Rak nije isključivo zdravstveni problem oboljele osobe, već ima veliki utjecaj na širi društveni i ekonomski razvoj, te se na ovaj način nastoji podići svijest o prevenciji malignih bolesti, dijagnosticiranju i mogućnostima liječenja.Slogan Svjetskog dana borbe protiv raka u razdoblju 2019.-2021. glasi „Ja jesam i hoću“, koji naglašava kako svatko osobno može dati svoj doprinos i poduzeti konkretne akcije u cilju smanjenja globalnog opterećenja obolijevanja od raka.

Zbog visoke učestalosti malignih oboljenja i njihove visoke stope smrtnosti rak je prozvan epidemijom modernog doba. Broj osoba oboljelih od zloćudnih bolesti u stalnom je porastu, što je u najvećoj mjeri posljedica povećanog očekivanog trajanja života i većeg broja osoba starije dobi u kojoj se rak češće pojavljuje. 

Otprilike jedna trećina smrtnih slučajeva od raka uzrokovana je djelovanjem pet vodećih faktora rizika rizika ponašanja i prehrane:
    •
visokim indeksom tjelesne mase (ITM),
   •
nedovoljnim unosom voća i povrća,
   •
nedostatnom tjelesnom aktivnošću,
   •
konzumiranjem duhana i alkohola.

Najčešći tumori u muškaraca su rak pluća, rak prostate, rak debelog crijeva i rak mokraćnog mjehura. Pet najčešćih sijela raka u žena su rak dojke, rak debelog crijeva, rak  pluća i rak tijela maternice.

Pojavu raka moguće je spriječiti primarnom prevencijom: održavanjem poželjne tjelesne težine, primjerenom prehranom, dovoljnim unosom voća i povrća, redovitom tjelesnom aktivnošću, promjenama u spolnom ponašanju i smanjenom izloženošću karcinogenima u okolišu te izbjegavanjem duhana i alkohola.

Uz primarnu prevenciju, rano otkrivanje raka, odnosno probir, ima vrlo važnu ulogu u borbi protiv raka. Stoga se u Hrvatskoj provode tri Nacionalna programa:
   •
Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke
   •
Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva
   •
Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice

U našoj poliklinici možete obaviti preventivne ultrazvuke dojki, abdomena, testisa, štitnjače, bubrega, kao i ginekološke preglede te PAPA test.

Ukoliko imate pitanja vezana uz ovu temu ili se želite naručiti na koji ultrazvuk stojimo na raspolaganju.

Vaš Adarta team 🙂

RADNO VRIJEME: OD PONEDJELJKA DO PETKA 07:00 - 22:00 SATA.

Poliklinika Adarta