Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju obilježava se 17. studenog s ciljem osvješćivanja javnosti o problemima s kojima se susreću prijevremeno rođena djeca i njihovi roditelji.
Sva djeca koja na svijet dođu ranije od 37. odnosno poslije 28. tjedna trudnoće smatraju se prerano rođenima odnosno nedonošenim.
Dijete rođeno između 34. i 36. tjedna trudnoće smatra se kasnim nedonoščetom, ono koje je rođeno između 28. i 33. tjedna trudnoće umjerenim nedonoščetom, a ono koje se rodilo prije isteka 28. tjedna trudnoće ekstremnim nedonoščetom.
U Hrvatskoj se godišnje prijevremeno rodi oko 2000 djece, a svako peto nedonošče treba intenzivnu liječničku skrb. Najveći broj takve djece hospitalizira se u Klinici za pedijatriju KBC-a Zagreb.
Nedonoščad ili prijevremeno rođena djeca u Hrvatskoj su dobila naziv bebe “Palčići” zbog svoje veličine.
Čak 5 % beba u Hrvatskoj se rodi prerano, a na širenju svijesti o njima radi udruga roditelja nedonoščadi “Palčići” koja svojim savjetima pomaže roditeljima od 2010. godine.
Bebe rođene prije 33. tjedna u pravilu imaju ozbiljne probleme, a moguće je da nemaju dovoljno razvijena pluća.
Beba rođena prije 36. tjedna najvjerojatnije će se teže hraniti.
Bebe Palčići većinom se rode s nižom porođajnom težinom koja može utjecati na njihovo preživljavanje.
Bebe rođene prije 28. tjedna trudnoće preživljavaju u 80% slučajeva.
Bebe Palčići njeguju se u inkubatorima toliko dugo dok ne mogu samostalno jesti, regulirati tjelesnu temperaturu i dobe dovoljno težine. Taj proces može trajati i nekoliko mjeseci.
Prijevremeno rođene bebe mogu imati teškoće zbog nezrelosti svojih organa i organiskih sustava, a to je jedan od razloga zašto se bebe Palčići ubrajaju u neurorizičnu skupinu djece te češće podliježu različitim oštećenjima i bolestima.
Roditelji prijevremene djece to jest Klub roditelja nedonoščadi “Palčići” osnovali su humanitarnu akciju “Palčić gore” kako bi se prikupila sredstva za inkubatore i dodatnu medicinsku opremu, isključivo za nabavku medicinske opreme za hrvatska rodilišta za zbrinjavanje najmlađih, pod logom: naša snaga je njihova hrabrost.


U nedjelju, 17. studenog 2019. godine, u 11 sati na Trgu kralja Tomislava u Varaždinu prigodno će se obilježiti Svjetski dan palčića. Na taj dan se puštanjem balona na glavnim gradskim trgovima diljem Hrvatske i svijeta želi se podići svijest građana da upoznaju Palčiće i njihove potrebe.
Pozivaju se svi Palčići da sa svojim obiteljima i prijateljima 17. studenog u 11 sati na Korzu u Varaždinu obilježe Svjetski dan palčića.
Vaš Adarta team! 🙂

Leave a Reply

RADNO VRIJEME: OD PONEDJELJKA DO PETKA 07:00 - 22:00 SATA.

Poliklinika Adarta