Novosti

Izlaganje suncu u dječjoj dobi

Dječja je koža općenito osjetljivija na sunce i lakše izgori na suncu nego koža odraslih. Djecu do prve godine života ne bi trebalo uopće direktno izlagati suncu.

Rožnati sloj dječje kože relativno je tanak, što znači da nije stvorena dovoljno snažna barijera za sprječavanje djelovanja sunca. Sustav pigmentacije koji služi kao zaštita od UV-zračenja još nije u cijelosti razvijen do prve godine života djeteta.

Dječja je koža dovoljno zrela u trenutku rođenja u smislu prilagodbe na izvanmaternični okoliš, ali se njeno sazrijevanje i adaptacija na život izvan maternice nastavlja najmanje godinu dana nakon rođenja. Sunčanje povoljno utječe na djetetov razvoj. Dojenče staro više od 3 mjeseca je dobro izlagati sunčevim zrakama tako da se golo prepusti djelovanju zraka. Djelovanje ultraljubičastih zraka na kožu izaziva stvaranje vitamina D, pa tako sunčanje znači i prevenciju rahitisa u dojenčeta. Dijete se mora postupno privikavati na djelovanje sunčevih zraka. Savjetuje se da za prvi dan vrijeme sunčanja bude 1-2 minute, a onda se svaki sljedeći dan produljuje za 1-2 minute. Dojenče se najdulje smije sunčati pola sata.

Vrijeme za sunčanje je od 9-10 sati i poslijepodne nakon 16 sati, ako moraju izaći van u to vrijeme, preporučujemo da to bude u hladu te uz korištenje prikladnih zaštitnih dječjih sredstva. Dijete se sunča golo, ali se glava i oči obavezno štite šeširićem sa širim obodom, a trup i udovi namažu se zaštitnom kremom.

Mjere zaštite od UV zračenja za djecu su:

  • zaštitna odjeća
  • šeširi
  • sunčane naočale
  • izbjegavanje direktnog izlaganja suncu (10-16h), te boravka na otvorenom kada je UV indeks umjeren ili viši
  • kod dojenčadi starije od 6 mjeseci korištenje dječjih proizvoda za zaštitu od sunca.

Sredstva za zaštitu od sunca su formulirani tako da umanjuju štetno djelovanje UVA i UVB zračenja prije nego ono dođe do dubljih slojeva epidermisa i dermisa.

Za djecu je zdravo da borave na svježem zraku, u ljetnom razdoblju savjetuje se da borave u sjenovitom području, a nikako na direktnom suncu, te da su obučena u laganu prozračnu pamučnu odjeću. Dojenčadi je dovoljno obući samo bodić. Za ljetnih vrućina vrlo je važno paziti i na dovoljan unos tekućine. Dojenčad i malu djecu do tri godine potrebno je stalno nuditi tekućinom jer oni ne znaju pitati i reći da su žedni. Ako su vanjske temperature visoke djetetu je potrebno češće nuditi vodu ili nezaslađeni čaj.

Za sve dodatne informacije stojimo Vam na raspolaganju!
Vaš Adarta team!

Radno vrijeme: Radnim danom 07-22h, subotom po dogovoru

Poliklinika Adarta