Sezona alergija u punom je jeku, a prisutnost iste kod pojedinaca može uvelike utjecati na svakodnevne aktivnosti. Alergijske bolesti ubrajamo među najraširenije bolesti današnjice. Alergija ili preosjetljivost je neuobičajena i prekomjerna reakcija imunološkog sustava na različite čimbenike okoliša koji inače nisu štetni. Nos je početni dio dišnog sustava i čuvar pluća. Njegova funkcija je čišćenje, zagrijavanje i vlaženje udahnutog zraka. Najčešća bolest nosa je rinitis.

ŠTO JE RINITIS?

Rinitis je oticanje sluznice koja senalazi unosnim kanalima. Nekoliko je podjela rinitisa: -na alergijski i nealergijski-prema trajanju na akutni(tijekom obične prehlade) i kronični-prema uzroku na infektivni (virus, bakterija), hormonski (promjena hormona), mehanički (deviiran septum, tumor)

NEALERGIJSKI RINITIS

Nealergijski rinitis nastaje kada se krvne žile u nosu prošire pa se nos ispuni sluznicom s krvlju i tekućinama te dolazi do natečenosti nosne membrane i nemogućnosti disanja. Više je neugodan nego štetan.

Uzroci nealergijskog rinitisa:

prašina, smog, dim, jaki mirisi, promjena temperature i vlažnosti zraka, infekcije (najčešće virusne), neka alkoholna pića i ljuta hrana, određeni lijekovi (npr nesteroidni lijekovi), hormonske promjene (trudnoća, hipotireoza), stres, dugotrajna upotreba kapi za nos.

Simptomi nealergijskog rinitisa su:

-kronično kihanje
-začepljen nos
-sluz u grlu

Moguće komplikacije su nosni polipi, kronični sinusitis, upale srednjeg uha.

ALERGIJSKI RINITIS (sezonski rinitis, peludna hunjavica)

Poremećaj je nosne sluznice koji se javlja nakon dodira s alergenima iz okoline pri čemu nastaje upalna reakcija.
Izazivaju ga alergeni poput: peludi, perja, kućne prašine, životinjskih dlaka, plijesni. Često se pojavljuje u djetinjstvu.

Najčešći simptomi alergijskog rinitisa su:

-kihanje
-začepljen nos i curenje vodenog sekreta iz nosa
-svrbež i crvenilo nosa i očiju
-osjećaj peckanja i suzenje očiju
-podražajni kašalj
-grebanje u grlu

Alergijski rinitis kod djece u značajnom je komorbiditetu s astmom, rinokonjunktivitisom, rinosinuitisom i upalama srednjega uha.

Kako se dijagnosticira alergijski rinitis?

Dijagnoza alergijskog rinitisa temelji se na:

-tipičnoj anamnezi s alergijskim simptomima, pozitivnoj obiteljskoj anamnezi
-otorinolaringološkom pregledu, pregledu pedijatra
-obradi (bris nosa na eozinofile, RIST, RAST, alergološko testiranje)

Kako se liječi alergijski rinitis?

Liječenje alergijskog rinitisa ovisi o težini kliničke slike a uključuje:

1. Edukaciju djece i njihovih roditelja.
2. Izbjegavanje alergena iz neposredne okoline. Praćenje peludnog kalendara. Kada je zrak jako onečišćen bolje je ostati u kući i zatvoriti prozore. Preporuča se temeljito čiščenje kuće od prašine, uklanjanje tepiha, zavjesa, pokrivača od perja ili deka.
3. lijekovi u liječenju alergijskog rinitisa koriste se samostalno ili u kombinaciji:

-oralni antihistaminik kao sirup ili tableta (prema smjernicama je lijek izbora kod djece)

-intranazalni kortikosteroid-u terapiji od 3 godine života(količina kortikosteroida koja uđe u sistemski krvotok je mala (manja od 0,5 %), što bitno smanjuje opasnost od sustavnih nuspojava, osobito u dječjoj dobi. Sistemska apsorpcija je neznatna, te je moguća i dugotrajnija primjena.)

-U olakšavanju tegoba alergijskog rinitisa preporuča se fiziološka otopina u obliku spreja i masti koja pomaže ispiranju i vlaženju nosa.U obzir dolaze i dekongestivne kapi za nos za smanjenje prekomjernog lučenja nosnog sekreta. One pročišćavaju nosnu šupljinu i smanjuju upalu, međutim moraju se koristiti oprezno i ne duže od pet dana.

4.imunoterapija (hiposenzibilizacija)-od 6 godine života.

Adekvatnim odabirom terapije u više od 90 % bolesnika može se postići dobra kontrola bolesti a samim time i poboljšati kvaliteta života.

Do slijedeće teme iz područja otorinolaringologije stojimo Vam na raspolaganju,

dr. med. Tajana Gudlin Sbull, spec. ORL i Vaš Adarta Team!

Najčešći simptomi alergijskog rinitisa su: -kihanje-začepljen nos i curenje vodenog sekreta iz nosa-svrbež i crvenilo nosa i očiju-osjećaj peckanja i suzenje očiju-podražajni kašalj -grebanje u grluAlergijski rinitis kod djece u značajnom je komorbiditetu s astmom, rinokonjunktivitisom, rinosinuitisom i upalama srednjega uha. Kako se dijagnosticira alergijski rinitis?Dijagnoza alergijskog rinitisa temelji se na: -tipičnoj anamnezi s alergijskim simptomima, pozitivnoj obiteljskoj anamnezi-otorinolaringološkom pregledu, pregledu pedijatra -obradi (bris nosa na eozinofile, RIST, RAST, alergološko testiranje)Kako se liječi alergijski rinitis?Liječenje alergijskog rinitisa ovisi o težini kliničke slike a uključuje:1. Edukaciju djece i njihovih roditelja. 2. Izbjegavanje alergena iz neposredne okoline. Praćenje peludnog kalendara. Kada je zrak jako onečišćen bolje je ostati u kući i zatvoriti prozore. Preporuča se temeljito čiščenje kuće od prašine, uklanjanje tepiha, zavjesa, pokrivača od perja ili deka.3. lijekovi u liječenju alergijskog rinitisa koriste se samostalno ili u kombinaciji:-oralni antihistaminik kao sirup ili tableta (prema smjernicama je lijek izbora kod djece)-intranazalni kortikosteroid-u terapiji od 3 godine života(količina kortikosteroida koja uđe u sistemski krvotok je mala (manja od 0,5 %), što bitno smanjuje opasnost od sustavnih nuspojava, osobito u dječjoj dobi. Sistemska apsorpcija je neznatna, te je moguća i dugotrajnija primjena.)

Leave a Reply

RADNO VRIJEME: OD PONEDJELJKA DO PETKA 07:00 - 22:00 SATA.

Poliklinika Adarta