Novosti

Sindrom policističnih jajnika (PCOS)

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) najčešći je endokrini poremećaj koji pogađa otprilike 5–10% žena reproduktivnoe dobi na globalnoj razini, ako se PCOS očituje heterogenim kliničkim fenotipovima temelj kliničke slike ovog sindroma čine hiperandrogenizam, poremećaj ovulacije i policistični izgled jajnika (eng. polycystic ovarian morphology, PCOM).
Simptome ove bolesti prvi su opisali Stein i Leventhal 1935. godine, a bolest je bila izvorno nazvana Stein-Leventhal sindromom, a kasnije preimenovana u  PCOS u 1960-ima.

PCOS je heterogeni poremećaj kojeg karakterizira nekoliko kliničkih i metaboličkih poremećaja, opće prihvaćeni dijagnostički kriteriji su da se dijagnoza PCOS treba temeljiti na najmanje dva od tri glavna kriterija. Najnoviji kriteriji postavljeni su 2006. Organizacija za stanja povezana s povećanim stvaranjem androgena i sindrom policističnih jajnika (Androgen Excess and PCOS Society – AES-PCOS) predlažu da najvažniji kriterij pri postavljanju dijagnoze PCOS treba biti dokaz pretjeranog stvaranja androgena, a zatim oligoovulacija i/ili anovulacija te ultrazvučni nalaz policističnih jajnika, nakon isključenja stanja koja se slično manifestiraju.
Sindrom policističnih jajnika (PCOS) utječe na žene reproduktivne dobi i povezan je s povećanom prevalencom ozbiljnih kliničkih problema, uključujući: reproduktivne implikacije, metaboličku disfunkciju i kardiovaskularni rizik.
Otprilike 30% sve neplodnosti je ne ovulacijska neplodnost, a otprilike 90% ove neplodnosti uzrokuje PCOS. Zbog heterogenosti i nesigurnosti ove bolesti mehanizam patogeneze nije posve jasan i može biti povezan s nasljednošću, okolinom i unutarnjim embrionalnim čimbenicima.

Znaci i simptomi PCOS-a često počnu u vrijeme puberteta, ali u nekih žena tek u odraslo doba. Žene često imaju manje od 6-8 menstruacija godišnje, i različito ispoljene znake viška muških hormona.

Koje probleme može očekivati žena kojoj je dijagnosticiran PCOS?
1. rizik za razvoj inzulinske rezistencije i šećerne bolesti tipa II
2. pojava pubične dlakavosti prije 8.godine,  pojava prve menstruacije prije 10.godine
3. tijekom adolescencije i u pubertetsko doba neredoviti menstruacijski ciklusi, akne. hirzutizam
4. neplodnost, veća učestalost spontanih pobačaja, gestacijskog dijabetesa, preeklampsije
5. povećan rizik za kardiovaskularne bolesti
6. karcinom endometrija zbog neoponiranog djelovanja estrogena

Sindrom policističnih jajnika složen je poremećaj koji se karakterizira raznim kliničkim manifestacijama i abnormalnim metaboličkim sindrom i nalazi iz studija o kliničkim tretmanima nisu u mogućnosti pružiti jedinstven tretman. Prilikom izbora i plana liječenja, razumno je odabrati prema pacijentovim potrebama i osnovi bolesti.
Iako napreduje trenutno liječenje PCOS-a, patogeneza nije potpuno jasna stoga se ne može izliječiti u potpunosti. Cjeloživotno upravljanje PCOS-om trenutno je u fokusu i podložno je daljnjim istraživanjima.

Leave a Reply

RADNO VRIJEME: OD PONEDJELJKA DO PETKA 07:00 - 22:00 SATA.

Poliklinika Adarta