Prilikom biranja nekog majstora ili izvođača radova za različite životne prilike danas je ustaljeno pravilo dobro odvagnuti što koji majstor / tvrtka nudi, koja mu je cijena, tko nam ga je preporučio i konačno – nerijetko naš osobni dojam o samom čovjeku, njegovom pristupu poslu zna biti presudan u odabiru. Prošla stara vremena na području privatnog poduzetništva kao da su napokon izumrla i danas se čini gotovo nemogućim čuti kako “meštar” izgovara rečenicu: “Pa ako vam ne odgovara, odite si naći drugog majstora!”

Nekako se ne mogu oteti dojmu kako u medicini, čak i ako govorimo o privatnom poduzetništvu – ovakav pristup ili bolje reći negativan stav liječnika još uvijek živi.

“Kaj gospon, pa Vi mislite da ja ne znam raditi svoj posao?”

ili

“Odite si tam’ tom doktoru kod kojeg ste bili pa nek Vas on liječi – kaj ste uopće njemu išli kad sam ja Vaš ginekolog?!?”

I dan danas se čini kako smo mi liječnici dovoljno ili samoljubna ili super osjetljiva bića na svoj rad i znanje i zapadni pojam drugog mišljenja još uvijek predstavlja rijetkost u našim glavama i kao da drugo mišljenje predstavlja direktni napad na naš rad i kvalitetu koju pružamo.

Istina je da ako ne držiš do sebe, neće do tebe držati niti drugi. No sigurno je da “osjetljivost” iskazana na ovaj način nije demonstracija vlastite kvalitete već prije možda vlastitih kompleksa. Teško je razumljivo u današnje vrijeme mnoštva lako dostupnih informacija kako doktorska struka teško podnosi makar i nijansu različitiji stav drugog kolege kada u rukama pacijenta ugleda papire s tuđim žigom. Pogotovo ako je privatnik. No ima i drugih primjera.

Jučer mi je u trudničku ambulantu ušao mladi par, gospođa je u 34. tjednu prve trudnoće s više nego redovitim kontrolama iz jedne poznate zagrebačke poliklinike. Nakon pregleda sjeli smo svi svi skupa i lijepo popričali o porodu. Bili su vrlo zadovoljni osim što nam je ostalo jedno pitanje na koje nisam imao odgovor: kako svom privatnom ginekologu reći da ne žele porod u bolnici gdje on također radi već u Varaždinu? Doktor im je pomoć oko poroda sam ponudio ili bolje reći to rekao kao svršenu stvar. Kad sam ih pitao – kako su došli do tog zaključka – rekli su – pa to se iz njegovog nastupa i držanja jasno vidi. U konačnici, budući tata je rekao kako će na sebe preuzeti tu neugodnu obavezu.

Očita je istina da se uvijek od nekoga može nešto novo naučiti: pa i staromodni liječnik od modernog majstora. I obratno.

Svaka sličnost sa stvarnim događajima i osobama je slučajna.

Poliklinika Adarta