Smjernice SZO (Svjetske zdravstvene organizacije ) upućuju na to da se alergeni više ne odgađaju i uvode se kao i sve ostale namirnice. Među alergene svrstavao se i med.
No med je i dalje ostao kao namirnica koja se uvodi nakon starosti od godinu dana, zbog opasnosti od dojenačkog botulizma.
Dojenački botulizam je bolest koju uzrokuj toksin (otrov) bakterije Clostridium botulinum.
Clostridium botulinum je gram-pozitivna, pokretna, anaerobna bakterija, koja u nepovoljnim uvjetima života prelazi u oblik mirovanja – spore.
Spore su tvorbe koje omogućavaju pojedinim organizmima preživljavanje u nepovoljnim okolišnim uvjetima za njih. Spore su okružene debelom ovojnicom, što im omogućava da prežive dugo vremena. Neke čak i desetljećima. Nakon što spora dođe u povoljne uvjete, iz spore se razvija bakterija. Bakterija proizvodi nervni toksin koji uzrokuje paralitičku bolest, koja za dojenčad može biti fatalna.
Spore se nalaze u okolišu (u tlu, na poljoprivrednim proizvodima, u probavnom traktu životinja.


Botulizam se javlja u tri oblika:

 • otrovanje hranom koji je uzrokovan konzumacijom hrane zagađene sporama ili toksinom
 • infekcija rane – bakterija se razmnožava i luči egzotoksin ako u rani prevladavaju anaerobni uvjeti (bez kisika)
 • dojenački (infantilni) botulizam

Infantilni botulizam smatra se zasebnim oblikom botulizma koji se prenosi hranom i nastaje konzumiranjem spora koje se nalaze u hrani (medu).

U crijevima spore proklijaju u bakterije koje koloniziraju crijeva i stvaraju egzotoksin uzrokujući vrlo opasnu bolest.

Odrasli mogu imati isti problem, ali to je izuzetno rijetko, jer je probavni sustav razvijen i može spore izbaciti iz probavnog trakta

Prevencija
Ne postoji cjepivo za C. botulinum, a anti-toksini nisu korisni za prevenciju.
Zagrijavanje na visoke temperature će uništiti spore.

 • Temperatura iznad temperature vrenja (> 100 ° C) uništava spore Cl. Botulinum
 • egzotoksin je termolabilan i uništava se na temperaturama > 85 ° C u trajanju duže od 5 ili više minuta ili na > 80 ° C u trajanju 10 minuta ili duže.

Praktični savjeti

 • Kuhajte jela (uključujući i konzervirane namirnice) u trajanju od 10 minuta ili duže
 • Kod kućnog konzerviranja hrane (zimnica) treba slijediti stroge higijenske postupke za smanjenje onečišćenja, posebno namirnice sa niskim kiselinama poput šparoga, zelenog graha, repe i kukuruza. Ali svaka hrana može biti kontaminirana.
 • preporuča se prokuhavanje konzerviranih namirnica u trajanju od 10 minuta (osobito domaće pasterizirano povrće i voće za bebe i djecu)
 • pasterizacija voća i povrća koje nije prethodno termički obrađeno nije prikladna za bebe (namirnice koje pasterizirate za bebe uvijek prethodno dobro prokuhajte)
 • pečenje krumpira u aluminijskoj foliji ne ubija spore i zapravo može pomoći sporama klijanju i stvaranju toksina ako se nakon pripreme krumpir drži na sobnoj temperaturi. Krumpir u foliji mora se držati vrućim prije konzumiranja ili hladiti.
 • ulja koja se infuziraju začinskim biljem ili češnjakom treba držati u hladnjaku
 • med može sadržavati spore C. botulinum i izvor je zaraze za dojenčad. Stoga se djeci mlađoj od 12 mjeseci ne smije se davati med.
 • Djeca mogu jesti hranu s medom koja je termički dobro obrađena(keksi, medenjaci). Ovdje treba obratiti pažnju na temperaturu i dužinu pečenja kolača s medom, kako bi keks bio u cijelosti dobro termički obrađen. Radije birajte recepte za kekse prilagođene dobi djeteta, uz dodatak suhog voća kao zaslađivača. Obzirom da termički obrađeni med gubi pozitivna svojstva i postaje običan šećer i kako medenjaci u tom slučaju sadrže ogromnu količinu šećera, radije djetetu pripremite zdravije varijante keksića sa suhim voćem, sjemenkama i orašastim plodovima (mljevenima)
 • nikada ne stavljajte varalice u med, kako bi je dijete bolje prihvatilo
 • ukoliko dojenčetu nudite čaj, nikada ne stavljajte med u njega
 • sve ostatke hrane treba hladiti u roku od 2 sata nakon kuhanja i spremiti u hladnjak, te unutar 1 sata ako je temperatura okoline > 30 °C (ljetni mjeseci)
 • Ako ikad sumnjate u potencijalnu sigurnost, hranu ne treba konzumirati.

Zobeni keksi za dojenčad I

100 g zobenih pahuljica
70 g raženog brasna
50 g maslaca
1 žličica praška za pecivo
1 žlica mljevenog rogača
100 g pirea od jabuke i kruške
Sve zajedno pomiješati i peći na 180°C kroz 15 minuta.

Zobeni keksi za dojenčad II

1 naranča (iscijediti sok), naribati koricu (ako je naranča eko)
1 šalica zobenih pahuljica
4 žlice kokosovih listića
1 žlica kaka-a bez šećera
3 datulje ili suhe šljive/marelice/grožđice/brusnice
1 žličica kokosovog ulja (otopiti)
1 žličica praška za pecivo
Zobene i kokosove listiće natopiti u soku naranče kroz pola sata.
Staviti u blender zajedno sa ostalim sastojcima. Oblikovati vlažnim rukama i stavljati na pek papir. Peći na 180°C kroz 15 minuta.

Ivana Domislović dipl.ing. univ.spec.nutricionist

Poliklinika Adarta

Leave a Reply

RADNO VRIJEME: OD PONEDJELJKA DO PETKA 07:00 - 22:00 SATA.

Poliklinika Adarta