Novosti

Neplodnost

Neplodnost se definira kao izostanak željene trudnoće uz redovite, nezaštićene spolne odnose u razdoblju od najmanje godinu dana.

Neplodnost je u najnovije doba zdravstveni problem koji zahvaća otprilike 15% parova reprodukcijske dobi. Sve češća pojava bračne neplodnosti znakovito je povezana sa socijalnim fenomenom odgađanja rađanja i svakodnevnim stresom vezanim uz život u velikim sredinama.

Osnovni pristup liječenja neplodnosti uključuje uzimanje detaljne obiteljske i osobne anamneze oba partnera te ginekološke anamneze žene: sve karakteristike menstruacije i ciklusa, prethodne upale i operacije te bolesti i liječenja. Osim toga, bitno je ispitati i prisutnost epigenetskih faktora: alkohol, pušenje, kava, stres, tjelovježba, uvjeti rada i življenja, kao i navike koje, ako se otklone, mogu znatno poboljšati plodnost žene.

Neplodnost kod muškarca i neplodnost kod žene uzrokuju različiti čimbenici. Kod muškaraca je problem najčešće sjeme lošije kvalitete, a kod žena rjeđe ovulacije. Simptomi koji ukazuju na neplodnost mogu biti manji volumen sjemena, drugačiji miris sjemena, menstruacije koje dolaze češće ili rjeđe, menstruacije koje su obilnije ili mane obilne, iscjedak iz dojki ili slično. Često postoji udruženi uzrok, i kod muškarca i kod žene.

Pretrage koje je potrebno napraviti da bi se otkrio uzrok neplodnosti obično uključuju:

  • PAPA test
  • transvaginalni ultrazvuk
  • UZV 3D materišta
  • cervikalne briseve
  • hormonski profil (od drugog do petog dana ciklusa FSH, LH, E2, PRL, AMH, TSH te 21. dan progesteron)
  • spermiogram
  • pretraga prohodnosti jajovoda.

Cilj svih postupaka u liječenju neplodnosti je stvaranje pogodnih uvjeta i sredine za spajanje spolnih stanica – spermatozoida i jajne stanice, uspješno začeće, uspješnu trudnoću i porođaj djeteta.

Vaš Adarta team.

Leave a Reply

RADNO VRIJEME: OD PONEDJELJKA DO PETKA 07:00 - 22:00 SATA.

Poliklinika Adarta