Datum 25. studeni izabran je za Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama u znak sjećanja na sestre Mirabel koje je brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo u Dominikanskoj republici 1960. Sestre Mirabel su djelovale kao političke aktivistkinje u Dominikanskoj republici i postale vidljivim simbolom otpora diktatorskom režimu, taj dan je posvećen i svim onim ženama koje su svoj rad posvetile borbi za ljudska prava, za dostojanstvo svakog ljudskog bića.
1999. godine Ujedinjeni narodi službeno su potvrdili 25. studeni kao Međunarodni dan eliminacije nasilja nad ženama.

Nasilje nad ženama najrašireniji je oblik ugrožavanja temeljnih ljudskih prava (pravo na život, pravo na privatnost i obiteljski život, pravo na zaštitu dostojanstva, pravo na dom, pravo na slobodu izražavanja, pravo na život bez mučenja i nečovječnog postupanja i dr.), no ipak, najveći broj nasilja ostaje neregistriran. Žene se rijetko odlučuju prijaviti nasilnika, najčešće zbog straha od izazivanja nasilnika i uzrokovanja još težeg nasilja .
Najteže posljedice proživljenog nasilja vidljive su u slučajevima međugeneracijskog prijenosa nasilničkog ponašanja gdje čitave obitelji generacijama žive u nasilju, žrtva postaje počinitelj, a dijete uči negativne obrasce ponašanja.

Cilj obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama je osvještavanje i informiranje javnosti o činjenici da se nasilje ne događa nekome drugome, već da je prisutno u našoj neposrednoj blizini, ali se nažalost prijavljuje u malom broju slučajeva. Stoga je potrebno jačati odlučnost žena da proživljeno nasilje prijavljuju u nastojanju da se eventualno buduće nasilje spriječi, a već počinjeno nasilje sankcionira na odgovarajući način.


U poliklinici Adarta možete potražiti stručnu psihološku pomoć uz potpunu diskreciju.

Za sva ostala pitanja, stojimo Vam na raspolaganju.

Vaš Adarta team.

RADNO VRIJEME: OD PONEDJELJKA DO PETKA 07:00 - 22:00 SATA.

Poliklinika Adarta