Dok sjedim u debelom hladu nedaleko od mora i ovih dana priličnih vrućina i pokušavam probaviti lagani morski ručak pada mi na pamet jedna tema oko komplikacija trudnoće i ljetovanja.

Mnoge su trudnice tijekom trudnoće morale manje ili više mirovati radi smanjenja vjerojatnosti za pobačaj ili prijevremeni porod. I taj dio obaveza za svoje dijete trudnice relativno lako “odrađuju” kad govorimo o bilo kojem dijelu godine izuzev ljeta. Nekima za viši cilj očuvanja zdravlja nerođenog djeteta niti ljeto ne predstavlja problem i ne stvara dileme. No mnogima je odlazak na Jadran ujedno i odlazak na odmor od vlastite svakodnevice, briga i obaveza, dosadne rutine i hlad pod borovima uz more predstavlja ne samo “punjenje baterija” za cijelu godinu već i “injekcija vitamina” za psihičko zdravlje koje je izuzetno bitno za opće blagostanje trudnice. Uostalom i definicija zdravlja Svjetske zdravstvene organizacije ističe kako je zdravlje ne samo odsustvo bolesti već i opće blagostanje duha i tijela. No nije jednostavno balansirati na savjetima i preporukama u trudnica koje obavezno moraju mirovati a osjećaju kako bi im mir mora i lagana ljetna šema bitno pomogla u očuvanju trudnoće.

Nedugo sam imao upravo takvu situaciju: trudnica je bila dobro zagazila u drugi trimestar trudnoće i počela se “otvarati”. Isključili smo bilo kakvu infekciju i zaključili kako su mirovanje, izbjegavanje stresa i terapija progesteronom jedini izbor. Kako je došlo vrijeme ljeta, osjetila je potrebu za trotjednim mirom na Jadranu. Ima odlične uvjete za mirovanje (supruga i njegovu obitelj iz Dalmacije) no jedini je problem što je željena lokacija za odmor na udaljenom otoku bez gotovo ikakvog cestovnog prometa i na sat vremena gliserom od najbižeg rodilišta. Dugo smo se “lomili” da li se upustiti u takvu “avanturu” putovanja do zračne luke osobnim vozilom, pa zrakoplovom do tog grada, pa brodom do konačnog cilja. I tako isto i natrag. Dijelu čitateljica koje upravo čitaju ovu kolumnu pada na pamet slijedeće – Pa kaj je ta normalna, valjda joj je bitnije zdravlje njenog djeteta nego to još jedno more, pogotovo po ovim vrućinama i to uz trudnoću?”. Znam neke naše medicinske sestre koje se nisu usudile i kod potpuno urednih trudnoća otići makar i na tjedan na more.

No sigurno dijelu čitateljstva prolazi kroz glavu i slijedeća logika: pa ako postoji velika vjerojatnost da ipak sve prođe u redu a za psihički mir te žene bi joj jako puno značilo maknuti se od kuće i biti u miru mirisa Dalmacije – zakaj ipak ne otići?

To je bila i moja logika. I moje trudnice. I nasreću njeno “morsko mirovanje” je proteklo u najboljem redu. Jer je zdravlje sveobuhvatan pojam. Pogotovo u trudnica. Zdravlje dvoje ljudi u jednom.

Svaka sličnost sa stvarnim događajima i osobama je slučajna.

Poliklinika Adarta