Tečaj za trudnice “Priprema za prirodnu trudnoću, porod, dojenje i roditeljstvo”

Edukacija se temelji na dosadašnjim održanim radionicama za trudnice, te je proširen sadržajem za kojim se pokazao znatni interes. Htjeli smo napraviti sveobuhvatnu edukaciju za trudnice i buduće roditelje, kroz malo dulji period trudnoće.

Samim time obuhvatili smo period trudnoće i najčešće tegobe sa kojima se u trudnoći susretne svaka trudnica.

Posebno smo se posvetili samom porodu, upoznavanju načina na koje tijelo funkcionira kroz porod, koktelu hormona koji reguliraju sam čin poroda, trudnoće i dojenja, porodnim dobima. Naučiti ćete kako sam porod može započeti, kako napreduje te kako može završiti. Također, govoriti ćemo o važnosti kontakta koža na kožu neposredno nakon poroda, kasnog podvezivanja pupkovine ili pohrane matičnih stanica, te o prvom podoju još u rađaoni.

Rutine u rodilištu te ljudska prava koja svaka žena ima u trudnoći a posebno u porodu, proći ćemo kroz koncept plana poroda i zbog čega nam je on veoma važan u ostvarivanju tih prava i pripremi za ono što nas u porodu očekuje kao dio individualne pripreme.

U praktičnom dijelu tečaja, posvetili smo se tome da Vas naučimo kako koristiti svoje tijelo tijekom normalnog i urednog poroda, koje položaje možete zauzimati, što sve u rađaoni možete i na koji način koristiti, te će Vas fizioterapeutica upoznati sa tehnikama disanja kroz porođajna doba i u fazi izgona, te kako osvjestiti snagu svojeg tijela i mišića koji su nam potrebni u porodu.

Poseban dio tečaja je edukacija o dojenju i svemu što Vas čeka nakon poroda u vezi dojenja, što smatramo iznimno bitnim za uspješniji i lakši početak i uspostavu dojenja. Mitovi i istine o dojenju, praktični savjeti u vezi položaja prilikom dojenja, hvata dojke, njege bradavica, najčešćih komplikacija prilikom dojenja, skokova u razvoju i sl. Također, progovaramo o važnosti podrške okoline i partnera u tom posebno osjetljivom periodu života svake žene.

Tečaj zaokružujemo cjelinom o brizi za novorođenče, što nam je od opreme za dijete zbilja potrebno, što pripremiti, koristima i prednostima platnenih pelena, koristima i prednostima nošenja djece i odabiru najbolje nosiljke za svoje dijete (babywearing-u), zajedničkog spavanja, o babyhandlingu (pravilnom rukovanju sa bebom) te o koristima masaže novorođenčeta.

Tečaj organizira obrt Doula Antonela, iz Varaždina, pod vodstvom certificirane porodne i postpartum doule Antonele Brajković Cesar CD(DONA), te suradnicama: Erika Spirić (primalja), Sanja Hajdin (majka savjetnica za dojenje), Petra Rok (fizioterapeutica), Maja Sabolić (fizioterapeutica), Ivana Domislović (nutricionistica), Gracia Petek (aromateraputkinja).

RADNO VRIJEME: OD PONEDJELJKA DO PETKA 07:00 - 22:00 SATA

Poliklinika Adarta