Ginekologija

Kolestaza u trudnoći

kolestaza

Kolestaza u trudnoći označava usporeno otjecanje žuči iz žučnog mjehura. Uglavnom se javlja u kasnijim fazama drugog tromjesečja te u trećem tromjesečju. Simptomi kolestaze uključuju svrbež cijelog tijela (pogotovo dlanova i stopala), tamnu mokraću, svijetlu stolicu te žuticu.

Povremeno trudnice znaju zanemariti najčešći simptom, svrbež, jer smatraju da je on normalna pojava zbog pojave strija, rastezanja i suhoće kože. Intenzitet svrbeža može biti blag ili izražen u mjeri da zaista smanjuje kvalitetu života. Međutim, svakako se treba obratiti liječniku jer često trudnica ni ne razvije sve navedene simptome. Još uvijek nije utvrđen siguran razlog zašto se kolestaza pojavljuje, no smatra se da uzroke treba tražiti u izrazito povišenim razinama hormona u trudnoći, pogotovo estrogena i progesterona te u genetskoj predispoziciji.

Simptomi se obično spontano povlače ubrzo nakon poroda. Za majku ovo stanje ne nosi opasnosti, osim neugodnosti, međutim za bebu ono može biti potencijalno opasno te dovesti do prijevremenog poroda, pojave mekonija u plodnoj vodi, fetalne bradikardije te distresa.

Laboratorijske pretrage kojima se dokazuje kolestaza su povišene aminotransferaze, bilirubin te razina žučnih soli u serumu.

Liječenje se svodi na ublažavanje simptoma te poboljšanje fetalnog ishoda, što je izravno u vezi sa snižavanjem razine žučnih kiselina u majčinoj krvi. Najčešće se koristi ursodeoksiholna kiselina uz primjenu vitamina K te kortikosteroida.

Tečaj za trudnice Poliklinika Adarta

20.03.2019.

Tečaj za trudnice “Priprema za prirodnu trudnoću, porod, dojenje i roditeljstvo”

 

 

Edukacija se temelji na dosadašnjim održanim radionicama za trudnice, te je proširen sadržajem za kojim se pokazao znatni interes. Htjeli smo napraviti…

Nove djelatnosti u Poliklinici Adarta

10.02.2019.

S velikom radošću Vas obavještavamo kako je u ponudi Poliklinike Adarta od sada i djelatnost pedijatrije, dermatologije, centra za ultrazvuk te dječje i adolescentne psihologije, sa svim testovima koje pokrivaju tu dob.

Pod vodstvom vms….

Shiatsu i bol

01.09.2015.

Milijuni ljudi se svakodnevno susreću s različitim vrstama tjelesne boli. Boli nas zub, glava, leđa, želudac i tako, čini se, u nedogled. Naučeni smo živjeti s boli, smatramo ju normalnim stanjem i sve se…

Shiatsu tretman – iscjeljujući dodir

19.05.2015.

Piše: Jelena Krajcer

Shiatsu tretman traje oko sat vremena i uključuje uvodni razgovor, dijagnostiku, sam tretman i savjetovanje na kraju. Izvodi se na posebnoj strunjači na podu, a primatelj tretmana je obučen u udobnu pamučnu…

SHIATSU – Povratak ravnoteži

31.03.2015.

Piše: Jelena Krajcer

Podrška zdravlju, vraćanje vitalnosti, svjesni dodir, pokret, pritisak (palcem, dlanom, laktom, koljenom,stopalom), jin – jang, tretiranje energetskih meridijana…samo su neki od pojmova kojima možemo opisati tehniku rada na tijelu poznatu kao –…