Novosti

Bljuckanje kod beba

Bljuckanje ili gastroezofagealni refluks je vraćanje sadržaja želuca u jednjak što se ponekad vidi kao izbacivanje/prelijevanje mlijeka ili hrane kroz/niz usta. Kod djece do 12 mjeseci života donji dio jednjaka odnosno spoj donjeg dijela jednjaka i želuca još uvijek ne radi kao što bi trebao pa u slučajevima da dijete pojede previše hrane koju želudac ne može razgraditi dolazi do bljucanja. Riječ “bljuckanje” upotrebljavamo kad hrana iz želuca polagano izlazi na usta, obično u malim količinama. Kod bljuckanja određena količina mlijeka samo se izlije iz djetetovih usta, ali ako je riječ o povraćanju, želučani sadržaj forsirano se izbaci i neugodnog je mirisa. Nakon svakog obroka važno da dijete izbaci višak zraka koji je unijelo hranjenjem (neka djeca jedu hlapljivo) na način da se dijete podrigne (treba podignuti dijete nakon hranjenja). Ako dijete nije na majčinom mlijeku tada se mogu uvesti dojenačke formule čija je svrha smanjenje refluksa tj.bljucanja (AR formule). Antirefluksne mjere obuhvaćaju još ležanje na povišenom položaju na leđima. Nikako se ne preporuča spavanje djeteta potrbuške jer to može biti opasno. Učestalost bljuckanja smanjuje se uvođenjem krute hrane, a većina beba prestane bljuckati oko sedmog mjeseca života, iako uvijek ima iznimaka.

Bljucanje je čest simptom i čest razlog zabrinutosti roditelja. No, većina gastroezofagusnih refluksa u dojenačkom razdoblju nije opasno odnosno radi se o tzk.fiziološkom refluksu koji prođe. U slučajevima da dojenče ne napreduje na tjelesnoj masi, ima povišenu temperaturu, uz bljucanje se pojavi i povraćanje te loše stanje djeteta tada je vrijeme za posjet liječniku pedijatru ili dječjem gastroenterologu jer se može raditi o patološkom gastroezofagealnom refluksu ili nekom drugom uzroku ovog stanja. Jedan od mogućih uzrok gastroezofagealnog refluksa je postojanje alergije kod djeteta (najčešće na proteine kravljeg mlijeka).

U današnje vrijeme stječe se dojam da je učestalost alergija kod djece nikad veća. Vjerojatno je uzrok tome veća dostupnost medicine i mogućnost najrazličitijih testiranja s jedne strane, a s druge strane obilje najrazličitijih antigena/alergena koje unosimo hranom ili ih udišemo ili u organizam ulaze kroz kožu.

Ukoliko Vaše dijete ima problem s bljuckanjem te sumnjate da nije riječ samo o bljuckanju, obratite nam se s povjerenjem i rezervirajte termin kod našeg pedijatra dr. Šegovića dječjeg gastroenterologa.

Za više informacija, stojimo Vam na raspolaganju.

Vaš Adarta team!

Poliklinika Adarta