Kriptorhizam je pojam koji se odnosi na ne postojanje testisa u skrotalnoj vreći. Može se odnositi na ne spušten testis, ektopični testis, atrofični ili odsutni testis.
Bitna je lokalizacija testisa, kako bi se problem mogao operativno riješiti.

Patologija
Testisi se kod dječaka razvijaju još u majčinoj utrobi, te u 21. tjednu gestacije prelaze u ingvinalni kanal kroz ingvinalni prsten. Migracija je dovršena sa oko 30 tjedana gestacije. Gubernaculum je ligament koji povezuje testise sa skrotumom. Pod hormonskim djelovanjem ( vrlo vjerojatno testosteronom) gubernaculum se skuplja, a testisi se spuštaju u skrotum.

Uzroci ne spuštenih testisa su:
*prijevremeni porod (rođenje se događa prije punog spuštanja testisa) *usporen intrauterin rast koji je povezan s pušenjem, unosom alkohola tijekom trudnoće
*sindrom neosjetljivosti na androgene
*kongenitalni sindromi;
– Prader-Willijev sindrom
– Noonanov sindrom
– kloakalna ekstrofija sindrom prutnog trbuha gestacijski dijabetes

S povjerenjem se obratite našem pedijatru, urologu, sa bilo kakvim pitanjima!


Ultrazvuk
Ultrazvuk u prosjeku ima 78% specifičnosti i 88% točnosti za lokalizaciju ne spuštenih testisa i precizniji je od kliničkog pregleda.
U Adarti možete obaviti UZV testisa Vašeg djeteta, ako Vi ili Vaš pedijatar sumnja na kriptorhizam!

Liječenje i prognoza
Većina ne spuštenih testisa pri rođenju spušta se u prva tri mjeseca nakon rođenja.
Operacija je poželjan način djelovanja u slučaju održivih testisa visoko u skrotumu ili unutar ingvinalnog kanala / trbuha. Izvodi se nakon navršene prve godine života jer postoji mogućnost spuštanja testisa bez operativnog zahvata.

S kriptorhizmom postoji 32x veći rizik od razvoja tumora stanica testisa. Nije dokazano da operacija smanjuje rizik od tumora testisa, no svakako je preporučljiva, jer je taj tumor kasnije lakše odstraniti, a i otkriti.

Leave a Reply

Radno vrijeme: Radnim danom 07-22h, subotom po dogovoru

Poliklinika Adarta