Atopijski dermatitis predstavlja kroničnu, upalnu, recidivirajuću kožnu bolest praćenu svrbežom koja se manifestira u ranoj dječjoj dobi, često je povezana s povišenim razinama imunoglobulina E (IgE) u serumu, osobnom ili obiteljskom anamnezom o postojanju alergija tipa I, alergijskog rinitisa ili astme. 

U većini zemalja svijeta raširenost atopijskog dermatitisa je u rasponu od 10-15%, s tendencijom porasta pojavnosti bolesti.

Liječenje atopijskog dermatitisa mora biti individualno, uz naglašavanje važnosti edukacije radi poboljšanja kvalitete života.

Atopijski dermatitis uzrokuje više međusobno povezanih genetskih i okolišnih čimbenika. U 45% slučajeva bolest se manifestira tijekom prvih 6 mjeseci života, u 60% tijekom prve godine života, a do pete godine života bolest se razvije u 85% slučajeva.

Klinička slika atopijskog dermatitisa ovisi o dobi bolesnika.  Atopijski dermatitis u djece do dvije godine života najčešće se pojavljuje na  ekstremitetima i licu.

Promjene su u akutnom stadiju uglavnom praćene intenzivnim svrbežom, prisutne su crvene bubuljice i mjehurići ispunjeni tekućinom na crvenoj, iziritiranoj koži.

Prema smjernicama Europskog društva za dermatovenerologiju, liječenje atopijskog dermatitisa je prilagođeno svakom pojedinom bolesniku.

Liječenje atopijskog dermatitisa je simptomatsko i usmjereno na smanjivanje upalnih promjena odnosno sprječavanje suhoće kože, ublažavanje svrbeža i kontrolu osipa.

Preporučuju se i kreme s dodatkom uree ili esencijalnih masnih kiselina, kao i oralno uzimanje omega 3 (riba, ulja lana, oraha) i omega 6 masnih kiselina (noćurak, boražina).

Sustavno liječenje obuhvaća fototerapiju, imunosupresivno liječenje, alergen-specifičnu imonterapiju te davanje antimikrobnih lijekova.

Kod atopijskog dermatitisa iznimno je važna redovita hidratacija kože kremama i uljima, kako bi se nadomjestila smanjena količina lipida i pojačani gubitak vode.

Potrebno je izbjegavati uporabu sapuna, šampona, deterdženata te svih ostalih proizvoda koji isušuju kožu, preporučuju se proizvodi koji hidratiziraju kožu te neutralni prirodni sapuni.

Za sve dodatne informacije stojimo Vam na raspolaganju!

Vaš Adarta team!

RADNO VRIJEME: OD PONEDJELJKA DO PETKA 07:00 - 22:00 SATA.

Poliklinika Adarta