C-reaktivni protein najosjetljiviji je pokazatelj akutne faze upale i njezin protein. Stvara se u jetri, a poraste i do 100x u roku 24h, kao odgovor na upalni proces u organizmu . CRP sudjeluje u obrambenom mehanizmu organizma i sposoban je aktivirati brojne biološke sustave.

Može pomoći pri procjeni rizika od kardiovaskularnih bolesti u pojedinca, a služi i kao potvrda postojanja akutne organske bolesti, kao što su akutni infarkt miokarda, tromboza dubokih vena te infekcije, ili kronična stanja, kao što su maligni tumor, reumatske bolesti te upala.

Određivanje CRP-a je dobra pretraga za detektiranje upalnih procesa te je pokazatelj bakterijske infekcije jer je tada njegova koncentracija u krvi puno viša nego kod infekcije uzrokovane virusima. S njim se može procijeniti i potreba za liječenjem antibioticima i njihova učinkovitost.

Povećanje koncentracije CRP javlja se kod akutnih i kroničnih bakterijskih infekcija, kod autoimunih bolesti i bolesti imuno-kompleksa, nekroze tkiva i malignih oboljenja, infarkt miokarda i traume. Povišenje se javlja unutar 24-48 sati .

Budući da je porast CRP nespecifičan, nalaz se ne može protumačiti bez potpune povijesti bolesti, a i tada samo u usporedbi s prethodnim vrijednostima.

Normalna razina ovog proteina u krvi ipak ne isključuje mogućnost blažih lokaliziranih upala ili kroničnih bolesti, kao što su ulcerozi kolitis ili sistemski lupus eritematodes.

Kod odraslih se vrši vađenje venske krvi ili kapilarne iz jagodice prsta (ovisno o aparatu kojim se analizira), a kod djece se uzima kapilarna krv iz jagodice prsta.

Prije vađenja krvi nisu potrebne posebne pripreme.

Nalaz u Poliklinici Adarta je gotov kroz 15-ak minuta.

Za sva dodatna pitanja stojimo Vam na raspolaganju.

Vaš Adarta team!

Poliklinika Adarta