Nedostatak ŽELJEZA je najčešći nutricijski deficit u svijetu. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije više od 1.3 milijarde ljudi u svijetu ima nedostatak željeza ili slabokrvnost zbog nedostatka željeza.

Najčešće od ove bolesti boluju mala djeca zbog brzog rasta i malih zaliha željeza u organizmu. Sideropenijska anemija ili slabokrvnost zbog nedostatka željeza može uzrokovati smanjeni rast kod dojenčeta, usporen neuromotorni razvoj i oštećenje imunološkog sustava.

Povećana je učestalost bakterijskih i virusnih oboljenja zbog oštećene sposobnosti imunoloških stanica da unište mikroorganizme. Infekcije traju duže i češće se kompliciraju.

Anemija može imati utjecaj na razvoj kognitivnih funkcija, uspjeh u školi i ponašanje kasnije u životu. U prvoj godini života dijete intenzivno raste pa su mu potrebe za željezom veće.

Zdravo dijete koje rođeno na vrijeme ima zalihe željeza koje mogu trajati 4-6 mjeseci, dok prerano rođeno dijete ima zalihe samo za 2 mjeseca. Rizik od nastanka anemije je veći u nerazvijenim zemljama jer je i majka često slabokrvna i ima nedostatak željeza.

Rizični faktori za razvoj sideropenične anemije su kod djece rođene na vrijeme niska porodna masa, prehrana na majčinom mlijeku, neadekvatni dodaci prehrani, loša prehrana.

Za sprečavanje pojave anemije preporuča se u prvoj godini života ne davati kravlje mlijeko, a kod djece hranjene majčinim mlijekom započeti nadoknadu željeza u dobi od 4-6 mjeseci.

Ako se dijete ne hrani majčinim mlijekom onda se preporuča primjena mlijeka obogaćenih željezom. U drugoj godini života prevencija je prehrana bogata željezom i vitaminom C, ograničenje uzimanja kravljeg mlijeka uz multivitaminski pripravak koji sadrži željezo.

U slučaju da liječnik vašem djetetu dijagnosticira anemiju zbog manjka željeza počet će ga liječiti preparatom željeza uz vitamin C koji poboljšava apsorpciju željeza u crijevu.

U našoj Poliklinici možete učiniti pregled dječjeg gastroenterologa i detaljnu obradu uzroka slabokrvnosti od krvne slike, koncentracije željeza u krvi te ultrazvuka trbuha pri čemu je najvažnije detaljno pregledati jetru i slezenu.

Leave a Reply

RADNO VRIJEME RADNIM DANOM OD 07:00 DO 21:00 SAT!

Poliklinika Adarta