Proljev je učestala pojava kašastih i/ili vodenastih stolica (više od tri na dan).
Najčešći uzroci proljeva su bakterije i virusi.

Pri pravilnom liječenju proljev je neugodna, ali bezopasna bolest. Povraćanje, proljev i povišena tjelesna temperatura pri nedovoljnom unosu tekućine kod dojenčadi i djece može brzo uzrokovati dehidraciju. 

Proljevom se iz organizma gube voda i elektroliti (minerali) što može biti vrlo opasno (što je dijete mlađe, takvo stanje za njega može biti opasnije).

Kako pomoći djetetu?

U prva četiri sata od početka proljeva vodu i elektrolite treba nadoknaditi povećanim unosom tekućine na usta. Djetetu se nude manji i češći obroci, otprilike svaka dva sata, između kojih je obavezno nadomjestiti tekućinu oralnom rehidracijskom otopinom. Europsko udruženje za pedijatrijsku gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu (ESPGHAN) 2014. izdalo je preporuke za mjere u slučaju akutnog proljeva koje uz trenutačnu rehidraciju rehidracijskim otopinama preporučuju i davanje probiotika za regulaciju crijevne flore.

Dijete koje se hrani isključivo majčinim mlijekom treba nastaviti normalno dojiti (ako siše kraće nego obično, treba ga češće dojiti).

Djetetu do dvije godine života nakon svake proljevaste stolice treba dati  50-100 ml (cca 10-20 žličica) tekućine, a djetetu od dvije do deset godina 100-200 ml (cca 20-40 žličica).

Ako dijete uz proljev i povraća, treba mu davati tekućinu na usta svakih tri do pet minuta (nekoliko žličica ili manjih gutljaja).

U slučaju da dijete hranite adaptiranim mlijekom, preporuča se davanje specijalnog pripravka mlijeka koji se daje kod proljeva (može se nabaviti u ljekarni) i pripravka za oralnu rehidraciju sve dok proljev ne prestane te postupno vraćanje na uobičajeni način hranjenja.

Dijete starije od godinu dana nastavite hraniti na uobičajeni način, preporuka je kuhana hrana, uz davanje pripravka za oralnu rehidraciju između obroka.

Djetetu koje ima proljev ne smiju se davati sokovi i gazirana napitci, a potreban je i oprez s davanjem većih količina čajeva i vode. Treba izbjegavati masnu i slatku hranu.

Kada treba potražiti liječničku pomoć?

Ako je vaše dijete dojenče i ima proljev, obavezno se obratite liječniku.

U slučaju da se proljev ne smiruje, a uz to dijete i povraća, ima povišenu tjelesnu temperaturu, bolove u trbuhu, oskudno i rijetko mokri, ima krv u stolici i lošeg je općeg stanja (glavobolja, klonulost, koža suha i naborana, jezik suh, obložen, ima hladne ruke i noge) obavezno potražite liječničku pomoć.

Za sva dodatna pitanja i informacije stojimo Vam na Raspolaganju!

Vaš Adarta team!

Leave a Reply

RADNO VRIJEME RADNIM DANOM OD 07:00 DO 21:00 SAT!

Poliklinika Adarta