Antonela Brajković Cesar

#
Kontakt podaci
Email adarta@adarta.hr
Phone +385 42 500 900
Dostupnost
pon - pet 07:00 - 21:00
subota po dogovoru

Antonela Brajković Cesar

Porodna edukatorica

Završila sam prvu obuku za doule u organizaciji Dona International udruge u Hrvatskoj, u svibnju 2013. godine i danas sam certificirana porodna doula.

Također, završila sam i obuku za postpartum doulu u sklopu australskog Newborn Mothers Collective-a. Ali prije svega sam supruga i majka troje predivnih živahnih mališana: Eme (13), Petra (9) Leonarde (7).

Svi troje rođeni su na stolčiću u varaždinskom rodilištu, s time da je Ema bila prva beba rođena u Varaždinu na stolčiću na Staru godinu 2005.! Rekla bih da je tu sve nekako i počelo…

Cijela moja priča o spoznaji svih mogućnosti i snage ženskog tijela započinje prije nešto više od 13 godina, kada sam se spremala na ovaj svijet donijeti svoju prvu djevojčicu na što prirodniji način u nekom od naših rodilišta. Jedino što sam tada znala, osjećala i intuitivno željela bilo je da se tijekom poroda krećem te mi nije bilo nikako logično niti jasno zašto bih trebala roditi ležeći na krevetu?!

Tu kreće moja potraga za nekim tko bi mi mogao pomoći da do toga i dođem… Danas je biti doula za mene poziv, u pravom smislu te riječi, i živim ga srcem i dušom! Educiram i informiram žene o trudnoći i porodu, njihovim mogućnostima i pravima, pratim ih kroz trudnoću i na samom porodu, te također u periodu postpartuma (6 tjedana poslije poroda).

Čast mi je biti uz ženu u tim trenucima, pomoći joj, pružiti utjehu, potporu i oslonac, biti tu uz nju i za nju, što god ona odabrala i odlučila! Oduvijek sam bila sklona boriti se za prava žena, a sada to napokon mogu provoditi i u praksi i zbilja uživam u tome. 1.12.2015. ostvarila sam svoj dugoočekivani san i otvorila svoj (ujedno i prvi!) doula obrt DOULA ANTONELA u Varaždinu.

Moram reći da je oko mene vladao skepticizam i nepovjerenje ali ja sam duboko u sebi znala koje su mi namjere i da sve to ima smisla, te hrabro odlučila i rekla “IDEM”. Osim što pratim žene u ovom posebno važnom periodu njihovog života, veliko mi je veselje i zadovoljstvo baviti se edukacijom i vođenjem Tečaja za trudnice o prirodnom porodu, te ostale edukativne radionice, druženja, programe podrške i slično, za mene je to veliki izazov ali smatram da na taj način mogu pomoći većem broju žena i sitnim koracima povratiti vjeru u žensko tijelo, žensku snagu i povjerenje u prirodni proces kao što je porod.

Od 23.05.2019. ponosno nosim titulu i porodne edukatorice, tj. certificirane voditeljice Tečaja za trudnice, edukacija koju sam završila u sklopu Erasmus 3P+ projekta Udruge RODA, u prvoj generaciji porodnih edukatorica u Hrvatskoj.

Kontinuirano se educiram, odlazim na sve konferencije, seminare i edukacije vezane uz trudnoću, porod i dojenje koje se odvijaju kod nas i u susjednim zemljama jer uvijek trebamo biti u tijeku sa novim znanstvenim saznanjima i upijati praktične savjete iskusnijih od nas.