Preeklampsija je stanje tijekom trudnoće karakterizirano teškim visokim krvnim tlakom i oštećenjem jetre ili bubrega, a glavni je uzrok komplikacija i smrti za majku i njezino nerođeno dijete.
Preeklampsija također povećava rizik od srčanih bolesti kod žena (visoki krvni tlak, srčani udar, moždani udar ili zatajenje srca) za više od dva puta kasnije u životu.
Žene s preeklampsijom imaju veći rizik od prijevremenog porođaja (porođaja prije 37. tjedna trudnoće) ili rađanja beba s niskom porođajnom težinom. Djeca rođena od majki s preeklampsijom također imaju veći rizik od razvoja visokog krvnog tlaka i srčanih bolesti.
Više o preeklamsiji možete pročitati na : https://www.adarta.hr/novosti/preeklampsija-simptomi-rizici-i-dijagnoza/

Novo kohortno istraživanje (objavljeno u travnju 2022.: koje je obuhvatilo 8500 trudnica u razdoblju između 1998 – 2016.g  dovelo je do sljedećih zaključaka:
    • 10% ispitanica studije razvilo je preeklampsiju
   • žene koje su imale bilo koji oblik dijabetesa prije trudnoće ili bile pretile prije trudnoće imale su dvostruko veću vjerojatnost za razvoj preeklampsije u usporedbi sa ženama bez tih stanja
   • rizik od preeklampsije bio je više od 20% manji među ženama koje su se držale mediteranske prehrane tijekom trudnoće
   • žene crne rase koje su imale najniži rezultat prehrane u mediteranskom stilu imale su najveći rizik (78%) za preeklampsiju u usporedbi sa svim drugim ženama koje nisu crnkinje i  koje su se pridržavale mediteranske prehrane

Ovo istraživanje pokazuje vrlo velik utjecaj prehrane na zdravlje trudnice i ploda, pa je stoga i vrlo važno potaknuti svijest o pravilnoj prehrani i maknuti se dalje od danas aktualnih preporuka što jesti/ne jesti tijekom trudnoće.
Nije dovoljno samo prikazati „Tanjur pravilne prehrane u trudnoći „ i dati smjernice o većoj konzumaciji povrća/voća te izbjegavanju sirovog i nepasteriziranog, alkohola i sl…
Svakoj je trudnici potrebno pristupiti individualno, na osnovu njezine anamneze i rizika za trudnoću, dnevnika prehrane i biokemijskih parametara.
U prehranu je potrebno uključiti namirnice koje štite nju i dijete i čijom će konzumacijom osigurati sebi i djetetu zdravu trudnoću i porod.
Važno je i prilagoditi prehranu obzirom na alergije, intolerancije i preferencije prema hrani, uključujući pristupačne, sezonske i lokalno lagano dostupne namirnice.
Posljednje ali ne i manje važno je ponuditi brza i ekonomski prihvatljiva rješenja za pravilnu pripremu i termičku obradu, koja će imati za rezultat nutritivno kvalitetan, ali i brzi i ukusan obrok.

Linkovi za daljnje čitanje: https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/JAHA.121.022589#d1e970
https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220420092129.htm
https://www.newswise.com/articles/study-mediterranean-style-diet-further-linked-to-reduced-risk-of-preeclampsia-in-pregnant-women-of-all-races

Piše:
Ivana Domislović dipl.ing.univ.spec.nutricionist

RADNO VRIJEME: OD PONEDJELJKA DO PETKA 07:00 - 22:00 SATA.

Poliklinika Adarta