Na današnji dan, 05.11. obilježava se Međunarodni dan laboratorijske dijagnostike!

Medicinska biokemija, odnosno laboratorijska medicina važan je dio zdravstvenog sustava. Ona obuhvaća analizu biološkog materijala poput krvi, mokraće i ostalih fizioloških uzoraka ispitanika u svrhu prosudbe i razumijevanja ljudskog zdravlja i bolesti.
Medicinsko-biokemijski laboratorij važan je dio zdravstvenog sustava jer su rezultati pretraga jedan od ključnih čimbenika za postavljanje dijagnoze, sprječavanje razvoja bolesti i praćenje uspješnosti terapije. Smatra se kako je više od 70 % svih liječničkih odluka doneseno temeljem rezultata laboratorijskih pretraga.
Svrha laboratorijske dijagnostike je bolje razumjevanje stanja pojedinca, te pronalaženje nepravilnosti u funkcioniranju organizma.  Laboratorijska medicina se nepravedno smatra mladom granom medicine. Hipokrat, u vrijeme antičke Grčke shvatio je značenje pregleda mokraće te je isti povezao i s nekim bolestima.

U nastavku ćemo izdvojiti samo neka od češćih pitanja vezano za pretrage koje radimo u Adarti, a ubrajaju se u laboratorijsku dijagnostiku!

Zašto je potrebno krv vaditi natašte ujutro?
To je česta zabluda, naime, nije potrebno za sve krvne pretrage biti natašte.
Neke od pretraga za koje trebamo biti na tašte: kolesterol, HDL-kolesterol, LDL-kolesterol, trigliceridi i šećera to jest glukoze; GUK, ŠUK
Neke od pretraga za koje ne trebamo biti na tašte: hormonski profil, tumorski markeri, hormoni štitnjače…

Kako se prikuplja uzorak mokraće?
Prikupljanje mokraće se razlikuje od pretrage do pretrage, na primjer za mikrobiološke pretrage, kao što je urinokultura, uzorak mokraće mora biti prvi jutarnji, te treba biti pohranjen u sterilnu posudicu. Kod urinokulture važno je da bude drugi mlaz, prvog jutarnjeg urina. Mokraću trebamo skupiti oprezno, kako ne bi kontaminirali unutrašnjost sterilne posudice, te dobili lažno pozitivan nalaz. Takva mokraća ne smije stajati na sobnoj temperaturi, nego mora biti pohranjena u hladnjaku.
S druge strane, mokraća za biokemijsku analizu sedimenta mokraće, uzima se u obične čašice, te ne mora biti prvi jutarnji urin, niti srednji mlaz.

Da li je važna pravilna priprema za laboratorijske pretrage i zašto?
Tako je, priprema je svakako važna za bilo koje laboratorijske pretrage. Svatko od nas je drugačiji, postoji psihička i fizička priprema za određene pretrage.
Također je bitno znati kako se koja pretraga radi (pogotovo ona koje uzorke sami prikupljate) kako ne bi došlo do lažno pozitivnog ili lažno negativnog rezultata takve pretrage.

U Adarti radimo više od 2500 pretraga. Ukoliko koju od pretraga koja Vas zanima ne nađete na našem cjeniku, slobodno nam se obratite te ćemo u najbržem roku provjeriti sa našim laboratorijem sve o traženoj pretrazi.

Ukoliko imate kakvih pitanjas stojimo na raspolaganju.

Vaš Adarta team!

Poliklinika Adarta