ADHD predstavlja hiperaktivni poremećaj deficita pažnje, jedan od najčešćih dječjih poremećaja. Simptomi uključuju nepažnju, impulzivnost i hiperaktivnost, ali se razlikuju od osobe do osobe. ADHD se ranije zvao ADD, odnosno poremećaj nedostatka pažnje. I djeca i odrasli mogu imati ADHD, ali simptomi uvijek počinju u djetinjstvu. Djeca s ADHD-om mogu imati problema sjediti, slijediti upute i izvršavati zadatke u kući ili školi.


Postoje tri skupine simptoma:
-Nepažnja
-Hiperaktivnost
-Impulzivnost


Informirati se treba o svima njima i naučiti primjere ponašanja koja mogu doći sa svakim.

Nepažnja;

Možda to ne primijetite dok dijete ne krene u školu, s druge strane, kod odraslih je možda lakše primijetiti na poslu ili u socijalnim situacijama.
Ta osoba može odlagati zadatke, ne ispunjava zadatke poput domaćih zadaća ili poslova te se često kreće od jedne ne dovršene aktivnosti na drugu.

Hiperaktivnost;

Može varirati s godinama. To biste mogli primijetiti kod predškolske djece. Simptomi ADHD-a gotovo uvijek se pojavljuju prije srednje škole.
Hiperaktivnost se može pokazati kao osjećaj nemira kod tinejdžera i odraslih. Možda će im biti teško raditi tihe aktivnosti gdje mirno sjedite.

Impulzivnost;

Osoba ne može dočekati svoj red.
Odgovara i prije nego što netko završi s postavljanjem pitanja.
Često prekidanje ili upadanje u riječ. To se često događa toliko da uzrokuje probleme u socijalnoj ili radnoj okolini.
Započinje razgovor u neprikladno vrijeme.
Impulzivnost može dovesti do nesreće, poput udaranja u objekte ili udaranja ljudi. Djeca s ADHD-om također mogu učiniti rizične stvari bez razmišljanja o posljedicama. Na primjer, mogu se penjati i dovoditi se u opasnost.
Mnogi od ovih simptoma pojavljuju se s vremena na vrijeme u svih mladih. Ali kod djece s poremećajem događa se često – kod kuće i u školi ili prilikom posjeta prijateljima.

Za bilo kakve nejasnoće i sumnje, s povjerenjem se javite našem stručnom timu psihologa!

Dijagnoza;

Specijalisti (liječnici ili psiholozi) provjeravaju ponašanje koje je:

Ne tipično za dob osobe, ima negativan utjecaj na sposobnost osobe da funkcionira kod kuće, u društvenom okruženju ili na poslu.

Leave a Reply

RADNO VRIJEME: OD PONEDJELJKA DO PETKA 07:00 - 22:00 SATA.

Poliklinika Adarta