Učestale gljivične infekcije rodnice?

Stalno prisutan vaginalni iscjedak?

Povremena iritacija spolovila tijekom odnosa?

Neki od ovih, uključujući i niz drugih simptoma često su posljedica graničnog ili abnormalnog disbalansa flore rodnice, a uzrok im je ektopij vrata maternice (erozija, “ranica”).

Tijekom ginekoloških godina ili nakon trudnoće i poroda značajan dio žena ima veću ili manju eroziju vrata maternice. Žljezdani epitel, koji se normalno nalazi u kanalu vrata maternice, preraste na vanjsku površinu vrata maternice što tijekom ginekološkog pregleda vidimo kao veći ili manji ektropij.

Na početku je svaki ektropij izrazito malen, a kako će se dalje razvijati, hoće li rasti ili ne, ovisi o brojnim faktorima kao što su broj receptora za ženske spolne hormone, reakcija žljezdanog tkiva na kiselost rodnice, broj poroda, prisutnost bakterija i slično.

Kao tamno, mračno i vlažno mjesto, rodnica bi imala učestalu upalu da nemamo laktobacile, posebno prilagođene flori rodnice, koji dominiraju u flori, održavaju niski, kiseli pH rodnice i na taj način onemogućavaju razmnožavanje svih drugih bakterija (u zdravoj rodnici postoji između 17-30 vrsta različitih bakterija).

U dijela djevojaka i žena, kiseli pH rodnice djeluje nepovoljno na funkcionalnost žljezdanog tkiva, koje se prerastanjem na vanjsku površinu vrata maternice prinuđeno brane pojačanim stvaranjem sluzi, koja pak nepovoljno djeluje na laktobacile rodnice i začarani kut se nastavlja: laktobacili nastoje održati pH rodnice niskim, svojim dodatnim umnažanjem, a žljezdano tkivo nastavlja rasti i tzv. ranica se povećava.

Antibiotska terapija, pojačani unos jednostavnih ugljikohidrata i stres samo su neki od najčešćih razloga disbalansa flore rodnice i posljedične bakterijske i/ili gljivične upale. Već druga faza ciklusa podiže pH prema lužnatom i u slučaju razvijene veće “ranice” disbalans u rodnici je lako moguć, kao i posljedična infekcija.

Do ne tako davno čest tretman u ginekološkim ordinacijama diljem Hrvatske je bio “spaljivanje ranice”. Sam pojam “ranica” nespretno je odabran (i ustalio se u našoj zemlji) jer nije posrijedi rana, za koju se očekuje da bi morala zacijeliti već se, kako se dade zaključiti iz gornjeg teksta, radi o ektropiju. U dijela žena krvarenje nakon odnosa je manifestacija “ozljede ranice” i na taj način je nastao taj ginekološki žargonizam. “Spaljivanje ranice” se izvodio kao ambulatni zahvat s tada relativno primitivnom tehnikom i imao je svoja ograničenja kao i komplikacije, stoga je već dugo napušten.

Ukoliko imamo uredan PAPA nalaz i prisutan ektropij, tzv. ”ranicu”, ginekološka struka će vrlo često izostaviti iz razgovora prisutnost ranice jer s urednim nalazima nepotrebno izazivamo dvojbu i brojna objašnjenja o porijeklu i potencijalnim problemima za zdravlje žene.

Činjenica jest da velika “ranica” ima veliku površinu spoja dvije vrste epitela, a na spoju epitela se upravo i događaju abnormalnosti stanica i posljedično loš PAPA nalaz (upale, CIN promjene).

Veliki ektropij luči veću količinu sluzi, stalno držeći granični pH rodnice za opstanak vaginalnih laktobacila i stvara preduvjet za upalu i abnormalnosti u PAPA nalazu. Veliki ektropij znači i veliku zonu žljezdanih stanica bogatih glikogenom koje su idealna hranjiva podloga za brojne bakterije, uključujući i spolno prenosive bolesti.

Danas je sanacija ektopija isključivo tretman koji se provodi u privatnim praksama, modernom opremom, bez komplikacija i odličnim rezultatima. Cilj sanacije jest povratak odnosa žljezdanog tkiva u kanal vrata maternice.

Tri su tehnike sanacije ektropija: krioterapijom (zamrzavanjem tkiva), elektrotermokauterizacijom (fulguracijom) tkiva i laserskim tretmanom.

Nakon dogogodišnjeg operativnog rada i edukacije s područja laserskih tehnika, u našim poliklinikama najviše koristimo jednostavnu, financijski povoljnu i iznimno učinkovitu tehniku fulguracije ektropija.

 

Na slici je vidljiv cerviks neposredno nakon tretmana cervikalne erozije / ektropija radiofrekvencijskim uređajem:

Dobrim odabirom setup-a na operativnom elektrotermokauteru postižemo efekt “zagrijavanja bjelanjka” gdje s minimalnim zagrijavanjem tkiva denaturiramo žljezdani epitel.
Nakon zahvata koristimo prirodne vagitorije CO2NEV/KANT koji ubrzava cijeljenje promjene, i obično za 6 tjedana imamo prvu kontrolu, a možda i jedinu.

 

 

Izgled vrata maternice nakon 2 mjeseca

Optimalno odabranim tretmanom saniramo suvišno žljezdano tkivo, na površini maternice ponovno je jači i stabilniji epitel te tako drastično smanjujemo uvjete za disbalans flore rodnice, prijemčivost vrata maternice za bakterije i jednom rječju – osiguravamo optimalno zdravlje rodnice i površine vrata maternice.

Tretman se najoptimalnije izvodi u 1. fazi ciklusa jer je tada blaga nelagoda grčenja maternice minimalna, traje sveukupno oko 15 min i odmah po tretmanu se vraćamo svojim svakodnevnim aktivnostima. Jedina kraća ograničenja su kupanje u bazenima i spolni odnosi.

Nakon sanacije kontrolni pregledi su besplatni. Prvi je obično za 6 tjedana od zahvata, eventualno dodatni za 5 tjedana. Preporuča se prva 3 tjedna nemati odnose, a druga 3 tjedna – s zaštitom. Kupanje u moru je dozvoljeno ali ne i kupanje u bazenima, do kontrole – naravno. Za više detalja obratite se našem osoblju na adarta@localhost, na tel 092 500 900 ili Viber / WhatsApp 099 2222 022.

RADNO VRIJEME: OD PONEDJELJKA DO PETKA 07:00 - 22:00 SATA.

Poliklinika Adarta