Gotovo da nema djeteta koje se nije susrelo s bolovima u trbuhu. Bol u trbuhu u dječjoj dobi nikada ne bi smjeli zanemariti. Ona može biti znak neke bolesti. U našoj Poliklinici možete učiniti pregled pedijatra, subspecijaliste za bolesti probavnog sustava. Na pregled se ne čeka, dolazite u dogovoreno vrijeme, slijedi pregled djeteta, po potrebi ultrazvuk trbuha koji može otkriti uzrok bolova u trbuhu.

Ponavljana trbušna bol je stanje koje se očituje s tri ili više epizoda trbušnih bolova u razdoblju od zadnja tri mjeseca.

Više od 10% školske djece ima ponavljane trbušne bolove.

U oko 5% do 10% djece s ponavljanim trbušnim bolovima, bol je posljedica fizičke bolesti. Bolesti koje uzrokuju ponavljanu bol u trbuhu su brojne, a uključuju u prvom redu spolnomokraćne (genitourinarne) i crijevne smetnje.

Crijevo može nenormalno funkcionirati zbog neprimjerene prehrane, osobito u djece koja ne podnose određenu hranu, npr. mlijeko ili mliječne proizvode.

Drugi mogući uzrok nenormalne crijevne funkcije jest opstipacija (zatvor stolice) uzrokovan smanjenom aktivnošću kolona (debelo crijevo), ponekad kao reakcija na neprimjereno uvježbavanje ispražnjavanja.

Opstipacija, a pogotovo popratne tegobe (bol u trbuhu, pojava krvi na stolici, prljanje rublja stolicom, smetnje mokrenja) signal su zbog kojih se roditelji često upućuju liječniku. Opstipacija ili zatvor vrlo je čest problem u djece s kojim se suočavaju roditelji i liječnici.

Kod adolescentnih djevojčica bol u trbuhu može biti posljedica grčeva mišića maternice za vrijeme bolnih menstruacija (dismenoreja).

U 80% do 90% slučajeva ponavljana trbušna bol je prije psihološke nego fizičke ili funkcionalne prirode. Bol koja se javlja uslijed psiholoških razloga obično potiču stres, tjeskoba, strah ili depresija.

Simptomi ponavljane trbušne boli uglavnom ovise o uzroku.

Najčešći simptomi su gubitak apetita, pad na težini, ponavljanu ili stalnu vrućicu, svrbež, promjene u obliku i boji crijevnog sadržaja, zatvor stolice ili proljev, krv u stolici, povraćanje hrane ili krvi, otok trbuha, te bol u zglobovima ili otok zglobova.

Za sve dodatne informacije stojimo vam na raspolaganju.

Vaš Adarta team!

Radno vrijeme: Radnim danom 07-22h, subotom po dogovoru

Poliklinika Adarta