Kolestaza u trudnoći označava usporeno otjecanje žuči iz žučnog mjehura. Uglavnom se javlja u kasnijim fazama drugog tromjesečja te u trećem tromjesečju.

Simptomi kolestaze uključuju svrbež cijelog tijela (pogotovo dlanova i stopala), tamnu mokraću, svijetlu stolicu te žuticu.

Povremeno trudnice znaju zanemariti najčešći simptom, svrbež, jer smatraju da je on normalna pojava zbog pojave strija, rastezanja i suhoće kože. Intenzitet svrbeža može biti blag ili izražen u mjeri da zaista smanjuje kvalitetu života.

Međutim, svakako se treba obratiti liječniku jer često trudnica ni ne razvije sve navedene simptome. Još uvijek nije utvrđen siguran razlog zašto se kolestaza pojavljuje, no smatra se da uzroke treba tražiti u izrazito povišenim razinama hormona u trudnoći, pogotovo estrogena i progesterona te u genetskoj predispoziciji.

Simptomi se obično spontano povlače ubrzo nakon poroda. Za majku ovo stanje ne nosi opasnosti, osim neugodnosti, međutim za bebu ono može biti potencijalno opasno te dovesti do prijevremenog poroda, pojave mekonija u plodnoj vodi, fetalne bradikardije te distresa.

Laboratorijske pretrage kojima se dokazuje kolestaza su povišene aminotransferaze, bilirubin te razina žučnih soli u serumu. Liječenje se svodi na ublažavanje simptoma te poboljšanje fetalnog ishoda, što je izravno u vezi sa snižavanjem razine žučnih kiselina u majčinoj krvi. Najčešće se koristi ursodeoksiholna kiselina uz primjenu vitamina K te kortikosteroida.

Leave a Reply

RADNO VRIJEME RADNIM DANOM OD 07:00 DO 21:00 SAT!

Poliklinika Adarta