Novosti

Bolest šaka, stopala i usta (hand-foot-and mouth-disease- HFMD)

Kada su u pitanju oboljenja i zaraze djeca su jedna od najugroženijih dobnih skupina . Jedan od razloga je što se imunitet stječe kroz godine, a najmlađa populacija tek kroz to treba proći. Upravo je zbog toga velik broj djece podložan oboljenjima, a naročito od zaraznih bolesti. Najčešće se to događa u vrijeme kada djeca pohađaju vrtić jer je na jednom mjestu okupljen velik broj djece te su samim time intenzivnije, u kontaktu jedni s drugima, osjetljiviji na oboljenje.

Bolest šaka, stopala i usta (hand-foot-and mouth-disease, HFMD) je akutna zarazna bolest karakterizirana vrućicom, promjenama u ustima, te na dlanovima, tabanima i genitalijama . Obično je uzrokovana Coxsackie virusom A16, ali i drugim tipovima Coxsackie A virusa .

Karakteristična je po vrućici, malaksalosti i anoreksiji koje prati pojava vezikularnih lezija u usnoj šupljini, kao i na dorzalnom, odnosno palmarnom dijelu šake i stopala . Odlikuje se vezikuloznim enantemom u ustima i simetrično raspoređenim makulopapuloznim egzantemom koji obično prelazi u vezikule, a primarno zahvaća šake i stopala .

Uzročnik ove bolesti je enterovirus, koji se lako širi putem kašlja i kihanja, ali također i zaraženom stolicom djeteta, recimo pri mijenjanju pelena. Ova bolest je izrazito zarazna i zato vrlo često nakon prvog djeteta u jaslicama ili vrtiću oboli cijeli kolektiv.

Vrijeme inkubacije bolsti je uglavnom od 3 do 6 dana, a zatim se pojavljuju prvi simptomi.

Dijagnoza HFMD se prvenstveno postavlja kliničkim pregledom. Laboratorijske pretrage su najčešće nepotrebne, ali mogu se učiniti. Virus se može izolirati iz kulture stanica te imunoenzimskim testom iz kožnih i mukoznih lezija ili stolice. Iz sluznice usne šupljine dobijemo najbolji uzorak jer sadrži najveću koncentraciju virusa. prilikom izolacije virusa iz tekućine vezikula ili brisa rektuma preporuča se uzimanje dva uzorka: iz brisa ždrijela i vezikule ili rektuma. Serološkim testiranjem dobit ćemo razine protutijela koja govore za akutnu infekciju ili preboljelu bolest. PCR metodom možemo dokazati točan tip virusa.

Kako je ovaj virus izuzetno otporan i može se u stolici zadržati i nekoliko mjeseci, važne su mjere prevencije:
– pranje ruku svih članova obitelji(osobito nakon diranja osipa i mjehurića te nakon mijenjanja pelena zaraženog djeteta),
– česta dezinfekcija površina koje mogu doći u kontakt sa sekretom oboljelog (npr. WC, posuđe, dječje igračke,…),
-izbjegavanje prenatrpanosti prostorija,
– češće prozračivanje.

Vaš Adarta team!

Leave a Reply

Radno vrijeme: Radnim danom 07-22h, subotom po dogovoru

Poliklinika Adarta