Novosti

Važnost i svrha trudničkih pregleda

Ukoliko planirate trudnoću ili ste trudnica sigurno ste zainteresirani koje sve pretrage Vas čekaju u trudnoći, koliko često se obavljaju ginekološki pregledi u trudnoći te što se u kojem razdoblju trudnoće kod trudnica provjerava.
Ginekološki pregled neizbježan je u potvrdi trudnoće i daljnjem praćenju tijeka trudnoće.

Cilj trudničkih pregleda je pravobitno otkrivanje eventualne bolesti i pravobitno započinjanje liječenja.
Prvi ginekološki pregled u trudnoći obavlja se u periodu od 6. do 8. tjedna trudnoće (trudnoća se računa od prvog dana zadnje menstruacije). Ako trudnica ima bolove, krvarenje ili loše ishode prethodnih trudnoća prvi pregled se preporuča učiniti već u 4.-5. tjednu trudnoće.

Već pri samom planiranju trudnoće važno je obaviti neke pretrage: savjetuje se obaviti PAPA test, cervikalne briseve kako bi se u trudnoću krenulo sa urednim brisevima tako da se vodi trudnoća bez sumnje na neku bakteriju koja bi se mogla otkriti cervikalnim brisevima ili PAPA testom. Vaginalne infekcije nisu rijetka pojava u trudnoći. Ako se na vrijeme ne prepoznaju i ne liječe, mogu ozbiljno ugroziti trudnoću te dovesti do spontanog pobačaja, prijevremenog porođaja, kao i rađanja djeteta niske porođajne težine. Uzročnici infekcija u trudnoći mogu biti bakterije, gljivice, virusi ili paraziti.

Prvi pregled: uzimanje osobnih podataka i anamneze- time dobivamo podatke o zdravstvenom stanju žene, preboljelim ili postojećim bolestima, o menstualnom ciklusu: jesu li menstuacije redovite, u kakvim vremenskim razmacima te koliko traju, kada je žena dobila prvu menstuaciju u životu, ukoliko je bilo prethodnih trudnoća i poroda uzimamo i podatke o tome. Provode se laboratorijske pretrage krvi i urina  npr: kompletna krvna slika (KKS), šećer u krvi (GUK), kemijska pretraga urina te sediment urina i urinokultura, hormoni štitinjače – navedene pretrage su važne da se kontroliraju kroz cijelu trudnoću te se odredi krvna grupa i Rh faktor. Prilikom prvog trudničkog pregleda promatra se izgled i boja sluznice rodnice i vrata maternice, te karakteristike vaginalnog iscjetka. U normalnim uvjetima on je bjelkast i bez posebna mirisa, ukoliko se vide znakovi moguće vaginalne infekcije odmah se preporuča i određena terapija za istu. Uz pregled se uzima i PAPA test (ukoliko nije učinjen u posljednih godinu dana) te se vrši ultrazvuk vaginalnom sondom kojom se potvrđuje dokaz zametka (pozitivni otkucaji čedinjeg srca KČS+) te njegova veličina, dob trudnoće, eventualne nakaznosti ploda, utvrđivanje višeplodne trudnoće.

Kasniji pregledi slijede u mjesečnim razmacima u prvom i drugom tromjesečju, zatim u trotjednim pa dvotjednim razmacima. Pregledi moraju biti kontinuirani. Pri svakom pregledu potrebno je izmjeriti krvni tlak, tjelesnu težinu i bjelančevine u mokraći.  Time se bilježi koliko trudnica dobiva na težini kroz trudnoću, kroz cijelu trudnoću trudnica u prosjeku dobi 10-12 kg. Mjerenje krvnog tlaka te bjelančevina u urina je iznimno važno pratiti da ne bi došlo do preeklamspsije/eklampsije. Trudnički pregledi obavljalju se standarno na ginekološkom stolu, uz ginekološki pregled obavlja se i pregled vanjskog dijela spolovila.
Drugi UZV pregled preporučamo od 12-14 tjedna trudnoće. Njegova glavna zadaća je anomaly scan kojim se vrši detaljan pregled fetalne anatomije i ciljano pretraživanje znakova prirođenih anomalija/kromosomskih bolesti, isti se može raditi i od 18-22. tjedna.
Sa navršenih 22-28 tjedna trudnoće preporučuje se obaviti 3D/4D ultrazvuk čija je glavna zadaća upravo anomaly scan odnosno isključenje razvojnih anomalija ploda. Isti se radi od 16.-24.tjedna trudnoće.Ovisno o položaju djeteta, položaju posteljice, te tjelesnoj težini trudnice, katkada u nepovoljnim okolnostima je bolje raditi UZV pretragu kasnije, a ne ranije, u rasponu tih tjedana.Što se tiče samih  3D/4D slika djeteta, bolje je raditi ih kasnije, a ne ranije, pa tako mi 3D/4D koji uključuje anomaly scan, preporučamo i s 24-28. tjedana trudnoće. Od 28-32 tjedna preporučujemo UZV collor dopler koji omogućuje prosudbu rasta djeteta te  mjerenje protoka krvi kroz fetus i posteljicu.

Bris međice na Beta hemolitički streptokok grube B (BHSB) se radi na način da se uzorak za analizu dobiva uzimanjem obriska donje stjenka rodnice- međice te anusa. Vriši se od 35. tjedna trudnoće kao skrining. U slučajevima kada je nalaz testa na streptokok grupe B negativan, tada nije potrebna daljnja obrada, no kod pozitivnog nalaza se tijekom poroda rodiljama daje antibiotik kao prevencija bolesti uzrokovanih streptokokom grupe B u novorođenčeta.

OGTT oralni glukoza tolerans test: savjetuje se obaviti oko 25.tjedna trudnoće nadalje, vriši se da bi se provjerila osjetljivost tijela trudnice na glukozu, što može upućivati na šećernu bolest u trudnoći (gestacijski dijabetes). Test traje 2 sata, za vrijeme testa krv se vadi 3 puta. Prije samog testa trudnica treba biti natašte da bi se uzeo joj se uzorak krvi. Zatim pacijentica popije otopinu glukoze u vodi, nakon čega miruje, ne smije jesti ni piti. Nakon 60 min od početka testa ( od trenutka kada je počela piti otopinu) uzima joj se drugi uzorak krvi,a nakon 120 min od početka testa i treći uzorak krvi.

Kardiotokografija– CTG metoda je primjene aparata koji bilježi (registrira) kucaje čedinjeg srca KČS (fiziološki broj otkucaja čedova srca u minuti 120-160) te utvrđuje postoji li stezanje maternice tj. trudovi. CTG se vrši u zadnjih 5 tjedana trudnoće te tijekom poroda, kod nekih stanja preporuča se raditi i ranije radi utvrđivanja stanja djeteta te eventualnih trudova.

Amnioskopija – promatranje plodove vode, njezin izgled i količina. Na temelju toga se procjenjuje ugroženost i zrelost djeteta u maternici. Amnioskopija se izvodi sa amnioskopom koji se uvodi u rodnicu i vrat maternice, obavlja se pred kraj trudnoće -2 tjedna prije poroda ili u početku poroda, jer je samo u to vrijeme učće maternice prohodno za instrument.
Priprema trudnice za amnioskopiju: trudnica legne na stol za pregled u ginekološki položaj, pregled je bezbolan i bezopasan. Liječnik uvodi amnioskop te se  pod hladnim svjetlom promatraju plodovi ovoji i količina te boja plodove vode. Normalno je plodova voda bistra, s bijelim krpicama siraste mase. Promjena boje plodove vode govori o ugroženosti ploda.

RADNO VRIJEME: OD PONEDJELJKA DO PETKA 07:00 - 22:00 SATA.

Poliklinika Adarta