Novosti

Bakterijska vaginoza

Bakterijska vaginoza (BV) najčešća je vaginalna infekcija žena reproduktivne dobi.

Bakterijska vaginoza vjerojatno je posljedica vaginalne kolonizacije složenih bakterijskih zajednica, s međusobno ovisnim metabolizmom gdje anaerobna populacija najvjerojatnije igra važnu ulogu u njezinoj patogenezi, nema jednog jasno definiranog uzročnika (sindrom koji označava neravnotežu između laktobacila (D ”derleinerov bacil; gram pozitivna bakterija koja čini fiziološku floru vagine, održava kiseli pH i štiti sluznicu vagine) I anaerobnih bakterija, posebno Gardnerelle vaginalis, u korist anaeroba). Gardnerella vaginalis, kao vodeći uzročnik bakterijske vaginoze, najvjerojatnije produkcijom sukcinata omogućuje rast i razmnožavanje drugih, a najčešće 4 – 6 anaerobnih bakterijskih vrsta (Bacteroides spp, Peptococcus spp, Peptostreptococcus spp, Fusobacterium nucleatum, Mobiluncus spp, Veillonela parvula).

Često nema jasno izraženih simptoma. Glavni simptomi su pojačani iscjedak iz rodnice, bijele ili sive boje i neugodan miris po ribi, koji je osobito izražen nakon spolnog odnosa i tijekom menstruacije.
Ponekad se javlja nadraženost rodnice ili svrbež .

Prije se smatralo da je bakterijska vaginoza samo nepoželjna vaginalna tegoba, no najnovije spoznaje povezuju njezino postojanje i neliječenje s povećanim rizikom za nastanak dodatnih problema. Od antibiotika se najčešće preporučuju metronidazol i klindamicin.
Duljina i forma terapije ovise o težini simptoma, a obično se primjenjuje u obliku vaginaleta ili krema. Ova terapija selektivno djeluje na anaerobne bakterije, pri čemu nema utjecaja na laktobaciluse.
Tijekom liječenja preporučuje se suzdržavanje od spolne aktivnosti ili zaštićeni spolni odnosi (s kondomom).

Vaš Adarta team!

Leave a Reply

Radno vrijeme: Radnim danom 07-22h, subotom po dogovoru

Poliklinika Adarta