Novosti

04.06. Međunarodni dan djece žrtava nasilja

Danas 4. lipnja obilježava se Međunarodni dan djece žrtava nasilja kako bi podsjetili javnost da mnoga djeca doživljavaju različite oblike nasilja, Taj dan također naglašava važnost zaštite prava djece i međunarodne borbe protiv nasilja nad djecom.
Ujedinjeni narodi su 19. kolovoza 1983. proglasili 4. lipnja Međunarodnim danom nedužne djece žrtava nasilja, koji se od tada, obilježava širom svijeta.
Konvencija o pravima djeteta najvažniji je pravni okvir za zaštitu djece. Ova konvencija ima najveći broj potpisnika od svih ostalih sporazuma o zaštiti ljudskih prava.
Nasilje nad djecom javlja se u različitim oblicima – zanemarivanje djeteta, fizičko zlostavljanje, psihičko nasilje, seksualno iskorištavanje, nasilje putem interneta, pri čemu je veliki problem što se ono često ne prepoznaje na vrijeme pa izostaje odgovarajuća reakcija nadležnih, kako u dijelu podrške i pomoći djetetu tako i u dijelu utvrđivanja odgovornosti počinitelja. Važno je podići svijest ljudi kako je svaki oblik nasilja nad djecom, bez obzira na težinu, neprihvatljiv i bitno je znati da svi odrasli imaju i moralnu i zakonsku obavezu štititi i osiguravati prava djece, odnosno ukazivati na njihovo kršenje – jer nasiljem se ugrožava osnovno pravo djeteta, a to je pravo na život i razvoj.
lako obitelj ima primarnu ulogu u razvoju i odrastanju djeteta, nažalost, mnoga djeca upravo u obitelji i u najranijoj dobi doživljavaju različite oblike zanemarivanja, povređivanja njihovih prava, ponižavanja i zlostavljanja. Nasilje koje djeca doživljavaju u obitelji nikako nije odgovornost samo obitelji, bez obzira što se događa unutar nje, već je to ozbiljan društveni problem.
U javnosti se pridaje velika pažnja zločinima počinjenim nad djecom, a
istovremeno se javnost treba više senzibilizirati na ono svakodnevno, prikriveno
nasilje koje se događa u obitelji, na školskom igralištu ili na internetu.
Djeca imaju pravo na odrastanje u sredini koja pruža poštovanje i podršku i u kojoj nema nasilja, jer samo takva sredina potiče razvoj ličnosti djeteta i stvara građane odgovorne i prema sebi i prema drugima.

RADNO VRIJEME: OD PONEDJELJKA DO PETKA 07:00 - 22:00 SATA.

Poliklinika Adarta