Novosti

Disfunkcijsko krvarenje

Disfunkcijsko krvarenje iz maternice je nepravilno , necikličko krvarenje karakterizirano nepravilnim, dugotrajnim i često obilnim menstruacijama, najčešće je povezano s ovulacijskom disfunkcijom (AUB-O) ili anovulatornim krvarenjem. Razlikuje se od nepravilnog organskog krvarenja koje je uzrokovano lokalnim ili općim bolestima. Iako se uobičajeno promatra tijekom menarhe i perimenopauze, može biti prisutno u bilo kojoj fazi reproduktivnog života.  Strukturne i fiziološke etiologije nepravilnog krvarenja povezano s ovulacijskom disfunkcijom treba isključiti anamnezom, fizikalnim pregledom i ultrazvukom ili laboratorijskim analizama prema potrebi.

Smatra se da je etiologija nepravilnog krvarenja u maternici povezana s ovulacijskom disfunkcijom koja je  najčešće uzrokovana poremećajem u izlučivanju hormona počevši od hormona hipotalamusa preko hormona hipofize pa sve do hormona jajnika. Fiziološka anovulacija je uobičajena na početku reproduktivnog života kada hipotalamičko-hipofizno-jajnička os još nije sazrela. Fiziološka anovulacija se također može pojaviti tijekom laktacije. Patološka anovulacija često se javlja kod endokrinološkog disbalansa s tim da se najčešće javlja kod sindroma policističnih jajnika (PCOS). Nepravilno krvarenje u maternici povezana s ovulacijskom disfunkcijom se također može povezati s gubitkom kilograma ili debljanjem, psihološkim stresom, pretjeranim vježbanjem ili lijekovima koji utječu na metabolizam dopamina.

Različite uobičajene etiologije anovulacije su sljedeće :
hipendrondrogenizam (npr. PCOS, kongenitalna nadbubrežna hiperplazija i tumori koji proizvode androgene), hiperprolaktinemija, anoreksija, pretjerano vježbanje, stres, disfunkcija štitnjače, primarna disfunkcija hipofize, prerano zatajenje jajnika, neki lijekovi (lijekovi koji su u korelaciji s ovulacijskom disfunkcijom uključuju antiepileptike, poput valproata i lamotrigina, i antipsihotici)
Folikul je primarna funkcionalna cjelina u jajniku. Vrhunac sazrijevanja folikula događa se u sredini ovulacijskog ciklusa. U ovom trenutku, povećana razina estrogena, praćena porastom LH i FSH iz hipofize, rezultira ovulacijom. Folikularne ćelije se nakon toga reorganiziraju u korpus luteum. Corpus luteum opskrbljuje hormon progesteron, koji služi za stabilizaciju endometrija dok se ne dogodi implantacija. U nedostatku ovulacije, ne  formira se luteum corpus; to rezultira nižim razinama progesterona, što dovodi do perzistentnosti proliferativnog endometrija. Uz to prisutnost visokih razina estrogena koji nije pod utjecajem progesterona doprinosi povećanju krvne krhkosti i smanjenom vaskularnom tonusu u endometriju što rezultira povećanom količinom gubitka krvi. Nenormalna sinteza progresterona i regulacija progestreonskog receptora, lokalno povećana fibrinolitička aktivnost i povećanje aktivnosti aktivatora tkivnog plazminogena uključeni su kao mehanizmi nenormalnog krvarenja iz maternice sekundarnog u ovulacijskoj disfunkciji.  Najčešća klinička obilježja su obilno menstrualno krvarenje, nepravilni menstruacija i intermenstrualno krvarenje.

Najčešće komplikacije anovulacije su neplodnost i nepravilni menstruacijski ciklusi. Nepravilni menstruacijski ciklusi mogu se poboljšati hormonskom kontracepcijom. Kronična anovulacija i neprilagođeni estrogen mogu dovesti do hiperplazije i malignosti endometrija. Prevencija disfunkcijskog krvarenja u žena koje planiraju trudnoću koriste se lijekovi za indukciju ovulacije. U žena koje ne žele rađati primjenjuju se gestageni od 15. do 25. dana ciklusa, a u spolno aktivnih osoba u adolescenciji i u reprodukcijskoj dobi nezainteresiranih za trudnoću dolazi u obzir oralna kontracepcija. Sprečavanjem pojave hiperplazije i disfunkcijskog krvarenja, ujedno se prevenira pojava atipija u hiperplastičnom endometriju i pojava karcinoma.

Mogućnost brzog dijagnosticiranja omogućava brže započinjanje liječenja i daljnje specijalističko praćenje ukoliko je potrebno.

Leave a Reply

Radno vrijeme: Radnim danom 07-22h, subotom po dogovoru

Poliklinika Adarta