Na današnji dan, 05.11. se održava Međunarodni dan laboratorijske dijagnostike!
Važnost laboratorijske dijagniostike se vidi u tome, da se čak do 70% liječničkih odluka temelji na rezultatima laboratorijske dijagnostike.

Medicinska biokemija obuhvaća analize raznih biološkog materijala, od krvi, mokraće do ostalih fizioloških uzoraka pojedinca. Svrha takve dijagnostike je bolje razumjevanje stanja pojedinca, te pronalaženje nepravilnosti u funkcioniranju organizma.  Laboratorijska medicina se nepravedno smatra mladom graniom medicine, što je daleko od istine. Hipokrat, u vrijeme antičke Grčke je shvatio značenje pregleda mokraće te je isti povezao s nekim bolestima.

U nastavku ćemo izdvojiti samo neka od češćih pitanja vezano za pretrage koje radimo u Adarti, a ubrajaju se u laboratorijsku dijagnostiku!

Zašto je potrebno krv vaditi natašte ujutro?

To je česta zabluda, naime, nije potrebno za sve krvne pretrage biti natašte.
Neke od pretraga za koje trebamo biti na tašte: kolesterol, HDL-kolesterol, LDL-kolesterol, trigliceridi i šećera to jest glukoze; GUK, ŠUK
Neke od pretraga za koje ne trebamo biti na tašte: hormonski profil, tumorski markeri, velika većina hormona.

Kako se prikuplja uzorak mokraće?

Prikupljanje mokraće se razlikuje od pretrage do pretrage, na primjer za mikrobiološke pretrage, kao što je urinokultura, uzorak mokraće mora biti prvi jutarnji, te treba biti pohranjen u sterilnu posudicu. Kod urinokulture važno je da bude drugi mlaz, prvog jutarnjeg urina. Mokraću trebamo skupiti oprezno, kako ne bi kontaminirali unutrašnjost sterilne posudice, te dobili lažno pozitivan nalaz. Takva mokraća ne smije stajati na sobnoj temeraturi, nego mora biti pohranjena u hladnjaku.
S druge strane, mokraća za biokemijsku analizu sedimenta mokraće, uzima se u obične čašice, te ne mora biti prvi jutarnji urin, niti srednji mlaz.

Da li je važna pravilna priprema za laboratorijske pretrage i zašto?
Tako je, priprema je svakako važna za bilo koje laboratorijske pretrage. Svatko od nas je drugačiji, postoji psihička i fizička priprema za određene pretrage.
Također je bitno znati kako se koja pretraga radi (pogotovo ona koje uzorke sami prikupljate) kako ne bi došlo do lažno pozitivnog ili lažno negativnog rezultata takve pretrage.
Za sve nedoumice i pitanja, Vaš Adarta team Vam stoji na raspolaganju.

Leave a Reply

Radno vrijeme: Radnim danom 07-22h, subotom po dogovoru

Poliklinika Adarta