Što je to Akutni bronhitis ?

Akutni bronhitis predstavlja jednu od najčešćih virusnih bolesti djece predškolske dobi. To je kliničko stanje karakterizirano kratkotrajnom upalom sluznice traheobronhalnoga stabla koje je obično povezano s virusnom infekcijom gornjeg dijela dišnog sustava. češće se pojavljuje u zimskim ili rano proljetnim mjesecima.

Bronhitis mogu izazvati i bakterijske infekcije i iritansi poput dima cigarete i prašine, no kod djece su najčešći krivac virusi, važno je naglasiti kako je bolest sklona recidivima. Djeca u početku bolesti imaju smetnje gornjih dišnih puteva poput zapunjenosti i sekrecije iz nosa, hunjavicu, upale ždrijela koja se nakon nekoliko dana “spušta prema plućima” to jest razvijaju se znakovi bronhitisa: česti suhi nadražajni kašalj, vručica, upala ždrijela a može se javiti i konjuktivitis. Kod disanja se čuje karakteristično ekspiratorno sviranje ili zviždanje u prsnom košu. Nakon još nekoliko dana može se javiti i produktivni kašalj uz žućkasti iskašljaj. U većini slučajeva bolest traje kratko i rijetko se komplicira.

Kada Posjetiti pedijatra?

Kada se javi iskašljaj zeleno obojenog gustog i gnojnog sekreta, otežano disanje, bol u prsnom košu, iskašljavanje sukrvavog sadržaja, visoka vrućica, kašalj koji se pogoršava ili blaži suhi kašalj koji traje duže od mjesec dana znakovi su koji upućuju da se radi o težem slučaju ili bakterijskoj infekciji te da je djetetu potreban pregled pedijatra.

Liječenje akutnog bronhitisa kod djece

Liječenje akutnog bronhitisa je u pravilu, samo simptomatsko, usmjereno na ublažavanje kašlja. Cilj je olakšati simptome i pokušati skratiti trajanje bolesti. Preporuka je davanje mnogo tekućine djetetu, jer se time razvodnjava gust, žilav sekret u dišnim putovima. Tekućina se daje u obliku čajeva, ili vode, pri čemu treba izbjegavati gazirana pića, te slatke i obojene sokove. Redovito provoditi toaletu nosa kapima slane ili fiziološke otopine, a prostor gdje dijete boravi mora biti ugodne temperature i često provjetravan. Potrebno je i osigurati adekvatnu vlažnost zraka u prostoru, a mogu se primijeniti i inhalacije fiziološkom otopinom koje vlaže dišne puteve i razrjeđuju sluz. Vrućicu treba kontrolirati antipireticima (paracetamol, ibuprofen).
Ako se radi o akutnom bronhitisu izazvanom bakterijom, uz simptomatske mjere liječenja primjenjuje se i terapija antibioticima, isključivo prema procjeni liječnika.

Za sva ostala pitanja i naručivanje, stojimo Vam na raspolaganju.

Vaš Adarta team!

Leave a Reply

Radno vrijeme: Radnim danom 07-22h, subotom po dogovoru

Poliklinika Adarta