzeti važne korake u izliječenju.

S zadovoljstvom predstavljamo nove usluge koje možete učiniti u našoj Poliklinici!

U suradnji s Laboratori Riuniti za citopatološku dijagnostiku u Italiji možete učiniti:

1. ThinPrep PAPA test (LBC, tekućinski PAPA test) – u odnosu na klasičan PAPA razmaz po stakalcu osigurava stabilnost uzorka tjednima, a iz istog uzorka se unutar 6 tjedana po potrebi mogu raditi dodatne analize HPV screeninga kod dijagnosticiranog abnormalnog nalaza

2. HPV DNA/RNA tipizacija – uz standardnu HPV DNA tipizaciju nudimo i RNA tipizaciju koja pokazuje puno veću specifičnost, što je posebno značajno kod ponavljajućih nalaza HPV infekcije i perzistentne HPV radi redovitosti kontrola i planiranja liječenja

3. Imunocitokemijski markeri P16 i L1 – pomoću njih prepoznajemo prisutnost aktivnog virusa te stanične promjene zbog HPV infekcije – s velikom osjetljivošću upućuju na raširenost lezija i aktivnosti HPV infekcije te sigurno razlučuju težinu lezije (Low ili High), osobito kod opetovanih ASCUS-a!

Za više informacija slobodno nam se obratite!
Oralna kontracepcija – da ili ne?

Nekontraceptivne dobrobiti oralne kontracepcije

 

Za odluku o započinjanju oralne kontracepcije prvo moramo učiniti sveobuhvatan i detaljan razgovor te pregled kako bismo utvrdili Vaše zdravlje i potvrdili mogućnost korištenja oralne kontracepcije. Tek tada individualno odabiremo najbolji izbor tableta za Vas. Time maksimalno otklanjamo mogućnost negativnih posljedica/nuspojava koje svaka tableta uvijek ima. Postoji naravno mogućnost i eventualnih preporuka s naše strane o odabiru neke druge vrste kontracepcije u zamjenu za tablete. Npr. ako pokazujete strah za svoje zdravlje zbog mogućih nuspojava ili se bojite mogućih čestih situacija s propuštenim tabletama te osobito ako tražite povremenu kratkotrajnu zaštitu. Najveći rizik pri uzimanju tableta je kada ih često uzimamo u kratkim intervalima jer tada najviše potičemo promjene u koagulacijskom sustavu i dovodimo svoje zdravlje u rizik.

Najprije treba naglasiti osnovnu činjenicu: s obzirom da u svakoj tableti postoji estrogenska i progesteronska komponenta, oponaša se sekrecijska faza ciklusa u kojoj se blokira rast folikula, a time i pojava ovulacije. Događa se promjena na sluznici maternice koja ne čini gostoljubivu okolinu za eventualno oplođenu jajnu stanicu. Uzimanjem tableta omogućujete jedan od najvažnijih učinaka, a to je zaštita od neplanirane trudnoće i time izbjegavanje najnepoželjnijeg načina kontrole rađanja pobačajem. Tako sigurno štitite i svoje tjelesno i mentalno zdravlje.

Sreća da uz ovaj krucijalni efekt tablete posjeduju i mnoge nekontraceptivne blagodati. Zamislite samo planiranje odlaska na more, a da Vam pritom uživanje umanji mjesečnica. S oralnom kontracepcijom ćete sigurno moći planirati putovanje jer ćete znati točan datum menstrualnog krvarenja i prema njemu moći planirati putovanje. Ako niste u mogućnosti na taj način planirati, tada krvarenje možete adekvatnom promjenom uzimanja tableta jednostavno izbjeći. Ukoliko se i javi kakav spoting, lako ga otklonite primjenom malih tampona koji sada imaju u svom sastavu i probiotičku kupturu-dobre bakterije. Tako se ne morate bojati niti poremećaja vaginalne flore i eventualno moguće vaginalne upale koje se tako rado javljaju kada ih najmanje želimo.

Nekim djevojkama se dogodi izostanak krvarenja pa su u strahu od mogućih uzroka izostanka (trudnoća, cista, neki drugi hormonski poremećaj). Uz tablete definitivne ne brinemo o redovitosti menstruacijskog ciklusa. Često se žene žale na povremena obilnija krvarenja koja se uz primjenu tableta ne događaju, već su ona kratka, lagana i bezbolna. Onako kao što si svaka žena želi, da bude nesputana.

Mnoge djevojke muče akne ili masna koža i kosa. Tu nam također mogu pomoći tablete koje imaju antiandrogeni učinak kojim se poništava učinak muškog hormona i naša koža ostaje čista, a kosa blistava.

Neke pak muči koja kila više i strah ih je od daljnjih problema zbog utjecaja nekih tableta na porast apetita. I za njih imamo pravi odabir tableta koje će primarno spriječiti nakupljanje tekućine u Vašem tijelu, čime dobivate privid porasta kilaže, ali i regulirate apetit kojeg neke tablete ne potiču.

Ako u one dane PMS-a izbjegavate socijalne kontakte iz straha od neželjenih posljedica Vaših nenadanih promjena raspoloženja, razveselit će Vas da postoji čak nekoliko kontraceptivnih tableta koje će Vam pomoći u rješavanju Vašeg problema. Uz to je potrebno i provjeriti funkciju štitnjače koja također može biti uzrok ovih neugodnih ženskih stanja.

Djevojke i žene koje razmišljaju i malo dalje u budućnost zbog bliskih rođaka koji su bolovali ili su samo svjesne određenih bolesti bit će zadovoljne zbog zaštitnog učinka tableta na smanjenu pojavnost benignih bolesti dojke, čak karcinoma jajnika i maternice. Također postoji zaštita od pojave različitih cisti na jajniku ili dobroćudnih izraslina maternice (miom, polip).

Oralna kontracepcija - tablete

Kako pada odluka koju tabletu odabrati?

 

Za početak bismo naglasili bitnu činjenicu koja će odrediti Vaš daljnji put. Ako želimo ostvariti najveću moguću sigurnost kontracepcije, tada je bitno shvatiti i prihvatiti nužnost uzimanja tableta redovito svaki dan u isto vrijeme. Tako će njihova koncentracija u krvi biti stabilna i efekt nepromijenjen. Ako iz određenih razloga niste u mogućnosti ostvariti ovaj uvjet, onda nažalost one nisu dobar odabir kontracepcije za Vas pa ćemo odabrati drugi najbolji oblik. Kad smo riješili najveću dilemu, možemo krenuti dalje.

Svaka žena je posebni univerzum za sebe sa svojim mislima, osjećajima, potrebama i željama te načinom funkcioniranja njezinog tijela. Zato je osobito potrebno personalizirano pristupiti odabiru tableta prema osobnosti, tegobama, godinama, kilaži, te provjerenim kriterijima.

Osobnost i tegobe upoznat ćemo sveobuhvatnim razgovorom.

Kriterije ćemo odrediti detaljnim pregledom uz nadopunu godina te provjerom BMI-a.

Klinička slika, odnosno smetnje koje pacijentica navodi su daljnja osnovna nit vodilja. Ako djevojka navodi obilne i bolne menstruacije, odabir može biti nešto drugačiji od djevojaka koje se bore s PMS-om ili problemima akni. Primarno ovisi o odabiru gestagenske komponente koja ima osnovni učinak na navedene smetnje. Iako većina tableta može riješiti većinu Vaših smetnji, ako ih uopće imate, precizno individualno profiliranje donosi bolje rezultate i Vaše veće zadovoljstvo.

Ultrazvučnim pregledom pogledat ćemo debljinu sluznice maternice, što nam pomaže u odabiru tableta prema dozi estrogenske komponente. Pacijentice koje imaju tanju sluznicu mogu piti tablete s ultraniskim dozama bez straha od neugodnih probojnih krvarenja. Iste tablete koristit će i vrlo mlade, kao i zrelije žene, te one s nižim BMI-om. Žene čija je sluznica nešto veće debljine ili je njihov BMI graničan te blago povišen trebale bi uzimati tablete s nešto višom dozom estrogena. Bitan je i odabir vrste estrogena. Zrelije žene i one s nešto višim BMI-om svakako trebaju koristiti tablete sa prirodnim estrogenom.

Kliničkim pregledom i PAPA testom provjerit ćemo postoji li prisutna upala koju je poželjno prvo liječiti pa tek zatim započeti uzimati tablete. Zašto? Istovremeno uzimanje nekih antibiotika može umanjiti učinak tableta i tako umanjiti njihovu kontraceptivnu sposobnost. Ipak to lako rješavamo istovremenom primjenom mehaničke zaštite koju svakako preporučamo u vrijeme liječenja radi sprječavanja reinfekcije. U slučaju otkrivene HPV infekcije također se preporuča primjena mehaničke zaštite radi bržeg i sigurnijeg liječenja. U tim slučajevima, obzirom da već koristite jedan od najučinkovitijih oblika zaštite, možda možete razmisliti o vremenu započinjanja uzimanja tableta.

Osim promjena u PAPA testu, mogu se dogoditi i druge promjene koje ne možemo utvrditi običnim ginekološkim pregledom, osobito ako su još male. Zato je vrlo bitno obaviti i ultrazvučni pregled kojim u potpunosti zaokružujete stanje u Vašem organizmu. U slučaju da imate dobroćudnu izraslinu maternice (miom) ili čokoladnu cistu na jajniku (endometrioza) te dobroćudnu izraslinu sluznice maternice (polip), što će se otkriti na ultrazvučnom pregledu, potrebno je odabrati tablete sa što nižom razinom estrogena uz snažan gestagen. Istovremeno adekvatno odabrane tablete Vas štite od pojave i porasta navedenih tvorbi.

Laboratorijske pretrage je potrebno uvijek učiniti prije započinjanja uzimanja tableta, osobito ako se odlučimo za sigurniji duži režim uzimanja. Ako postoje dodatna opterećenja u osobnoj i obiteljskoj anamnezi vezano uz poremećaje zgrušavanja krvi, potrebno je učiniti dodatne laboratorijske testove. Eventualne diskretne promjene u vrijednostima, koje ne moraju odmah značiti i bolest, odredit će odabir tableta, a njih ćemo redovito pratiti kako bismo potvrdili da uzimanje tableta ne dovodi do daljnjih promjena.

Ovim putem smo maksimalno smanjili mogućnost neželjenih problema koji se mogu javiti. Sistematičnim probirom povećavamo i sigurnost i Vaše zadovoljstvo. U tom slučaju ne preporučamo mijenjanje odabranih tableta samo zato jer se njihov izbor proširio dok god smo s njima zadovoljni. Promijenit ćemo ih samo ako su se ipak pojavile neželjene nuspojave.

Tako u slučaju pojave nervoze, oskudne povremene ili svakodnevne sukrvice, suhoće rodnice ili nelagode u vrijeme odnosa preporučit ćemo tablete s nešto višom dozom estrogena. Bolnost dojki, mučnine i zadržavanje tekućine se javljaju uz veću dozu estrogena te ćemo tada preći na estrogenski niže dozažne tablete. Kod povećanog apetita, depresije, umora, pada libida, kožnih promjena i akni promijenit ćemo vrstu gestagena. Odabir gestagena ovisit će o njegovom pro ili antiandrogenom učinku ili pak mineralokortikoidnom efektu, dakle utjecaju poput ili kontra muških hormona te poput hormona nadbubrežne žlijezde.

Ako i dalje imalo dvojite o redovitosti uzimanja tableta, a želite takav oblik zaštite, za Vas je svakako najbolji izbor vaginalni prsten kojeg neopterećeno imate u svojoj rodnici puna 3 tjedna bez zapaženih nuspojava. Postoji uvijek mogućnost kratkotrajnog vađenja (oko 3 sata) iz određenih Vama željenih razloga bez ikakvog utjecaja na razinu zaštite.

Ili je pak za Vas spirala sa progesteronom ako još dodatno postoji problematika sa iscrpljujućim obilnim menstruacijama. Njom ćete svoj život riješiti strahova od neugodnih i nepoželjnih situacija uz kontinuiranu višegodišnju zaštitu. Ovaj oblik kontacepcije unosi veliku lakoću u Vaš život.

Kod dugotrajnog uzimanja tableta uočilo se da može doći do sniženja folne kiseline u krvi te se zato preporuča njezina istovremena primjena. Nedostatak folne kiseline može utjecati na lučenje TSH (hormona koji potiče štitnjaču na rad). Ove promjene Vas mogu voditi u pojavu PMS-a uz tablete ili pak izostanak menstruacije nakon trajnog prestanka uzimanja tableta. Tada se stiče pogrešna slika o krivici tableta za hormonski poremećaj. Najčešće su one samo okidač za ono što već prikriveno postoji u Vašem organizmu. Danas sve veći broj žena ima neki oblik promijenjenog rada štitnjače.

U slučaju da ste pušač, a želite piti kontracepciju, primarno ćemo Vas savjetovati da prekinete ili smanjite broj cigareta uz nadopunu visokim dozama C vitamina radi ublažavanja neželjenih posljedica nikotina. Za Vas će biti jedini mogući odabir oralna kontracepcija s prirodnim oblikom estrogena, uz redovite laboratorijske kontrole. Pušenje također utječe na cirkulaciju i razinu oksidativnog stresa u organizmu, što u kombinaciji s tabletama može uzrokovati promjene u nalazu PAPA testa. Zato je nužna redovita ginekološka kontrola i još jednom naglašavam važnost redovite provjere individualnih rizika za nastanak krvnih ugrušaka, a to su prekomjerna težina, pušenje, dob, migrene ili nedavni porod. U slučaju pojavnosti istih potrebno je mijenjati izbor tablete.

U slučaju da se ipak pojavi simptomatologija tromboembolije – jaka bol ili oteknuća nogu, nagli gubitak daha, ubrzano disanje, kašalj i bol u prsima, slabost ili utrnulost lica, ruku ili nogu, žena koja koristi kontracepciju trebala bi se odmah javiti liječniku i prestati uzimati tablete. I to je rješiva situacija i vrlo se rijetko događa. Zato ponovno naglašavam potrebu temeljitog sveobuhvatnog ginekološkog pregleda uz detaljan razgovor.

Dobro educiran ginekolog sa iskustvom Vam može pomoći da ostanete zdravi i sretni.
Kolestaza u trudnoći

Kolestaza u trudnoći označava usporeno otjecanje žuči iz žučnog mjehura. Uglavnom se javlja u kasnijim fazama drugog tromjesečja te u trećem tromjesečju. Simptomi kolestaze uključuju svrbež cijelog tijela (pogotovo dlanova i stopala), tamnu mokraću, svijetlu stolicu te žuticu.

Povremeno trudnice znaju zanemariti najčešći simptom, svrbež, jer smatraju da je on normalna pojava zbog pojave strija, rastezanja i suhoće kože. Intenzitet svrbeža može biti blag ili izražen u mjeri da zaista smanjuje kvalitetu života. Međutim, svakako se treba obratiti liječniku jer često trudnica ni ne razvije sve navedene simptome. Još uvijek nije utvrđen siguran razlog zašto se kolestaza pojavljuje, no smatra se da uzroke treba tražiti u izrazito povišenim razinama hormona u trudnoći, pogotovo estrogena i progesterona te u genetskoj predispoziciji.

Simptomi se obično spontano povlače ubrzo nakon poroda. Za majku ovo stanje ne nosi opasnosti, osim neugodnosti, međutim za bebu ono može biti potencijalno opasno te dovesti do prijevremenog poroda, pojave mekonija u plodnoj vodi, fetalne bradikardije te distresa.

Laboratorijske pretrage kojima se dokazuje kolestaza su povišene aminotransferaze, bilirubin te razina žučnih soli u serumu.

Liječenje se svodi na ublažavanje simptoma te poboljšanje fetalnog ishoda, što je izravno u vezi sa snižavanjem razine žučnih kiselina u majčinoj krvi. Najčešće se koristi ursodeoksiholna kiselina uz primjenu vitamina K te kortikosteroida.
HPV testiranje

Sumnjamo na infekciju rodnice i vrata maternice HPV virusom? Zabrinuti smo radi lošeg PAPA testa? Ginekolog Vam je rekao da imate HPV infekciju, da jačate imunitet a ne znate kada je infekcija nastala, je li aktivan virus, ako da – u kojoj mjeri ili se radi o staroj infekciji, mirnoj koja nije razlog za paniku?

HPV testiranje današnjim modernim tehnikama molekukarne dijagnostike, određivanjem DNA i/ili akrivne replikacijske RNA virusa u stanicama, te određivanjem aktivnosti virusa imunocitokeomijskim markerima s velikom sigurnošću možemo vladati infekcijom HPV-a te poduzeti važne korake u izliječenju.

S zadovoljstvom predstavljamo nove usluge koje možete učiniti u našoj Poliklinici!
U suradnji s Laboratori Riuniti za citopatološku dijagnostiku u Italiji možete učiniti:

1. ThinPrep PAPA test (LBC, tekućinski PAPA test) – u odnosu na klasičan PAPA razmaz po stakalcu osigurava stabilnost uzorka tjednima, a iz istog uzorka se unutar 6 tjedana po potrebi mogu raditi dodatne analize HPV screeninga kod dijagnosticiranog abnormalnog nalaza

2. HPV DNA/RNA tipizacija – uz standardnu HPV DNA tipizaciju nudimo i RNA tipizaciju koja pokazuje puno veću specifičnost, što je posebno značajno kod ponavljajućih nalaza HPV infekcije i perzistentne HPV radi redovitosti kontrola i planiranja liječenja

3. Imunocitokemijski markeri P16 i L1 – pomoću njih prepoznajemo prisutnost aktivnog virusa te stanične promjene zbog HPV infekcije – s velikom osjetljivošću upućuju na raširenost lezija i aktivnosti HPV infekcije te sigurno razlučuju težinu lezije (Low ili High), osobito kod opetovanih ASCUS-a!

Za više informacija slobodno nam se obratite!
“ranica ” vrata maternice – sve o ektropiju i ektropiju vrata maternice

Učestale gljivične infekcije rodnice?
Stalno prisutan vaginalni iscjedak?
Povremena iritacija spolovila tijekom odnosa?

 

Neki od ovih, uključujući i niz drugih simptoma često su posljedica graničnog ili abnormalnog disbalansa flore rodnice, a uzrok im je ektopij vrata maternice (erozija, “ranica”).

Tijekom ginekoloških godina ili nakon trudnoće i poroda značajan dio žena ima veću ili manju eroziju vrata maternice. Žljezdani epitel, koji se normalno nalazi u kanalu vrata maternice, preraste na vanjsku površinu vrata maternice što tijekom ginekološkog pregleda vidimo kao veći ili manji ektropij.

Na početku je svaki ektropij izrazito malen, a kako će se dalje razvijati, hoće li rasti ili ne, ovisi o brojnim faktorima kao što su broj receptora za ženske spolne hormone, reakcija žljezdanog tkiva na kiselost rodnice, broj poroda, prisutnost bakterija i slično.

Kao tamno, mračno i vlažno mjesto, rodnica bi imala učestalu upalu da nemamo laktobacile, posebno prilagođene flori rodnice, koji dominiraju u flori, održavaju niski, kiseli pH rodnice i na taj način onemogućavaju razmnožavanje svih drugih bakterija (u zdravoj rodnici postoji između 17-30 vrsta različitih bakterija).

U dijela djevojaka i žena, kiseli pH rodnice djeluje nepovoljno na funkcionalnost žljezdanog tkiva, koje se prerastanjem na vanjsku površinu vrata maternice prinuđeno brane pojačanim stvaranjem sluzi, koja pak nepovoljno djeluje na laktobacile rodnice i začarani kut se nastavlja: laktobacili nastoje održati pH rodnice niskim, svojim dodatnim umnažanjem, a žljezdano tkivo nastavlja rasti i tzv. ranica se povećava.

Antibiotska terapija, pojačani unos jednostavnih ugljikohidrata i stres samo su neki od najčešćih razloga disbalansa flore rodnice i posljedične bakterijske i/ili gljivične upale. Već druga faza ciklusa podiže pH prema lužnatom i u slučaju razvijene veće “ranice” disbalans u rodnici je lako moguć, kao i posljedična infekcija.

Do ne tako davno čest tretman u ginekološkim ordinacijama diljem Hrvatske je bio “spaljivanje ranice”. Sam pojam “ranica” nespretno je odabran (i ustalio se u našoj zemlji) jer nije posrijedi rana, za koju se očekuje da bi morala zacijeliti već se, kako se dade zaključiti iz gornjeg teksta, radi o ektropiju. U dijela žena krvarenje nakon odnosa je manifestacija “ozljede ranice” i na taj način je nastao taj ginekološki žargonizam. “Spaljivanje ranice” se izvodio kao ambulatni zahvat s tada relativno primitivnom tehnikom i imao je svoja ograničenja kao i komplikacije, stoga je već dugo napušten.

Ukoliko imamo uredan PAPA nalaz i prisutan ektropij, tzv. ”ranicu”, ginekološka struka će vrlo često izostaviti iz razgovora prisutnost ranice jer s urednim nalazima nepotrebno izazivamo dvojbu i brojna objašnjenja o porijeklu i potencijalnim problemima za zdravlje žene.

Činjenica jest da velika “ranica” ima veliku površinu spoja dvije vrste epitela, a na spoju epitela se upravo i događaju abnormalnosti stanica i posljedično loš PAPA nalaz (upale, CIN promjene).

Veliki ektropij luči veću količinu sluzi, stalno držeći granični pH rodnice za opstanak vaginalnih laktobacila i stvara preduvjet za upalu i abnormalnosti u PAPA nalazu. Veliki ektropij znači i veliku zonu žljezdanih stanica bogatih glikogenom koje su idealna hranjiva podloga za brojne bakterije, uključujući i spolno prenosive bolesti.

Danas je sanacija ektopija isključivo tretman koji se provodi u privatnim praksama, modernom opremom, bez komplikacija i odličnim rezultatima. Cilj sanacije jest povratak odnosa žljezdanog tkiva u kanal vrata maternice.

Tri su tehnike sanacije ektropija: krioterapijom (zamrzavanjem tkiva), elektrotermokauterizacijom (fulguracijom) tkiva i laserskim tretmanom.

Nakon dogogodišnjeg operativnog rada i edukacije s područja laserskih tehnika, u našim poliklinikama najviše koristimo jednostavnu, financijski povoljnu i iznimno učinkovitu tehniku fulguracije ektropija.

Na slici je vidljiv ektropij u drugoj fazi ciklusa.

Dobrim odabirom setup-a na operativnom elektrotermokauteru postižemo efekt “zagrijavanja bjelanjka” gdje s minimalnim zagrijavanjem tkiva denaturiramo žljezdani epitel.
Nakon zahvata koristimo prirodne vagitorije CO2NEV/KANT koji ubrzava cijeljenje promjene, i obično za 6 tjedana imamo prvu kontrolu, a možda i jedinu.

Izgled vrata maternice nakon 2 mjeseca

Optimalno odabranim tretmanom saniramo suvišno žljezdano tkivo, na površini maternice ponovno je jači i stabilniji epitel te tako drastično smanjujemo uvjete za disbalans flore rodnice, prijemčivost vrata maternice za bakterije i jednom rječju – osiguravamo optimalno zdravlje rodnice i površine vrata maternice.

Tretman se najoptimalnije izvodi u 1. fazi ciklusa jer je tada blaga nelagoda grčenja maternice minimalna, traje sveukupno oko 15 min i odmah po tretmanu se vraćamo svojim svakodnevnim aktivnostima. Jedina kraća ograničenja su kupanje u bazenima i spolni odnosi.

Nakon sanacije kontrolni pregledi su besplatni. Prvi je obično za 6 tjedana od zahvata, eventualno dodatni za 5 tjedana. Preporuča se prva 3 tjedna nemati odnose, a druga 3 tjedna – s zaštitom. Kupanje u moru je dozvoljeno ali ne i kupanje u bazenima, do kontrole – naravno. Za više detalja obratite se našem osoblju na adarta@adarta.hr, na tel 092 500 900 ili Viber / WhatsApp 099 2222 022.
3D 4D ultrazvuk

Kad govorimo o 3D/4D ultrazvuku uvijek mislimo na lijepe slike našeg još nerođenog djeteta prikazanog ovom tehnologijom. Osim vrhunskog ultrazvučnog aparata koji posjeduje poliklinika te licenciranih ginekologa za ovu pretragu ili bolje reći – anatomski screening djeteta – da bi slika bila uspješna potrebno je zadovoljiti nekoliko kriterija: da je dijete optimalno okrenuto licem prema ultrazvučnoj sondi, da posteljica ne smeta prikazu, kao niti ručice djeteta te da postoji dovoljna količina plodne vode, primjerena optimalnom prikazu. Katkada je potrebno i preko pola sata i u idelanim uvjetima za dobiti dovoljno kvalitetan prikaz koji će Vam, ukoliko to želite, biti dostupan na DVD-u, USB stick-u ili direktno na mobitel putem “Hello Mom” aplikacije.

Svrha 3D/4D ultrazvuka je pregled anatomskog razvoja organa, organskih sustava u djeteta gdje umnogome ukoliko nađemo ili postavimo sumnju na određenu abnormalnost – možemo pomoći nerođenom djetetu na način da dodatnim pretragama se medicinsko osoblje bolje pripremi na prihvat takvog novorođenčeta. Pregled anatomije lica kao i promatranje fetalnog ponašanja koji ukoliko je primjeren sa značajnom sigurnošću može potvrditi optimalan neurološki razvoj djeteta. Smijanje, mrštenje, zijevanje, otvaranje usta djeteta – samo su neki od promatranih oblika ponašanja. Druga uloga 3D/4D ultrazvuka jest tvz. familijarizacija roditelja sa nerođenim djetetom. Prikaz lica djeteta sa svom svojom osobnošću nezaboravan je doživljaj za svakog roditelja, nerijetko posebno za oca budućeg rođenčeta koji po prvi put vidi sve one doživljaje vlastitim očima koje majka osjeća dok je dijete još u maternici.
Tečaj za trudnice Poliklinika Adarta

20.03.2019.

Tečaj za trudnice “Priprema za prirodnu trudnoću, porod, dojenje i roditeljstvo”

 

 

Edukacija se temelji na dosadašnjim održanim radionicama za trudnice, te je proširen sadržajem za kojim se pokazao znatni interes. Htjeli smo napraviti…

Nove djelatnosti u Poliklinici Adarta

10.02.2019.

S velikom radošću Vas obavještavamo kako je u ponudi Poliklinike Adarta od sada i djelatnost pedijatrije, dermatologije, centra za ultrazvuk te dječje i adolescentne psihologije, sa svim testovima koje pokrivaju tu dob.

Pod vodstvom vms….

Shiatsu i bol

01.09.2015.

Milijuni ljudi se svakodnevno susreću s različitim vrstama tjelesne boli. Boli nas zub, glava, leđa, želudac i tako, čini se, u nedogled. Naučeni smo živjeti s boli, smatramo ju normalnim stanjem i sve se…

Shiatsu tretman – iscjeljujući dodir

19.05.2015.

Piše: Jelena Krajcer

Shiatsu tretman traje oko sat vremena i uključuje uvodni razgovor, dijagnostiku, sam tretman i savjetovanje na kraju. Izvodi se na posebnoj strunjači na podu, a primatelj tretmana je obučen u udobnu pamučnu…

SHIATSU – Povratak ravnoteži

31.03.2015.

Piše: Jelena Krajcer

Podrška zdravlju, vraćanje vitalnosti, svjesni dodir, pokret, pritisak (palcem, dlanom, laktom, koljenom,stopalom), jin – jang, tretiranje energetskih meridijana…samo su neki od pojmova kojima možemo opisati tehniku rada na tijelu poznatu kao –…