Novosti

Exanthema subitum, šesta bolest, roseola infantum ili trodnevna vrućica

Što je trodnevna vrućica?

Akutna bezopasna i najčešća osipna bolest dojenčadi i male djece do 3 godine. Popraćena je vrućicom koja traje približno 3 dana, a iza toga slijedi period naglog smanjenja vrućice i pojava tamno ružičastog makulopapularnog (pjegavog) osipa. exanthema subitum je obično blaga i u pravilu prolazi bez ikakvih posljedica.

Ranije se sindrom trodnevne vrućice pripisivao raznim virusima npr. adenovirusa, parvovirus B19, virus parainfluenzae, echo 16, međutim, danas se zna da je uzročnik ove bolesti humani herpes virus-6.
Nakon infekcije virus ostaje u organizmu (u limfocitima i respiratornim sekretima) najvjerojatnije doživotno i može se reaktivirati kao febrilna bolest, hepatitis ili upala pluća.
Bolest se javlja tijekom cijele godine, iako češće u proljeće i ljeto. Infekcija se širi slinom bolesnog djeteta, kapljičnim putem ili bliskim kontaktom. Dijete najvjerojatnije širi infekciju za vrijeme febrilne faze bolesti prije izbijanja osipa.
Nakon što je došlo do infekcije, razdoblje inkubacije (vrijeme dok se ne pojave simptomi) traje između 9 do 10 dana.

Koji su simptomi?

Trodnevna vrućica počinje najčešće sa visokom tjelesnom temperaturom do 39.5°C, a traje 3 do 5 dana.
Dijete u porastu temperature može biti nervozno, razdražljivo, umorno i slabijeg apetita, ali kad se temperatura snizi obično je dobrog općeg stanja i ne doima se ozbiljnije bolesno. Ponekad se može javiti i povraćanje i proljev, dok u drugim slučajevima može doći i do upale grla i curenja iz nosa, te otoka limfnih čvorova na vratu. Nakon nekoliko dana temperatura se najčešće naglo normalizira, a po leđima i prsima djeteta izbija osip, a zatim se širi na ruke i vrat. Osip je sitno točkasti, ružičasti, ponekad blago uzdignut, a na pritisak sasvim izblijedi. Dijete ne osjeća svrbež. Nakon pojave osipa temperatura u pravilu više ne raste. Također, kada je u pitanju trodnevna groznica, osip po licu nije neuobičajena pojava te ga mnogi često miješaju s vodenim kozicama. Osip obično prepoznajemo kao ružičaste pjege i mrlje, a mnogi roditelji se brinu koliko traje osip kod trodnevne groznice. Naime, briga zaista nije potrebna zato što osip najčešće traje oko tri dana.

Dijagnoza?

Dijagnoza se obično postavlja na temelju kliničke slike ( visoka tjelesna temperatura, osip), no može se utvrditi i putem krvnih testova. U krvnoj slici se u prva tri dana, dok traje vrućica, nađu povišeni leukociti, što može pogrešno navesti na postavljanje dijagnoze bakterijske infekcije. Prestankom temperature broj leukocita pada ispod normalnih vrijednosti uz pojavu limfocitoze, tj. povišenog broja limfocita, što traje 7 do 10 dana. Nakon toga se sve vraća na normalne vrijednosti.

Liječenje?

Bolest se liječi simptomatski. Ne postoji nikakav poseban tretman za liječenje trodnevne vrućice, što znači da treba snižavati povišenu tjelesnu temperaturu (tuširanje, čepići koji sadrže paracetamol) i davati djetetu dosta tekućine. Bitno je biti uporan u snižavanju temperature, jer kako ovaj virus može uzrokovati visoku temperaturu koja je posebno opasna za djecu koja imaju predispozicije ili su sklona febrilnim konvulzijama. Ne postoje posebne mjere sprečavanja i zaštite od ove bolesti, no prognoza je odlična.

Koje su moguće komplikacije?

Ponekad uslijed naglog porasta tjelesne temperature može doći do razvoja febrilnih konvulzija (grčevi u temperaturi), dijete izgubi svijest i klone ili počne naglo trzati rukama i nogama. Ovo je stanje za roditelje uvijek jako dramatično, ali u pravilu prolazi spontano kroz nekoliko minuta i ne ostavlja nikakve posljedice. U rijetkim slučajevima trodnevna groznica može uzrokovati oticanje limfnih čvorova, jetre i slezene, a vrlo rijetko i upalu mozga (encefalitis). U slučaju pojave febrilnih konvulzija ili bilo kakvog poremećaja općeg stanja, te navedenih simptoma, treba dijete odmah odvesti liječniku.

Kada kontaktirati liječnika?

Trodnevna vrućica najčešće ne zahtijeva posebne tretmane liječenja, no preporučljivo je da o njoj obavijestite pedijatra. Ukoliko se teže nosite sa bolesti, liječnik Vam može preporučiti lijekove za snižavanje tjelesne temperature ili neke od prethodno navedenih kućnih metoda za snižavanje temperature.

Za sve druge informacije, stojimo Vam na raspolaganju!

Vaš Adarta team!

RADNO VRIJEME RADNIM DANOM OD 07:00 DO 21:00 SAT!

Poliklinika Adarta