Novosti

„Koji oblik željeza izabrati?”

Trudnica ste, dojilja ili se pripremate za trudnoću?
Niste sigurne kako se pripremiti, koji oblik željeza i vitamina za trudnice izabrati?

U trudnoći se povećavaju potrebe za vitaminima i mineralima čak za 50 do 100 %. Ključno je nadoknađivati potrebe za povećanim unosom hranjivih tvari kao što su: Folna kiselina, Željezo, DHA (omega-3 masne kiseline), Vitamini C, D, A, E, B12, B6, Magnezij, Selen, Cink, Bakar, Jod, Kalcij..

Što je anemija?

Anemija predstavlja smanjeni volumen crvenih krvnih stanica (eritrocita) u krvi ili smanjenu količinu hemoglobina u eritrocitima. Anemija, osim nedostatkom željeza, može biti uzrokovana i nedostatkom vitamina B12 i/ili folne kiseline pa, uz unos željeza, uvijek treba voditi računa i o unosu tih vitamina. Bitno je paziti na prehranu, odnosno jesti dovoljno namirnica koje sadrže željezo.
U svakodnevnom govoru često se miješa pojam nedostatka željeza s anemijom. Najčešći uzrok anemije ili slabokrvnosti je nedostatak željeza, koje doprinosi normalnom stvaranju crvenih krvnih stanica i hemoglobina.
To je najčešći krvni poremećaj. Može se javiti samostalno kao bolest ili kao sindrom.

Trudnice i nedostatak željeza?

Trudnoća je jedno od najzahtjevnijih razdoblja za žene. Zbog rasta i razvoja novog bića, potreba za određenim hranjivim sastojcima povećava se za čak 50-100%, srce buduće majke radi snažnije kako bi bebi osiguralo dovoljno prijeko potrebnih hranjivih tvari. Povećava se i volumen krvi za 30 – 50% pa je izuzetno važno da trudnice također povećaju unos folne kiseline i željeza kako bi se spriječila moguća pojava nedostatka željeza. Stručnjaci savjetuju uravnoteženu i raznoliku prehranu te dodavanje najvažnijih hranjivih sastojaka: folne kiseline, željeza i omega-3 masnih kiselina.
Nedostatak željeza glavni je uzrok anemije u trudnoći, a anemija u trudnoći čimbenik je rizika od prijevremenog poroda. Svjetska zdravstvena organizacija navodi podatak da čak oko 42 % trudnica ima anemiju.

Kada početi uzimati dodatke prehrani?

Briga za zdrav i pravilan razvoj djeteta započinje mnogo prije začeća. Zdravlje i pravilno prehrambeno stanje majke najvažniji su čimbenici za uspješan početak, tijek i kraj trudnoće. Vrlo je važno pravodobno uzimanje dodataka prehrani. Preporučuje se početi uzimati već u fazi planiranja trudnoće, najmanje 3 mjeseca prije začeća, ključno je nastaviti sa korištenjem vitamina tijekom cijele trudnoće, pa čak i sve do kraja dojenja.
Pravodobno uzimanje folne kiseline smanjuje mogućnost oštećenja neuralne cijevi za 72 %.
Unosom dovoljne količine željeza u trudnoći smanjuje se rizik za nisku porodnu težinu djeteta, i prijevremeni porod. Razna istraživanja zaključila su kako je unos željeza tijekom trudnoće važna karika u lancu prevencije majčine anemije i niske porodne mase djeteta.

Koji oblik željeza odabrati?

Donedavno najviše korišten preparat željeza je bio željezo sulfat, a danas se sve više koriste preparati gdje je željezo vezano sa organskim spojevima. To poboljšava kvalitetu i bioraspoloživost farmaceutskih formi željeza u lijekovima i dodacima prehrani koji se koriste kod anemije. Dovoljna opskrba tijela željezom u trudnoći izuzetno je važna jer željezo doprinosi normalnom stvaranju crvenih krvnih stanica i hemoglobina, te radu nekih enzima. Glavna je mana većine postojećih preparata željeza to što se željezo loše apsorbira te istodobno uzrokuje mučninu i osjećaj težine u želucu.

ŽELJEZO LIPOFER® je mikroenkapsulirano željezo, visokoapsorbirajuće, osigurava odgovarajuću količinu željeza i ne nadražuje želudac. Ima 2,7 puta veću biološku raspoloživost od željezovog sulfata. Zbog manje količine ne uzrokuje probavne tegobe i ne nadražuje želudac. Trudnice ga vrlo dobro podnose.
Novalac prenatal ® kapsule novi su i inovativni proizvod s kojim sve žene reproduktivne dobi mogu nadoknaditi povećanu potrebu za hranjivim tvarima. Posebno su osmišljene i razvijene u suradnji sa stručnjacima i aktualnim svjetskim zdravstvenim smjernicama i preporukama o prehrani.
Novalac® prenatalne kapsule jedine na tržištu sadrže najnoviju, četvrtu generaciju aktivne folne kiseline Quatrefolic® (400 μg folata), visokoapsorbirajuće, mikroenkapsulirano željezo Lipofer® (14 mg) koje ne nadražuje želudac, i Omega -3 masnu kiselinu DHA (210 mg) – samo u jednoj kapsuli.

Za sve dodatne informacije stojimo Vam na raspolaganju!
Vaš Adarta team!

RADNO VRIJEME: OD PONEDJELJKA DO PETKA 07:00 - 22:00 SATA.

Poliklinika Adarta