Dani nakon dočeka nove godine su vrijeme kada se mnogi bore s odlukama, raznim obećanjima samom sebi da će smršaviti, utegnuti se, vidjeti novog sebe u ogledalu.  Obično se radi o nekoj brzoj i obećavajućoj dijeti ili režimu koji obećava brzu tjelesnu preobrazbu.
Svaki početak nove godine donosi pretplate na virtualne treninge i pretraživanja “dijeta” na Googleu, jer, svakog siječnja smo preplavljeni podsjetnicima na društvenim mrežama kako je vrijeme za reinkarnaciju, detoksikaciju naših jadnih, natečenih i napaćenih  tijela od loše hrane koju smo pojeli tijekom blagdana, kako je baš sa vrijeme za „novi, spektakularni početak“

Ženska detoks dijeta: Skidaj kilograme i oslobodi se toksina“
„I tijelo treba čišćenje: Detoks dijete o kojima bruji cijeli svijet“
Martha’s Detox dijeta – izgubite 10 kg za 21 dan!“….

Ovaj cijeli koncept implicira da su naša tijela otrovana kolačima, francuskom salatom i pečenom puricom te da je od životne važnosti primijeniti protuotrov – detoksikaciju i restrikcijsku prehranu. Hrana se deklarira na “loša” a loši smo mi sami, zbog konzumacije iste. Navodi nas da se loše osjećamo u svojoj koži, da se kažnjavamo zbog lošeg odabira, manjka motivacije i dosljednosti… Slijedi kažnjavanje u obliku postova ili pak dijeta sa velikim kalorijskim deficitom – kako bismo što prije popravili stanje.
Ova moralizacija hrane i naša želja da “popravimo” sve napravljene greške primjer je kulture prehrane – dijetne kulture, koja je duboko utkana u naše živote.
Kulture koja potiče i obožava mršavost i izjednačava je sa zdravljem i moralom, uvjerava nas da ćemo s ‘ispravnom’ tjelesnom veličinom biti sretniji, zadovoljniji, uspješniji na poslu, voljeniji, zdraviji.. a istovremeno osuđujući nas da se osjećamo loše sami sa sobom.  
Znanstveno je dokazano da restriktivne dijete imaju negativan utjecaj na kognitivne funkcije, zdravlje srca i smrtnost, a pridonose društvenoj nepravdi i predrasudama o težini. 
Nema istraživanja koja pokazuju da bilo koji plan ili proizvod za mršavljenje pomaže ljudima u postizanju gubitka težine (i održavanju]) tijekom razdoblja od dvije do pet godina. Do 98% ljudi, prema istraživanjima, vrati svu težinu koju su izgubili u roku od pet godina, a do 2/3  ljudi na kraju dobije više kilograma nego što su izgubili.
To je zato što su naša tijela su stvarno dizajnirana da nas zaštite od gladi.
Naš sustav regulacije težine je izvan naše svjesne kontrole.
Pod utjecajem je niza kompliciranih biokemijskih puteva, hormona (poput leptina, grelina, inzulina..) uz vanjske čimbenike (prehrana, tjelesna aktivnost..).. To dokazuje i medicinsko izvješće iz 2010., koje pokazuje da postoji aktivna, biološka kontrola tjelesne težine na danoj zadanoj točki (set point) u rasponu od 5-10 kilograma.

Ovo, naravno, ne znači da ću vas poticati na neograničeno uživanje tzv. Zapadnjačkog načina prerane. Upravo suprotno  

Cilj je postići optimalnu težinu, zdravlje i zadovoljstvo samim sobom – dugoročno, prihvaćajući obrasce ponašanja koji nam pomažu shvatiti da tajna sreće i slobode nije zaključana unutar manjeg tijela koje zahtijeva ključ “snage volje”. Ovo uključuje promjenu životno stila na nekoliko razina, kontinuirano, polagano i svrsishodno.

STOP 
– prestanite se detoksicirati
– prestanite se izgladnjivati
– prestanite sami sebe okrivljavati za žudnju koju osjećate prema „zabranjenim“ namirnicama
– prestanite brojiti obroke, kalorije, nagrađivati se „cheat mealom“
– prestanite kriviti sebe jer nemate dovoljno jaku volju i prejedate se nakon 3 dana stroge dijete


KRENI

  • Slušaj svoje tijelo, ponovno izgradi povjerenje u sebe i hranu – zadovolji osnovne životne potrebe – za hranom, vodom, snom i uživanjem.
    Jednom kada dođete do trenutka pretjerane gladi, sve namjere umjerene na svjesnu prehranu prolazne su i nevažne i padaju u vodu. Budite siti. Naučite razlikovati signale gladi i sitosti i prepoznajte signale emocionalne gladi. Zaboravite na zabranjenu hranu i upoznajte s sa intuitivnim hranjenjem  
  • Budite siti, nahranjeni i zadovoljni – trudite se svakodnevno uključiti u obroke hranu koja promiče vaše zdravlje, zadovoljava okusne pupoljke i pritom vam daje dobar osjećaj. .
    Ne morate beskompromisno svakodnevno jesti savršeno uravnotežene obroke da biste bili zdravi. Ne morate svakodnevno trenirati svoju „snagu volje i karakter“. Važno je ono što jedete dosljedno tijekom vremena. Nećete iznenada imati deficit nutrijenata ili riskirati bolest od jednog međuobroka, jednog obroka ili jednog dana jela.
    Napredak, a ne savršenstvo je ono što se računa.

Voli i poštuj svoje tijelo – ne postoji savršeno tijelo, građa ili kilaža. Prihvatite svoj genetski kod, naslijeđenu građu tijela i napravite najbolje što možete za sebe. Ne ukalupljujte se, ne uspoređujte se.
Kao što osoba s cipelom 40 ne bi očekivala da se ugura u veličinu 36, jednako je uzaludno (i neugodno) slično očekivati kad se radi o veličini tijela i tjelesnoj građi.
Poštujte svoje tijelo kako biste se bolje osjećali o tome tko ste. Pazit kako se ponašate prema sebi i što sami sebi govorite. Slušajte onaj mali unutarnji glasić koji čujte kad se pogledate u ogledalo i naučite ga da bude nježan prema vama, da vam govori s ljubavlju i poštovanjem prema onome što ste postigli do sada, što jeste, kako bi vas motivirao da se volite i dalje.
Osobito ako uz sebe imate djecu koja uče na vašem primjeru. Neka nauče voljeti svoj tijelo, neka nauče da njihova vrijednost ne ovisi o broju strija, masnim jastučićima oko struka i broju koji pokazuje vaga.

Pokrenite se – voljeti svoje tijelo ne znači samo prihvatiti sebe u ogledalu. Voljeti sebe znači pobrinuti se o svojem zdravlju (mentalno ali i tjelesnom). Uz pravilnu nutritivnu potporu, važno je i kretati se ali i odmoriti se.
Ako am je tlaka vježbati, za početak se samo aktivirajte (idite stepenicama umjesto dizalom, prošećite psa, vozite bicikl, prošećite nakon obroka)  i osjetite razliku. Osjetite kako aktivnost potiče novu aktivnost.
Preusmjerite svoj fokus na osjećaj pokretanja tijela, a ne na učinak vježbanja koji sagorijeva kalorije. Ako se usredotočite na to kako se osjećate nakon vježbanja (napunjeni energijom, smanjeni stres i nervoza) to može napraviti razliku između dizanja iz kreveta za brzu jutarnju šetnju/vježbu ili aktiviranja alarma za odgodu. Ili pak sjedanja pred tv-om u večernjim satima sa grickalicama i lagane večernje šetnje. 

Naspavajte se i odmorite – hrana koju jedete, aktivnost koju izaberete i ljubav prema sebi koju prakticirate dugoročno djeluje na vaše zdravlje, a upotpunjuju se kvalitetnim odmorom i spavanjem.
Poštivanje cirkadijanog ritma (ritam koji je povezan sa izmjenom dana i noći) utječe na hormonski balans tijela i osigurava mu dobro zdravlje.Poremećaj cirkadijalnog ritma dovodi do poremećaja hranjenja uzrokovanog promjenom hormona koji reguliraju apetit, do promjene metabolizma glukoze i promjena raspoloženja. Poremećaj dovodi do promjena u razini kortizola u krvi, do promjena u koncentraciji upalnih čimbenika te se smanjuje sposobnost tijela da se obrani od bolesti. Sve to doprinosi povećanom riziku razvoja različitih fizičkih (kardiovaskularne bolesti, dijabetes, pretilost, karcinomi) i psihičkih poremećaja (depresija, bipolarni poremećaj, shizofrenija, poremećaji ponašanja).
Na cirkadijalni ritam veliki utjecaj ima tzv. „plavo svijetlo“ – svijetlo monitora, laptopa, mobitela u kasnim večernjim satima.

Piše: Ivana Domislović dipl.ing.univ.spec.nutricionist i Adarta tim

Leave a Reply

RADNO VRIJEME: OD PONEDJELJKA DO PETKA 07:00 - 22:00 SATA.

Poliklinika Adarta