Novosti

Jeste li znali da uredan PAPA test ili njegove niskog stupnja abnormalnosti daju točnost samo 60%?
Ukoliko se CIN I liječi ili ne kod 70% žena se upala spontano povuče unutar 1 godine.
Uredno epiteliziran vrat maternice bez ranice daje 20% manje šanse za stvaranje karcinoma.
Sa stručnog aspekta slijedi objašnjenje o CIN promjenama, njihovim tretmanima te liječenju lezija.

Općenito o PAPA testu:

Američki znanstvenik grčkog porijekla George Nicolas Papanicolau, 1954. g. prezentira metodu bojanja stanica dobivenih brisom na ginekološkom pregledu.
Bris se uzima drvenom špatulom sa stražnjeg svoda rodnice i porcije, a štapićem na kojem je vata se uzima bris iz kanala vrata maternice. Dobiveni materijal se razmaže po predmetnom stakalcu i uroni se u alkohol da se fiksira. U citološkom laboratoriju se provede specijalno bojanje, nakon čega se pod mikroskopom traže promjene u odljuštenim epitelnim stanicama. PAPA test daje rezultate sa 60%-tnom točnošću. Ako se uz test provedu druge dijagnostičke metode (kao što je kolposkopija i histološka pretraga tkiva), točnost je 95%-tna.
Papa-test je najbolji morfološki test probira za rak koji pomoću analize citologije vrata maternice otkriva predstadije i rane stadije raka vrata maternice.

Klasifikacija PAPA nalaza:

Dijeli se na abnormalne i skvamozne stanice koje mogu biti:

Atipične skvamozne stanice (ASC- engl. atypical squamous cells) – nalaze se promjene na stanicama koje su jače od benignih reaktivnih, a kvalitativno i kvantitativno nedovoljno jasne za citološku interpretaciju intraepitelne lezije.

Svrstavaju se u tri kategorije:

• ASC-US – atipične pločaste stanice neodređenog značenja kod njih se preporučuje prvo liječiti upalne promjene i potom ponoviti PAPA test za 4-6 mjeseci.

• ASC-H – atipične pločaste stanice – ne može se isključiti skvamozna intraepitelna lezija visokog stupnja.

• ne može se isključiti invazija. Ova skupina predstavlja „granične” citološke nalaze koji zahtijevaju citološku kontrolu, preporuku HPV testiranja, ponekad kolposkopsku kontrolu, a rijetko i histološku analizu

Skvamozna intaepitelna lezija (SIL) se dijeli na 3 stupnja cervikalne intraepitelne neoplazije (CIN):

CIN I – displazija blagog stupnja ili SIL (skvamozna intraepitelna lezija) niskog stupnja (LSIL). Jezgre u stanicama su nepravilne, veće od 1/3 stanice i jače obojane. Kod 70% žena se upala spontano povuče unutar 1 godine.
Pojam LSIL obuhvaća promjene nastale infekcijom Humanim papiloma virusom (HPV) koje se najjasnije izražavaju pojavom koilocitoze. Na temelju citomorfologije ne može se razlikovati LSIL i prolazna HPV infekcija, te se preporuča daljnji nadzor (HPV tipizacija i cervikalni brisevi), kako bi se otkrio manji broj slučajeva u kojih će se razviti lezija visokog stupnja.

Slika 1. CIN I HPV + koilociti

CIN II – displazija srednje teškog stupnja ili SIL visokog stupnja (HSIL). Promjene su u stanicama u gornje 2/3 epitela. Sloj bazalnih stanica je deblji, povećan je broj mitoza, a jezgre su netipične. Promjena odgovara umjerenoj displaziji ili diskariozi i uključena je u HSIL.

Slika 2. CIN II

Kod SIL-a niskog i SIL-a visokog stupnja mogu se naći promjene povezane s HPV infekcijom.

CIN III-displazija teškog stupnja ili SIL visokog stupnja (HSIL) i carcinoma in situ (CIS). Promjene nastaju u više od 2/3 debiljine epitela, jezgre su promjenjive u svim slojevima stanica epitela. Kod CIS-a su promjene u jezgrama vidljive u svim slojevima epitela.

Slika 3. HSIL CIN III

CIS (carcinoma in situ) je promjena samo u epitelu- građa epitela je u potpunosti nepravilna kao i sazrijevanje stanica. Stanice nisu probile bazalnu membranu na kojoj leži epitel- kada se to dogodi, radi se od invazivnom karcinomu.

Zajedničke informacije svih CIN-ova:

Nalaz SIL-a predstavlja jasan nalaz patološki promijenjenih pločastih stanica koji odgovara intraepitelniim promjenama od lake, preko srednje do teške displazije i karcinoma in situ. Kod SIL-a niskog stupnja citolog obično preporučuje citološko praćenje (ponavljanje PAPA testa za 4-6 mjeseci, HPV tipizacija i/ili cervikalni brisevi), dok se kod SIL-a visokog stupnja najčešće preporučuje kolposkopska kontrola i histološka potvrda (PHD analiza sumljivog tkiva). CIN II i CIN III smatraju se predstadijem pločastog karcinoma vrata maternice. Svi SIL-ovi imaju histocitološke epitelne abnormalnosti.

Ukoliko imate kakvih pitanja vezanih uz temu stojimo Vam na raspolaganju.
Vaš Adarta team 🙂

Leave a Reply

Radno vrijeme: Radnim danom 07-22h, subotom po dogovoru

Poliklinika Adarta