Svjetski dan borbe protiv AIDS-a obilježava se 1. prosinca svake godine. Taj dan posvećen je podizanju svijesti o izvorima širenja te teške bolesti te kako bi se pokazala podrška osobama koje žive s HIV-om i kako bi se prisjetili onih koji su život izgubili od AIDS-a.

Cilj je podizanje svijesti javnosti o infekciji HIV-om i AIDS-u, dostupnosti liječenja antiretrovirusnim lijekovima, dostignućima postignutim u prevenciji zaraze HIV-om te važnosti eliminacije stigme i diskriminacije povezane s HIV-om/AIDS-om.
Međunarodni simbol svjesnosti i podrške prevenciji i liječenju HIV/AIDS-a  je crvena vrpca

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a započeo je svoju priču još 1987. godine, od strane ljudi u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji u Ženevi, no pravi procvat doživio je 1995. godine, kada je predsjednik SAD-a najavio službenu najavu Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a. Nakon njega primjer su slijedili i drugi veliki svjetski dužnosnici. No bitna stavka je i 1996. kada je stvoren Zajednički program UN-a za borbu protiv AIDS-a (Joint United Nations Program on HIV/AIDS) ili kraće UNAIDS. Naravno UNAIDS se bavi konstantnom borbom u vidu edukacija o bolesti i njenim prevencijama.

Nažalost, godišnje se broj oboljelih osoba poveća za 10%, a najveći se broj novih slučajeva otkriva u dobnoj skupini od 25 do 49 godina, što ukazuje na nedovoljnu informiranost i upućenost u problem HIV-a u seksualno najaktivnijoj populaciji.
HIV je virus koji se prenosi spolno i krvlju, oštećuje imunološki sustav i uzrokuje cjeloživotnu kroničnu bolest. AIDS je krajnji stadij infekcije HIV-om koji, ako ne uslijedi liječenje navedene infekcije, nastaje zbog uništenja imunološkog sustava, kada se javljaju različite bolesti zbog oslabljenog imuniteta.

Sve osobe koje su bile izložene riziku zaraze HIV-om trebale bi se testirati. Čimbenici rizika zaraze HIV-om: seksualni odnos bez zaštite uz često mijenjanje partnera/ica, ubrizgavanje droge nečistim priborom (dijeljenje štrcaljki i igala) i vertikalni prijenos s majke na dijete tijekom trudnoće, poroda, dojenja.

U Hrvatskoj je dostupno anonimno i besplatno testiranje i savjetovanje o HIV-u u centrima za dobrovoljno savjetovanje i testiranje u zavodima za javno zdravstvo i u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu.

Vaš Adarta team!

Poliklinika Adarta