Na niz situacija u životu koje nam se čine rijetkima i koje se u pravilu događaju nekom drugom splet životnih okolnosti nas neugodno iznenadi kada se dogode upravo nama – tako je i sa situacijom nezaštićenog spolnog odnosa i mučnog “slijedećeg jutra”, pitanjima koje sebi postavljamo – kome se obratiti;
nelagode obraćanja liječniku tim pitanjem; brige o osudi takve situacije od roditelja, prijatelja i zajednice općenito, vlastitog grizodušja – što sada napraviti? Otići u ljekarnu, “pregristi” sram i istresti svoju muku ljekarniku? Nazvati svog ginekologa? Obratiti liječniku obiteljske medicine? A kada govorimo o mogućoj neželjenoj trudnoći, vrijeme koje nam je potrebno za odreagirati, učiniti prvi korak od iznimne je važnosti. Naši zakoni će nas u tim dilemama ubrzo navesti na činjenicu da hormonalne pripravke za “dan poslije” ne možemo nabaviti u slobodnoj prodaji bez preporuke liječnika i do nedavno je uz preporuku ginekologa jedino nes(p)retno rješenje bilo propisivanje određene sheme pijenja kontraceptivnih pilula s učinkovitošću najdulje do 72 sata od neželjena odnosa. Pakiranje od jedne pilule koje s visokom učinkovitošću otklanja našu brigu u tim trenucima do 5 dana od nezaštićenog spolnog odnosa u Europi je dostupno unatrag godinu dana. U Sjedinjenim Američkim državama je slično kao i u nas odobrena tek nedavno.

Pilula za dan poslije nije sredstvo za pobačaj niti je preporučljivo osloniti se na činjenicu da prema uputama proizvođača nema gornje granice koliko se često smije koristiti takav lijek. Puno važnija činjenica jest da se u tim pilulama nalazi visoka doza hormona koja po zdravoj logici ne može biti zdrava za naš organizam ukoliko se koristi učestalo i služi samo u tim iznimnim situacijama.

Kako takva pilula djeluje? Ona u suštini “zavara” organizam. Ukoliko je došlo do oplodnje, ona pripremi maternicu na izrazito nepovoljne uvjete za oplođeno jajašce s visokom učinkovitošću. Ukoliko se koristi blizu svog roka učinkovitosti od 5 dana djelotvornost takvog lijeka je manja. Rijetke smetnje nakon unošenja pilule u organizam poput nadutosti, umora i napetih dojki obično su prolazne kroz nekoliko dana. Mučnine i druge nuspojave su rjeđe. Slijedeća menstruacija bi morala uslijediti najkasnije do 5 dana od očekivane. Ukoliko izostane, svakako je potrebno posumnjati na trudnoću te se javiti svom ginekologu. U slijedećem ciklusu je moguće oskudnije krvarenje oko sredine ciklusa i nije znak bolesti ili neuspješnosti pilule već prolazna posljedice unešenog hormona u organizam. I svakako valja imati na umu: ona služi isključivo za te rijetke neugodne situacije koje se nerijetko ne događaju nekom drugom već i nama samima.

Poliklinika Adarta