Gripa je vrlo česta i zarazna bolest koju uzrokuje virus influence. Simptomi i znakovi su puno teži od obične prehlade i mogu rezultirati boravkom 2-3 dana u krevetu. Obol od gripe u trudnoći može dovesti do povećanih rizika za trudnicu i njenu bebu.
Komplikacije gripe mogu dovesti do hospitalizacije, a u rjeđim slučajevima i do smrti.

Ključne činjenice o cjepivu protiv gripe za trudnice
Cjepivo protiv gripe dostupno je u jesenskom i zimskom dobu godine, a preporuka je da se trudnice cijepe što ranije u sezoni. Postoje dokazi da trudnice imaju mnogo veći rizik od ozbiljnih bolesti kao posljedicu gripe, u usporedbi s općom populacijom. Rizici su najveći u posljednja tri mjeseca trudnoće.
Cijepljenje protiv gripe smanjuje rizik od komplikacija koje virus izaziva kod žena i beba.
Ozbiljne komplikacije gripe uključuju; bronhitis, upalu pluća, septički šok (teška i po život opasna infekcija cijelog tijela), meningitis (upala moždanih ovojnica) i encefalitis (upala mozga).
Postoje dokazi da zaraza gripom u trudnoći utječe na ne rođeno dijete. Bebe rođene od žena koje su bolovale od gripe imaju i do četiri puta veću vjerojatnost da će se prerano roditi i imati malu porođajnu težinu. To može biti zato što infekcija gripom proizvodi upalni odgovor u tijelu što može potaknuti prijevremeni porod. Gripa u trudnoći može čak dovesti do mrtvorođenčeta ili smrti u prvom tjednu života.
Cijepljenje protiv gripe u trudnoći znači i da se antitijela protiv gripe preko placente prenose na dijete. To djetetu pruža određenu zaštitu protiv gripe prvih nekoliko mjeseci života.
Cijepljenje protiv gripe preporučuje se u trudnoći već nekoliko godina u mnogim zemljama.
Sve veći broj istraživanja dokazuje da je sigurno u svim fazama trudnoće, uključujući prva tri mjeseca, te da ima važnu ulogu u smanjenju ozbiljnih komplikacija za majku i dijete.

Jedno je američko istraživanje objavljeno 2017. te je proučavalo učinke cijepljenja protiv gripe u prva tri mjeseca trudnoće. Ispitali su urođene mane kod više od 52 000 beba koje su bile izložene cjepivu protiv gripe u prva tri mjeseca trudnoće. Usporedbom ove skupine s preko 370 000 beba koje nisu bile izložene cjepivu protiv gripe, istraživanje je pokazalo da cjepivo protiv gripe u ranoj trudnoći nije povezano s povećanim rizikom od urođenih malformacija.

Najčešće uočene nuspojave cjepiva protiv gripe su:
*bol, oteklina, modrice, tvrdoća ili crvenilo na mjestu ubrizgavanja *lagano povišena temperatura (groznica)
*glavobolja
*znojenje
*bolovi u zglobovima ili mišićima
*drhtanje
*umor
*opća slabost i malaksavost

Nuspojave obično traju 1-2 dana. Ni jedno od inaktivnih cjepiva protiv gripe ne sadrži žive viruse i ne može Vas zaraziti gripom.

Leave a Reply

Radno vrijeme: Radnim danom 07-22h, subotom po dogovoru

Poliklinika Adarta