Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, rak vrata maternice je kod žena mlađih od 45 godina drugi malignom po učestalosti na svijetu, odmah nakon raka dojke.

Čini 70% svih genitalnih karcinoma, a osim toga po smrtnosti je treći rak u žena nakon raka dojke i pluća.
U Hrvatskoj obuhvaća 4% svih novootkrivenih malignih bolesti u žena, odnosno 24% svih ginekoloških karcinoma, što godišnje čini 17% novih slučajeva raka na 100 000 žena.

Rak nastaje kada se stanice vrata maternice, uz prisustvo HPV (Humanog papiloma virusa ) visokog rizika i uz oslabljen imunološki odgovor domaćina, promijene i počnu nekontrolirano rasti.

Rak vrata maternice najčešće se javlja bez simptoma.

Promjene se odvijaju godinama i redovitim se ginekološkim pregledima mogu na vrijeme otkriti. Redovit odlazak na ginekološke preglede vrlo je pouzdana, a k tome jednostavna mjera kojom se rak vrata maternice može na vrijeme otkriti.


Tijekom posljednjih tridesetak godina, znanstvenici širom svijeta dokazali su da je glavni uzrok nastanka raka vrata maternice virus koji se naziva humani papiloma virus (HPV). Taj je virus izoliran u 99,7% svih žena koje su oboljele od raka vrata maternice. Niti jedna vrsta raka nema tako čvrstu uzročno-posljedičnu vezu s nekim danas znanim uzročnikom kao što to imaju HPV i rak vrata maternice. Gotovo 80% spolno aktivnih žena tijekom života zaraženo je nekim od tipova HPV-a. Dobro je što se naš imunološki sustav bori protiv većine HPV-infekcija, tako da nismo ni svjesni da ih imamo. Većina infekcija spontano prolazi, ali ponekad nije tako, pa onkogeni tip HPV ostane u vratu maternice i uzrokuje rak. Danas sa sigurnošću znamo da je jedan od glavnih uzročnika u nastanka raka vrata maternice dugotrajna kronična (neliječena) upala rodnice i vrata maternice prouzročena humanim papiloma virusom (HPV) koji se prenosi spolnim putem. Poznato je više od 150 tipova HPV-a, a njih 15 uzrokuje rak vrata maternice, dakle imaju onkogeni potencijal. U našoj sredini najčešći i najopasniji je su tipovi 16 i 18 i nazivamo ih virusima visokog rizika.

U borbi protiv raka vrata maternice razlikujemo primarnu i sekundarnu prevenciju.

Postupci primarne prevencije obuhvaćaju mjere zaštite od svih rizičnih čimbenika koji dovode do nastanka raka vrata maternice. Na prvome mjestu je zaštita od glavnog uzročnika u nastanku raka vrata maternice – to su onkogeni HPV-i koji se prenose spolnim putem.

Odgovorno spolno ponašanje, posebice adolescenata, te primjerena zaštita tijekom spolnog odnosa (kondom) najbitniji u prevenciji toga zloćudnoga sijela bolesti. Odnedavna je u svijetu i u nas registrirano četverovalentno cjepivo protiv HPV-a tip 6,11,16 i 18 (Gardasil) za sprječavanje papiloma virusne infekcije ne samo vrata maternice već i stidnice i rodnice, potom teške displazije raka vrata maternice (CIN2/3), teških displazijskih lezija na stidnici (VIN 2/3) te nastanka anogenitalnih bradavica (condylomata acuminata). Cjepiva su najučinkovitija ako se primijene prije izlaganja infekciji HPV-om, odnosno prije nego što osobe postanu spolno aktivne.

Kod bolesnica s CIN–om ili karcinomom pločastih stanica stadija IA1, obično je dovoljna konizacija električnom omčom, laserom ili hladnim nožem (naročito kod mlađih žena).

U starijih bolesnica može se učiniti i jednostavna histerektomija, s resekcijom vaginalnih svodova. Prije odluke o histerektomiji treba učiniti dijagnostički konizaciju hladnim nožem pod kontrolom kolposkopa. Ukoliko niti na jednom mjestu dubina invazije ne prelazi 1 mm, smatra se da je konizacija dovoljan zahvat.

Iako rak vrata maternice pogađa mnoge žene diljem svijeta, u slučaju rane dijagnoze postotak preživljenja je visok. Upravo zato su važni redoviti ginekološki pregledi (barem jednom godišnje) jer se jedino na taj način rak vrata maternice može rano otkriti i uspješno izliječiti.

Rezervirajte svoj termin već danas!

Za sve dodatne informacije stojimo Vam na raspolaganju!
Vaš Adarta team!

One Comment

  • Lea Sklepić says:

    Pozdrav. Borim se s hpv-om, pa je doktorica preporucila kliniku Adarta za supruga. Ali nisam zapamtila sve. Trebao bi na pregled ili snimanje kakvo ili sto?

RADNO VRIJEME: OD PONEDJELJKA DO PETKA 07:00 - 22:00 SATA.

Poliklinika Adarta