Novosti

SONO HSG

Neplodnost je u najnovije doba zdravstveni problem koji zahvaća otprilike 15% parova reprodukcijske dobi.
Jedan od najznačajnijih postupaka koji se provodi u sklopu obrade neplodnosti je pretraga prohodnosti jajovoda ili Sono HSG.
Sono HSG (ultrazvučna histerosalpingografija) je dijagnostička metoda kojom se ispituje prohodnost jajovoda, metoda  je sigurna i jednostavna te je danas metoda izbora za ispitivanje prohodnosti jajovoda.
Ranije se prohodnost jajovoda ispitivala rentgenskom histerosalpingografijom (Rtg HSG), međutim sve je manje u uporabi zbog zračenja.

Jajovodi kao uzrok neplodnosti obuhvaćaju oko 10-30% parova koji se suočavaju s problemom zanošenja; uzroci neprohodnih jajovoda mogu biti višestruki, ali se najčešće radi o endometriozi, upalnoj bolesti zdjelice ili postoperativnim komplikacijama druge vrste. Normalni i zdravi jajovodi se ne mogu prikazati niti jednom standardnom tehnikom ultrazvuka, pa čak niti najmodernijim tehnikama 3D i/ili 4D prikaza. Razlog tome je iznimno nježna struktura samih jajovoda, koja sama po sebi ne ostavlja ultrazvučni trag.

Sono HSG se izvodi u prvoj fazi ciklusa, odmah nakon menstruacije između 6. i 12. dana ciklusa. Pretraga je gotovo bezbolna, osobito kod prohodnih jajovoda. Kao priprema za sono HSG preporuka je popitu Brufen 600 mg I Normabel 30-60 minuta prije same pretrage.
Važno je napomena da I kod urednih prohodnih jajovoda nakon ispitivanja prohodnosti “propuhivanja” drastično raste mogućnost za trudnoću i do 20 puta, u idućih 6 ciklusa.

U slučajevima dvojbenih, nejasnih nalaza, bez obzira na upotrebljenu detekcijsku metodu,  za konačni odgovor o stanju i prohodnosti jajovoda potrebno je napraviti laparoskopsku dijagnostičku operacija tijekom koje se definitivno  provjerava vanjsko stanje jajovoda, te prohodnost za tekući kontrast (koji se najčešće zbog bolje i pouzdanijeg prikaza dodatno boji modrom bojom).

Za pretragu sono HSG u Poliklinici Adarta, pacijentica treba imati uredne nalaze (PAPA testa i cervikalnih briseva, ne starije od 6 mjeseci,hormonski profil te nalaz partnerovog spermiograma, također ne stariji od 6 mjeseci) i pregled našeg ginekologa u poliklinici.

Leave a Reply

Radno vrijeme: Radnim danom 07-22h, subotom po dogovoru

Poliklinika Adarta