Mentalno zdravlje (SZO) definirala je kao stanje dobrobiti u kojem pojedinac ostvaruje svoje potencijale, može se nositi s normalnim životnim stresom, može raditi produktivno i plodno te je sposoban pridonositi zajednici (WHO; 2001). Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije duševno zdravlje dio je općeg zdravlja, a ne samo odsutstvo bolesti.

Svrha obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja je podizanje svijesti javnosti o problemima vezanih za mentalno zdravlje te promocija brige za mentalno zdravlje.

Važno je istaknuti da zajednica ima veliku ulogu u pružanju podrške i unapređenju mentalnog zdravlja zajedno s odgovarajućim organizacijama i institucijama koje se bave promocijom i unapređenjem mentalnog zdravlja.

Ove godine HZJZ naglašava važnost unapređenja  mentalnog zdravlja djece te prevencije samoubojstva.

Ukoliko se nalazite u teškoj životnoj situaciji i ne možete se sami nositi sa problemima  s povjerenjem se obratite našem timu psihologa.

HZJZ u suradnji s vanjskim stručnjacima organizirao je edukativni program pod nazivom PoMoZi Da (Promocija Mentalnog Zdravlja Djece).

Program je bio namijenjen svim odgojno obrazovnim djelatnicima koji će nakon završene edukacije djeci moći pružiti emocionalnu podršku prilikom razgovora (pričati s osobom koja pati, a ne s problemom koji ima).

Istraživanja su pokazala da više od 50% mentalnih poremećaja počinje prije 14. godine života.

Prvi korak u liječenju mentalnog zdravlja  i prevenciji suicida je potražiti pomoć stručnjaka te podrška okoline.

Poražavajuća je činjenica da u svijetu svakih četrdeset sekundi netko izgubi život zbog samoubojstva.

U današnje bi vrijeme svi trebali pridati veću pažnju mentalnom zdravlju, a ne samo fizičkom. Mentalna bolest se ne vidi o njoj se treba pričati.

Vaš Adarta team!

RADNO VRIJEME: OD PONEDJELJKA DO PETKA 07:00 - 22:00 SATA.

Poliklinika Adarta